The Others Biz de işsizlik sigortası isteriz

Biz de işsizlik sigortası isteriz

02.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Biz de işsizlik sigortası isteriz

Biz de işsizlik sigortası isteriz


NURDAN AKINER İstanbul


       Sinema ve sahne sanatçıları, dün uygulamaya giren işsizlik sigortası kapsamına alınmamalarına isyan ettiler. SSK’nın, güzel sanatlarda çalışanlar ve yazarların işsizlik sigortasından yararlanamayacakları yönündeki açıklamasını “normal" karşılayan tek isim, Sinema Eserleri Meslek Birliği Başkanı Kadri Yurdatap oldu. Ünlüler, “işsizlik sigortasını" şöyle değerlendirdi:
       Adnan Binyazar (Yazar): Düşüncenin suç sayıldığı bir ortamda, yazarın ya da sanatçıların kapsam dışı bırakılmasına şaşırmıyorum. El emekçisi böyle bir olanaktan nasıl yararlanıyorsa, beyin emekçisi olan sanatçının da aynı şekilde yararlanması gerekir.
       Alpay Kabacalı (PEN Derneği Başkanı): Devlet hep kültür insanlarını dışladı. Yargıladı, mahkum etti, sürgüne gönderdi, pasaport vermedi, tedavisini engelledi. Ne yazık ki devletimiz, “sosyal" de olamadı.
       Kadri Yurdatap (Sesam Başkanı): Tabii ki sanatçıların ayrı bir statüde olması gerekir. Üç ay çalıştığı zaman bir sanatçı bütün bir yıl çalışmış gibi olur. Sanatçının 360 gün çalışması gibi bir zorunluluk yok. Bu Avrupa ve ABD’de de böyledir. Uygulama normal.
       Selda Alkor (Soder Başkanı): Sinemaya hayatını vermiş insanlar işsiz oturuyor. Sinema emekçileri için aldıkları para evlerini geçindirme, gündemde olan arkadaşlar içinse yeni ev ya da lüks bir cip anlamına gelir.
       Sezen Cumhur Önal (Sanatçı): Sanatçıların sigorta kapsamı dışında kalması çok komik. Bir ülkede öncelikle korunup kollanması gerekenler sanatçılardır.
       Hülya Avşar (Sanatçı): Sanatçılar, çalışabilecek ve çalışamayacak olanlar şeklinde ikiye ayrılsın. Çalışanlar çalışamayacak duruma düşünce sigorta kapsamına girsin. Hiç olmazsa gerek beyaz perdeye, gerek sahnelere yıllarını vermiş işşiz sanatçılar korunsun.

Sanatçılardan “sosyal" tepki

       Ataol Behramoğlu (Şair): Yazarın, Türkiye’de hiç bir toplumsal güvencesi yoktur. Türkiye’de yazar sahipsizdir.
       Erdal Özyağcılar (Sanatçı): Yeşilçam’a yıllarını veren insanlar işsiz. Hiç olmazsa bunlar işsizlik sigortasından yararlansın.
       Rutkay Aziz (Sanatçı): Şimdi olduğu gibi eskiden de, hep yeterince güvence olmadan, çalışmak zorunda kaldık.