The Others Bir davada daha yargılanıyor

Bir davada daha yargılanıyor

13.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir davada daha yargılanıyor

Bir davada daha yargılanıyor


       Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi'nden "kamu güvenliği" gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen ve Abdullah Öcalan, Kesire Öcalan, Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu 101 sanıklı davaya 15 Aralık'ta Ankara'da devam edilecek.
       Sanıklar için bu davada da, "adam öldürmek, adam öldürmeye azmettirmek ve devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmağa yönelik eylemde bulunmak" suçlarından idam isteniyor.
       Şanlıurfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi 2 Mart 1999'da Adalet Bakanlığı'na başvurarak davanın "kamu güvenliği" nedeniyle başka bir yerde görülmesini istemişti. Bakanlık da yasa gereğince konuyu Yargıtay'a götürdü ve ilgili ceza dairesinin aldığı kararla PKK davasının Ankara'da görülmesi benimsendi. Öcalan ve eşi Kesire Öcalan, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Numan Uçar ile Mehmet Milli'nin de aralarında bulunduğu sanıklar ise, "adam öldürmek, adam öldürmeye azmettirmek ve Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmağa yönelik eylemde bulunmak" suçlarından idam cezası istemiyle yargılanıyorlar.
       Ankara 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi de 15 Ekim'de dosya üzerindeki incelemelerini tamamlayarak tensip tutanağı düzenledi ve duruşmanın 15 Aralık 1999'da yapılmasını kararlaştırdı.
       PKK'lı Murat Karayılan geçtiğimiz günlerde Hollanda makamlarına başvurarak iltica etme talebinde bulundu. Hollanda'nın bu konuda vereceği kararın PKK'nın bundan sonraki Avrupa stratejisinde belirleyici rol oynayacağı yorumları yapılıyor.

Öcalan için
idam kalkmaz

       Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, 15 yıldır fiilen uygulanmayan idam cezasının kaldırılması için daha önceden çalışmalar yapıldığını belirterek, “Ama bunda kasıt, Öcalan’ın idamı ise bunu ayrı düşünmek lazım dedi.
       Somuncuoğlu, Konya’nın Çumra ilçesinde belediye tarafından düzenlenen “Hoca Ahmet Yesevi’yi Anma Etkinlikleriöne katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Somuncuoğlu,“Türkiye’nin idamla ilgili kanuni düzenlemesi ayrı şeydir, bu ülkenin topraklarını bölmek için 30 bin insanının canını alan bir örgütün başının idamı ayrı şeydir" dedi.
      



Yazarlar