The Others Aslıtürk kefaletle serbest

Aslıtürk kefaletle serbest

24.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aslıtürk kefaletle serbest

Aslıtürk kefaletle serbest


Kefaleti eşi ve babası tarafından ödenen Aslıtürk, dün akşam Londra'da serbest bırakıldı


       İngiltere'de yakalandıktan sonra tutuklanan Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk, mahkemece belirlenen kefalet parasının eşi ve babası tarafından ödenmesi sonucu dün serbest bırakıldı.
       Gülay Aslıtürk'ün tutuklu bulunduğu Halloway Road Cezaevi'nin önüne siyah bir taksiyle dün 14.15'te giden eşi Orhan Aslıtürk ve babası İlyas Çokay, kameramanların ve foto muhabirlerinin yoğun ilgisi üzerine yaklaşık 15 dakika taksiden dışarı çıkmadı. Taksinin camalarını bile açmayan Aslıtürk ve Çokay, beraberlerinde getirdikleri bir termostan çay içti. Orhan Aslıtürk bir süre sonra araçtan inerek cezaevinin ziyaretçi kabul odasının önüne giderek, daha önce geldiği anlaşılan bir kadınla birlikte eşini bekmeye başladı. Orhan Aslıtürk'ün çok heyecanlı olduğu ve sürekli sigara içtiği gözlendi.
       Aslıtürk, dün Türkiye saatiyle 17.40'ta salıverildi. Babası ve eşiyle taksiye binen Aslıtürk'ün şık ve bakımlı olduğu göründü. Aslıtürk, kendisini bekleyen gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, "Sizlere bir iki güne kadar gerekli bilgileri vereceğim. Ancak şimdi izin verirseniz ben bebeğime gitmek istiyorum" dedi. Aslıtürk, "İçerde rahat mıydınız?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
       Gülay Aslıtürk, İngiliz yasalarına göre, 7 Ocak 2000'deki duruşmaya kadar her gün saat 9.00 - 11.00 arasında kaldığı evin yakındaki Edmonton karakoluna giderek, `Buradayım' diye imza atacak. 7 Ocak'taki duruşmada ise Aslıtürk'ün Türkiye'ye iade talebi görüşülecek. İade talebini içeren dosyanın ulaşmaması durumunda, dava başka tarihe bırakılacak.

       Gülay Aslıtürk'ün önceki günkü mahkemesiyle ilgili duruşma tutanağında, arandığı suç olarak, sadece belediye başkanlığı döneminde 3 bin 110 metrekare büyüklüğünde belediyeye ait bir arsanın değerinden düşük fiyata satılması ve bundan kar elde ederek yolsuzluk yapılması olayı görünüyor.

Kocasının iddiası

       Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk, 250 bin sterlinlik kefalet ücretini düşürmesi için Yüksek Mahkeme'ye itiraz ettiklerini ve paranın 90 bin sterline düşürüldüğünü öne sürdü. Orhan Aslıtürk, "İtirazımız kefalet bedeline değil, Türkiye'deki davalarla ilgili iddia edilen 18.5 milyon dolara idi" dedi. İngiltere'de 24 saat geçmeden Yüksek Mahkemeye itiraz edilemediğini kaydeden Aslıtürk, "Kefalet bedeli olarak gösterilen dairemin ederi zaten 250 bin poundun üzerinde" diye konuştu.
       Ardından da Orhan Aslıtürk'ün Londra merkezindeki 18 yıllık dairesini kefalet bedeli olarak kabul etti.

Mallarımızı teminat gösterdik

       Bu arada hapishane kapısında kızının salıverilmesiyle ilgili işlemlerin tamamlanmasını beklerken soruları yanıtlayan babası İlyas Çokay, ilk duruşmasında yargıcın Aslıtürk'ün tutuksuz yargılanması için belirlediği 250 bin sterlinlik kefalet ücretini, kendisinin ve Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün mal varlıklarını teminat göstererek karşıladıklarını bildirdi. Çokay, 37 yıldır İngiltere'de yaşadığını, bu ülkede pek çok gayrimenkul ve yatırımı bulunduğunu, geçen bu yıllar içinde sadece 500 adet yarış atı satın aldığını belirtti.
       Savcının kızının ifadesini bile almadan hakkında dava açtığını ve tutuklama kararı çıkardığını savunan Çokay, eninde sonunda beraat kararı verileceğini, "çünkü yazılan iddianamelerin yanlış olduğunu" öne sürdü.

Aklanıp siyasete dönecek

       Kızının hiçbir yanlışı olmadığını ve suçsuz olduğunu iddia eden Çokay, "Kızım aklanacak, yeniden ve daha da güçlü olarak siyaset sahnesine dönecektir. Bu kadar suçlamadan sonra aklanırsa bu tek kelimeyle çok büyük bir olay olacaktır" dedi.
       Çokay, yakalanmasına kadar geçen süre içinde Aslıtürk'ün nerede kaldığına ilişkin bir soru üzerine, Londra'da pek çok evleri bulunduğunu ve kızının muhtelif dönemlerde bunların hepsinde kaldığını kaydederek, "Kızım hiçbir zaman kaçak hayatı yaşamadı" diye konuştu.