The Others Barış zirvesinde ayıp...

Barış zirvesinde ayıp...

29.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barış zirvesinde ayıp...

Barış zirvesinde ayıp...


Ermeni heyet sınırdışı edildi


       Kars Belediyesi ve Kars Kafkas Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Kafkas İstikrar Paktına Doğru Kars Kent Kurultayı"na katılmak amacıyla gelen Ermeni heyeti sınırdışı edildi.
       Üniversitenin konferans salonunda yapılan kurultaya dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı. Bayındır Holdinge ait uçakla Kars Havalimanı'na inen Demirel'i kalabalık bir vatandaş topluluğu karşıladı.
       Nahcivan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'dan temsilcilerin de katıldığı kurultaya Ermenistan'dan kimsenin davet edilmediği belirtildi. Alkışlar arasında kürsüye davet edilen Demirel, 50 seneden beri Türkiye'nin hizmetinde olduğunu bildirdi. Kars- Bakü -Tiflis üçgeninin yeni bir dünya olduğuna dikkati çeken Demirel, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ sorununa da değindi. Demirel şunları söyledi:
       "Üzülerek ifade ediyorum ki, Ermenistan bağımsız devlet olur olmaz, Karabağ'da hadise çıkardı. Azeriler'i katliama tabii tuttu. Karabağ ve etrafındaki Azeriler'i oradan sürdü, çıkardı. Bir milyon Azeri kardeşimiz kaçtı. Biz Ermenistan'a geçmişle ilgili herhangi bir sorunumuz olmayacağını belirttik. Azerbaycan ile Ermenistan'ın barış içinde yaşaması halinde her ikisinin de Türkiye'den yardım ve destek göreceğini açıklıkla söyledik. Şu ana kadar bu barış sağlanamamıştır. Kapı açılsın denildi. Kapınının açılmasının getireceği, götüreceği nedir? Ona bakmak lazım gelir. Dünyada sizden başka kimsesi olmayanlar var. İşte bunlar Azeri halkıdır. Eğer size olan ümitlerini üç beş kuruş için yitirirlerse, o insanların vebali altında kalırız."

Başkan üzüntülü

       Bu arada kurultaya katılmak amacıyla Ermenistan'dan da bir heyetin geldiği, ancak davetli olmadıkları gerekçesiyle sınırdışı edildiği ortaya çıktı. Kars'ın ANAP'lı Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Ermeni heyetin sınır dışı edilmesi nedeniyle devleti eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'nın Ermenistan'ın çağrılmaması konusunda sözlü uyarıda bulunduğunu kaydeden Alibeyoğlu, şöyle konuştu:
       "Ermenistan'ın Gümrü kentinden bir heyetle 15 -20 kez görüşme yaptık. Hatta Gümrü ile kardeş kent olmamızı Belediye Meclisi oy çokluğuyla kabul etti. Ancak bu kararı, Dışişleri Bakanlığı onaylamadı. Ermeniler bizim etkinliğimizi duymuşlar. Görüşmelerden doğan sıcak ilişkiler nedeniyle dün (salı günü) Kars'a gelip bir otele yerleşmişler. Ancak bazı yetkililer, Kars'ı terketmelerini istemişler. Bunun üzerine Ermeni heyeti geri dönmüş. Ben olayı geç duydum, maalesef iş işten geçmişti."