The Others "Attila İlhan suç işliyor"

"Attila İlhan suç işliyor"

13.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Attila İlhan suç işliyor"

Attila İlhan suç işliyor


Hilmi Yavuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin "jakoben bir cumhuriyet" olduğunu öne Attila İlhan ve Mümtaz Soysal"ın anayasa suçu işlediklerini öne sürdü


       İlhan Selçuk ve Mümtaz Soysal'dan sonra eleştiri oklarını tekrar Atilla İlhan'a çeviren Hilmi Yavuz, şimdi de onun "jakobenlik" mantığının "faşist" olduğunu iddia etti.
       Yavuz, Zaman gazetesindeki "Jakobenler, yine jakobenler..." başlıklı dünkü yazısında, jakobenliğin anayasal suç olduğunu savunarak, "Bu suçu Mümtaz Soysal da Attila İlhan da işlemektedir" dedi. Yavuz daha sonra, Yurdakul Fincancıoğlu'nun Sosyal Demokrat Değişim Dergisi'nin 15. sayısındaki yazısına da yer vererek şu görüşleri savundu:
       ZİHNİ BULANIK: Fincancıoğlu, Attila İlhan'ın, eskilerin deyişiyle, tam bir 'teşevvüş - i zihni' (zihin bulanıklığı) içinde bulunduğunu somut örneklerle ortaya koyuyor; Kemalizm konusunda söylev verirken de, Marksizm üzerine ahkam keserken de, baştan aşağı sathi, tenakuzlar ve akıl almaz yanlışlıklarla dolu görüşler öne sürdüğünü gösteriyor. Attila İlhan'ın bizi 'eğer Kemalist olacaksak jakoben cumhuriyetçiliğe' mahkum ettiğini; 'demokrasinin tepeden inme kararlarla yapılabileceğini sandığı için jakoben cumhuriyetçilikle demokrasinin 'birbirine ters düşen iki kavram olduğunun farkını varamadığını bildiriyor.
       İLHAN'IN MANTIĞI FAŞİST: Dahası Fincancıoğlu'na göre Attila İlhan'ın 'toplumsallık' konusunda öne sürdüğü görüşler, düpedüz faşizan görüşlerdir. A. İlhan'a faşisitlik atfetmek aklımın köşesinden bile geçmez ama bu yüzyılın ilk yarısında Avrupa'da gördüğümüz faşist ve Nazi iktidarları insanlığın başına bela eden, A. İlhan'ın kuşkusuz iyi niyetle öne sürdüğü bu toplumsallık yaklaşımı olmuştur. Faşizmin mantığı da budur.
       KÖTÜ TARİHÇİ: Yazıyı, Fincancıoğlu'nun Attila İlhan değerlendirmesiyle bitireyim diyorum. Fincancıoğlu'nun kanaati şu; aynen aktarıyorum: 'Attila İlhan ne denli iyi bir şairse - bana kızmasın sakın - o denli kötü bir tarihçi, hem de resmi tarihçi, o denli kötü bir bir Sovyetolog, o denli yüzeysel bir dış siyaset yorumcusu ve ekonomist, o denli ıslah kabul etmez ve sınıfta kalmış bir Marksizm öğrencisidir."
       Yavuz, yazısına "Başka bir şey eklemeye gerek var mı?" cümlesiyle son verdi.