The Others Bilimin Türk 'yıldız'ı

Bilimin Türk 'yıldız'ı

12.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilimin Türk 'yıldız'ı

Bilimin Türk yıldızı

       "HERŞEYİN teorisine ulaşmak üzereyiz. Pek yakında evrenin tüm sırlarını açıklayacak olan denkleme ulaşacağız" diyen ünlü bilimadamı Stephen Hawking, şimdilerde kainatın sırrını bulabilmek için bir Türk'ün, 36 yıl önce Almanya'da bulduğu ünlü formülü kullanıyor.
       NASA'da görev alan Türk bilim adamı Dr. Alaettin Yıldız'ın, 1962 yılında Almanya'da Siemens bilimsel araştırma labarotuvarlarında bilinen mekanik yasa ve denklemleri altüst ederek balistik füzeler için bulduğu, daha sonra astronotlar için uzay tıbbında kullanılan ve kendi adını taşıyan "yıldız number" adı verilen formülü, şimdi de ünlü fizikçiler John Waddell ve Stephen Hawking'in de aralarında bulunduğu bilim adamlarınca, evrenin sırrını keşfetmede kullanılıyor. Birleşik alanlar teorisini ispat etmede kullanılan formül, internet ve ABD'nin resmi arşivi DataCore'da da yer alıyor.
       Dünya bilim çevrelerince son yılların "en büyük akılları" arasında yer alan Dr. Alaettin Yıldız, formülünün kendisini çok aştığını, kendisinden daha çok şöhrete sahip olduğunu belirterek, "Formülü Almanya'da çalışırken balistik füzelerde kullanıyorduk. NASA'nın en büyük ve en önemli bilimsel ve teknik araştırmalarının yapıldığı ve tamamı hükümetin kontrolü altında olan ABD'nin Pasadena kentindeki California Teknoloji Enstitüsü'nde, uzaya gönderilen astronotların kalp - damar sistemleri üzerindeki yerçekimsiz ortam baskısının etkilerini ve böyle bir ortamda, kalp - damar sisteminin iç yüzeylerinin direnç katsayısını incelerken; söz konusu direncin belli bir seviyeden sonra artmadığını ve aynı kaldığını gördük. İşte bu bulgu, Yıldız Sayısı'nın özünü oluşturuyor. `yıldız number' adı verilen bu formül, şimdi birleşik alanlar teorisini, özetle kainatın sırrını ispat etmede kullanılıyor. Bu formülün kullanıldığını ben de yeni öğreniyorum" dedi. Bugünlerde İstanbul'da bulunan 83 yaşındaki bilim adamı, zaman zaman yakın arkadaşı işadamı Rahmi Koç'la birlikte oluyor. Dr. Yıldız, "Einstein ve Newton teorileriyle bir yere kadar geldiler. Ancak benim bulduğum bu formül, kainatın sırrının çözülmesinde önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle çok mutluyum" dedi.
       Trabzon Sürmene doğumlu Dr. Alaettin Yıldız, uzay tekniği ve tıbbı konusunda dünyanın en önemli bilim adamlarından biri olarak kabul ediliyor. Dr. Yıldız, internet kayıtlarında, yaptığı sistematik çalışmalarla "mekanik güçler ve vücut yapıları arasındaki ilişki"nin bir bilim dalı haline gelmesine öncülük yapan, ünlü bilim adamı olarak tanınıyor. Dr. Yıldız, en önemli araştırmalarını 1962 yılında, ekseni etrafında dönerek atılan "Ballistics of spinning projectiles" füzeleri alanında yapmıştır. Bu deneysel çalışmaları sonucunda düzenlediği hava ve uzay biliminde bir pilot görevi olan boyutsuz numaraya, ünlü profesör Dr. Hermann Schlichting tarafından "yıldız numarası" adı verilmiştir. Büyük dahi John Waddell'in yazdığı "Birleşik Alanlar Teorisi Devamlı Araştırmalar" isimli bilimsel makalesinde şu ifadeler yer almaktadır: "Dünya uzaya açıldıkça hergün daha da önem kazanan kozmos ve atomik alanlardaki bilimsel araştırmalar, şaşırtıcı bir hızla `yıldız numarası' ile beraber ilerleyecektir"
       "Yıldız Number" adlı ünlü formül, internet ve ABD'nin resmi arşivi DataCore'da bilimsel olarak şöyle anlatılıyor:
       "Dönerek fırlatılan ve kesitleri daire şeklinde olan cisimlerin etrafında meydana gelen hudut tabakası bir kritik hızdan sonra mekanik yasa ve denklemlere uygun olmayarak stabilize şekle girmiştir. Bu beklendemik görüntünün "reynold numarası"na tabi olmayıp, dxomega'nın karesi/g matematiksel ifadesinin bir fonksiyonu olduğunu Dr. Yıldız kanıtlamıştır. Bu formülde omega, açısal hızı; g, evrensel gravitasyonel faktör; d ise arbitrary (keyfi) çap olup bu boyutsuz ifadeye büyük bilim adamı Prof. Dr. Hermann Schlichting "yıldız sayısı" olarak adlandırmıştır. Uzun zamandan beri havacılık ve uzay teknolojisinde uygulanan yıldız sayısı, içerdiği omega ve g faktörleri itibariyle pilot ve astronotların fizyolojik devaran sistemleri, vücut ve beyin labirentlerindeki sıvılara yaptığı ciddi etkiler yönünden havacılık ve uzay tıbbında aynı zamanda büyük önem ve ilgililer tarafından bilinip uygulanmaktadır. Fakat son yıllarda kainatın sırrını çözmek için kozmos ve atomik alanlarda, Newton ve Einstein'ın gerçekleri üzerinde bilimsel araştırmaları içeren birleşik alanlar teorisinde yıldız sayısı, en önemli faktör olmuştur"