The Others Bodrum'un sorunları

Bodrum'un sorunları

29.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bodrum'un sorunları

Bodrumun sorunları


BODRUM GÜNLERİ / 4


       Bodrum'u Kuşadası vb. yerler gibi mafyanın at koşturduğu tümüyle talana açık bir yer olmaktan şimdilik koruyan bazı sebepler var. Bir kere Bodrum'lu eğitimli bir nesil var. Bu neslin 1980'den sonra Bodrum'a geri dönmesi ve sivil toplum örgütlerinin çokluğu kenti bir ölçüde koruyor.
       Çevre gönüllüleri, Bodrum Yurttaş İnsiyatifi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, TÜRSAB - BODER, Deniz Ticaret Odası gibi sivil toplum örgütleri Bodrum yönetiminde aktif söz sahibi.
       Ayrıca 11 belediyeden oluşan Bodrum Belediyeler Birliği var. Ne var ki hemen hepsi farklı görüşleri olan belediye başkanları henüz birliği yaşama geçirebilmiş değil. Örneğin Bodrum'un su soruna çözüm olarak bazıları Dalaman Su Projesi'ni kabul ederken bir kısmı Geyik barajını devreye sokmayı hedefliyor. Sorunlara gelince...

       1- Susuzluk büyük sorun. Çözüm konusunda tartışmalar sürüyor.
       2- Denizin kurtulması için kanalizasyon yapımı gerekiyor. Oysa kentin yüzde 90'ında kanalizasyon yok. Biyolojik ve bakteriyolojik arıtmayla, derin dejarjla denize bırakılıyor. Ayrıca bilimsel olarak 300 metre derinliğe bırakılması gerekirken, Bodrum'da 40 - 50 metre derinliğe bırakılıyor.
       3- Katı atık sorunu: 11 belediyenin 11 ayrı çöplüğü var. Çoğu orman içinde. Katı atık toplama merkezi yapılırsa, hem çevre kirlenmekten kurtulur hem de yangın tehlikesi ortadan kalkar. Bu sorunla ilgili olarak Akdeniz ülkeleri Akdeniz Vakfı Katı Atık Alternatif Projesi geliştirdi. Proje inceleme aşamasında.
       4- 11 belediyenin aylık geliri 3'er milyar. Bu belediyelerin geçimine yetmediği için de belediyeye ait arazileri rantlaşmaya açıyorlar. Böylece hem Bodrum bitiyor hem de ortaya 2. konut savurganlığı çıkıyor.
       5- Bodrum'da yatak sayısı artmış ancak kalite düşmüş. 10 yıl önce 20 pound olan yatak 4.5 pounda düşürülmüş. 20 yıl önce garantili tur veren İngiliz şirketleri artık Bodrum'u "last minute"e bırakıyorlar.
       6- 1950'lerde eşekler düşünülerek yapılan yollar kentleşme projesi ihmal edildiği için trafiği taşımıyor. Ayrıca mopetlerin küçük çocuklara verilmesinden dolayı bu yıl 8 ölü, 10 yaralı vakası olmuş.
       7- Çöp toplama sorunu. Tuğrul Acar döneminde özelleştirilen çöpçülük yüzünden ortalık çöpten yıkılmış. Emin Anter taşımayı tekrar belediye işçilerine vermiş.
       8- Bodrum öğretmen ve memur açısından sürgün yeri kabul edildiği için devlet kadrolarında yüzde 40 açık var. 29 bin nüfusa göre örgütlenmiş devlet kadrosu yaz aylarında 500 - 600 bin kişiye hizmet veriyor. Çünkü Bodrum'da ev kirası ve yaşam çok pahalı, dolayısıyla memur gelmek istemiyor. 550 emniyet personeli yerine 265 emniyet görevlisi çalışıyor, 600 olması gereken öğretmen kadrosunda da 350 öğretmen var.
       9- "Bodrum'un tüm yatakları dolu tek yeri hastanesi" diye dalga geçiliyor ama son 4 yıl içinde 2 özel hastanenin hizmete girmesi Devlet Hastanesi'ndeki sıkışıklıkları bir ölçüde rahatlatmış..
       10- Asıl geçim kaynağı olan balıkçılık, süngercilik, narenciye ve zeytin yok olmaya durmuş. Ranta boyun eğip betonlaşmaya kurban olmuş.
       11- Bodrum 'da ruhsatlı/ ruhsatsız 3 bin bar var. Bunların yarattığı ses ve çevre kirliliği büyük sorun. Bu mekanlardan sadece Günay ve Halikarnas, ses uzmanları ile çalışarak sorunu çözmüş. Kültürel aktivite ise çok az var.
       12- TEDAŞ yatırımı 23 bin nüfusa göre yaptığı için 500-600 bin nüfusu elektrik yetişmiyor. Trafolar patlıyor. 150 kw saat veren elektrik sık sık kesiliyor.

Yazarlar