The Others Bodrum'u sigara yaktı

Bodrum'u sigara yaktı

21.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bodrum'u sigara yaktı

Bodrumu sigara yaktı


AYBARS ATTİLA, YAŞAR ANTER, MUSTAFA SARIİPEK Muğla (DHA)


       Ege'nin yemyeşil ormanlarına dün yine ateş düştü. Bölgenin dört bir yanından alevler yükselirken, eğlence ve tatil merkezi Bodrum'un en güzel ormanları, yol kenarına atılan sigara izmaritinden çıktığı sanılan yangında kül oldu. Sadece Torba'da yanan orman alanı 300 hektarı buldu.
       Turistik tesislerin yavaş yavaş dolduğu Bodrum'da yürekleri ağızlara getiren yangın, dün saat 15.00 sıralarında Torba'da başladı. Demirboğazı Mevkii'nde trafiğin yoğun olduğu Bodrum- Gölköy karayolu kenarına atılan bir sigaranın kuru otları tutuşturması sonucu bu bölgeden alevler yükseldi. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla genişleyen alevler, kızılçam ormanına sıçradı. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden iki, Nazilli, Marmaris ve Kemalpaşa'dan birer olmak üzere toplam beş helikopter, 350'ye yakın söndürme işçisi, 15 arazöz, Imsık Havalimanı'ndan sevk edilen askeri birlik ve 100 kadar gönüllü vatandaş müdahale etti.

Bodrum duman altında

       Yangın nedeniyle Bodrum Yarımadası'nın üzerini simsiyah duman tabakası kapladı. Bu görüntü ilçede paniğe neden olurken, dumanlar Yunanistan'ın İstanköy Adası'ndan da izlendi. İstanköylüler'in Bodrum'daki tanıdıklarını arayıp, "Bodrum'un üzerinde güneşi göremiyoruz" diyerek nedenini sordukları belirtildi.

Sitelere tehdit

       Alevler, sanatçı Muazzez Ersoy ve Ferdi Özbeğen'in evinin de bulunduğu Özak Sitesi, Trabzonspor Kulübü eski Başkanı Sadri Şener'in villalarının bulunduğu Sadri Şener Sitesi, Dragot Tatil Sitesi ve Regal Otel'in çevresini tehdit edince burada oturan bazı vatandaşlar bölgeyi terketti. Ardından da alevler villaların yanına kadar ulaştı. Yokuşbaşı Mahallesi'nde alevlerin arasında kalan yedi söndürme işçisi, dumandan boğulma tehlikesi atlattı. İşçiler, helikopterle bulundukları bölgeden alınarak Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Sabotaj ihtimali

       Muğla Orman Bölge Müdürü Gürhan İpek, Bodrum Kaymakamı Uğur Boran, Jandarma Alay Komutanı Albay Erol Tuna, Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Kemal Şahintürk olay yerinde incelemede bulundu. Bu görevlilerin değerlendirmesi sonunda, ilk dört saatte 300 hektar ormanı kül eden yangının büyük olasılıkla sigara izmaritinden çıktığı kaydedildi. Kaymakam Boran, "Geçen araçlardan birinden atılan sigaa izmaritinin, rüzgarın da etkisiyle yangına neden olduğunu duşünüyoruz. Sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyor" dedi.

İtfaiyede su sıkıntısı

       Bodrum'un Turgutreis yolu üzerindeki İslamhaneleri köyünde de dün sabah yangın çıktı. Yine şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayılan alevler, yolun iki tarafına sıçradı ve marangoz atölyelerini tehdit etti.
       Bodrum ve çevre ilçelerle beldelerin itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için yoğun çaba gösterirken, yarımadadaki su sıkıntısı nedeniyle araçları kullanmakta zorlandı. Burada da 50 hektar zeytin, menengeç ağaçları ve makiliğin kül olduğu bildirildi.

Diğer yangınlar

       Marmaris'te de Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait Çubucak Orman Kampı ile geçen yıl yanan Hisarönü ormanları arasındaki kızılçam sahasında dün 13.00 sıralarında yangın çıktı. Bir hektara yakın kızılçam ormanını kül oldu.
       Didim'de de dün saat 12.45'te belediyenin Disar mevkiindeki çöplüğünde başlayan yangın, yakındaki 200 hektarlık ağaçlandırma sahasına sıçradı. Bir hektarlık sahadaki genç fidanlarla beş hektar makilik küle döndü.