The Others ‘Bankacılıkta risk yönetimi şart’

‘Bankacılıkta risk yönetimi şart’

20.05.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan uzmanlar, bankacılık sektörünün rehabilitasyonunda risk yönetiminin öne çıkması gerektiğine dikkat çekti.

‘Bankacılıkta risk yönetimi şart’

‘Bankacılıkta risk yönetimi şart’

Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan uzmanlar, bankacılık sektörünün rehabilitasyonunda risk yönetiminin öne çıkması gerektiğine dikkat çekti.

SİBEL KÖKLÜ

‘Bankacılıkta risk yönetimi şart’
Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün düzenlediği 7.Uluslar arası Bankacılıkta Yeniden Yapılanma Sempozyumu’nda konuşan yerli ve yabancı uzmanlar, sektörün sorunlarına dikkat çekti ve çözüm önerilerini tartıştı. Sempozyuma, Yeditepe MBA öğrencileri ile bankacılık sektörünün temsilcileri katıldı. Aralarında Columbia Üniversitesi’nden Frederic S.Mishkin, McKinsey’den HansMartin Stockmeier, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Yapı Kredi Bankası’ndan Hasan Ersel, Osmanlı Bankası’ndan Cüneyt Sezgin, İstanbul Üniversitesi’nden Ali İhsan Karacan, Marmara Üniversitesi’nden İlhan Uludağ, Koç Üniversitesi’nden Kamil Yılmaz, Yeditepe Üniversitesi’nden Doğan Altuner ve Aygül Özkaragöz’ün bulunduğu konuşmacılar, bazı ortak noktalarda görüş birliğine vardı.

Bağımsız denetim
Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doğan Altuner, özellikle Frederic S.Mishkin’in vurguladığı görüşler çerçevesinde, ortaklaşılan noktaları şöyle anlattı;
"Yaşadığımız krizin sebeplerinden biri bankaların bilançolarının bozulması. Bunun en önemli sebebi ise denetimin olmaması. Türkiye’de bir bağımsız denetim kurulu yok. Bağımsız bir denetim kurulunun oluşması ve siyasi etkilerden uzak tutulması gerekiyor. Kısa dönemde böyle bir kuruluşun oluşması zor göründüğü için, yabancı reyting değerlendirme kuruluşlarından yararlanabiliriz. Bu kuruluşlar bankaları denetlerse, yatırımcı da kime gideceğini bilir ve hiç olmazsa batacak bankalara para vermez.
Bir başka önemli konu da risk yönetimi. Bankacılar risk yönetimi konusunda eğitilmeli. Risk yönetiminden kast edilen, uygun riske uygun getiridir. Risk yönetimi, risk almamak demek değil. Riskin ölçülmesi, takip edilmesi ve beklenen gelirin ona uygun olması demek.

Yabancılar teşvik edilmeli
Yabancı bankaların gelişinin teşvik edilmesi hem risk yönetimi bakımından faydalı hem de bu bankaların batması çok zor. Çünkü bir çok sektörde yatırımları var. Yabancı bankalar, yabancı sermayenin gelişine de yardımcı olur. Düzenli risk yönetimi olan bu bankalar, Türkiye’deki diğer bankalara da emsal teşkil ederler ve bankalar arasında bilgi aktarımı yapılabilir.
Bankacılık sektörünün büyümesi ve güvenli bir yapıya ulaşması için banka birleşmeleri de gündeme gelebilir. Gelişmiş ülkelerde yürüyen bir sistem olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Türkiye gibi bir ülkede iyi bir sistem oluşturmuyor. Onu bir hazine olarak gören ve kötüye kullananlar çıkıyor. Mevduat sahiplerini de tembelliğe alıştırıyor. Kendi yapmaları gereken titizlik, denetim ve araştırma ilkelerini bir yana bırakarak devlet güvencesiyle yatırım yapıyorlar".

Globalleşme ve Rekabet Sempozyumu
380’i bankacı toplam 2 bin 600 öğrencisi olan Yeditepe MBA, her sömestre 160’ın üzerinde ders açıyor. Doğan Altuner, 26 Mayıs 2001’de Borsa Yatırımcıları Derneği ile birlikte "Borsa Yatırımcılarının Korunması" konusunda bir seminer düzenleyeceklerini ve mağdur olan yatırımcıların durumunu gündeme getireceklerini söylüyor. Yeditepe Sosyal Bilimler Enstitüsü, 11-15 Temmuz 2001 tarihleri arasında da 230 kişinin sunum yapacağı Globalleşme ve Rekabet konulu uluslararası bir sempozyum düzenleyecek.








Yazarlar