The Others Bu acı unutulmadı

Bu acı unutulmadı

09.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu acı unutulmadı

Bu acı unutulmadı

       GÖZALTINDA öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, dün İstanbul, Ankara ve Adana'da düzenlenen törenlerle anılırken, anne Fadime Göktepe, üç yıldır oğlunun katillerinin ortaya çıkarılmamasına isyan ederek, "Katillerin peşini ömrümün sonuna kadar bırakmayacağım" dedi.
       İstanbul'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek Salonu'nda düzenlenen törende konuşan TGC Başkanı Nail Güreli, sanık polislerin tahliye edildiğini, ancak kamu vicdanında mahkum olduklarını belirterek, "Özgürlüklerimiz için, çalışma güvencemiz için, can güvencemiz için bunun takipçisi olacağız. Bir daha bu olayların yaşanmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
       Toplantıda Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şube Başkanı Nevzat Onar, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan ve Fadime Göktepe de birer konuşma yaptı. Tüm gazetecileri birer Metin Göktepe olarak gördüğünü belirten anne Göktepe, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı.

       Göktepe için bir tören de öldürüldüğü Eyüp Spor Salonu'nda düzenlendi. Polis tören için geniş güvenlik önlemi alırken, salonun bulunduğu sokak araç trafiğine kapatıldı. Göktepe'yi anmak için gelen CHP İstanbul İl Yönetimi de Salonu'nun önünde toplanarak karanfil bıraktı. CHP İstanbul İl Başkanı Etem Cankurtaran'la İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin burada birer konuşma yaptı.

Anma törenine sanatçılar Berhan Şimşek, Suavi ve Ferhat Tunç da katıldı. Tunç, Göktepe için yazıp bestelediği "Metin'e ağıt" adlı dörtlüğü anne Fadime Göktepe'yle okudu. Fadime Göktepe, "Gün döndü geceye yavrum / Gelmedin sen ah gelmedin / Yolunu gözledim durdum / Dönmedin sen ah dönmedin" dörtlüğünü üzüntüsünden tamamlayamadı. Daha sonra Göktepe'nin meslektaşları salonun kapısına karanfil bırakırken, anne Göktepe, karanfilleri oğlunun öldüğü salonun bahçesine attı.

       Ankara'da ise Göktepe'yi anma töreni, sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi partilerin katılımıyla Abdi İpekçi Parkı'nda başladı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı İsmet Demirdöğen, Göktepe'nin öldürülüşünün basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek, "Gecikmiş adalet, adalet değildir" diye konuştu. TMMOB Başkanı Yavuz Önen de Göktepe'nin katillerinin yakalanması ve cezalandırılması için başlatılan hukuk sürecini sürdüceklerini dile getirdi. Yeni Evrensel Gazetesi Ankara Temsilcisi Fevzi Argun'la KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nazım Alkaya da birer konuşma yaptı.
       Törenin ardından, yaklaşık 500 kişilik topluluk, Göktepe anısına bastırılan "Evrensel Gazetesi Özel Sayısı"nı dağıtmak amacıyla Yüksel Caddesi'ne yürümeye başladı. Slogan atılması üzerine grubun önünü kesen ve pankartları yırtan polis, "İnsan hakları sadece sizin için mi var? Vatandaşa saygılı olun. Vatandaş rahatsız oluyor" diyerek yürüyüşçüleri dağıtmaya çalıştı. Bu arada itişmeler yaşandı. Dağılarak, değişik yollardan Yüksel Caddesi'ne gelen topluluğun eylemi, Göktepe ve basın şehitleri için yapılan saygı duruşuyla son buldu.
       Petrol - İş Sendikası Adana Şubesi'nde düzenlenen Göktepe'yi anma toplantısına, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, sendikacılar ve gazeteciler katıldı. Göktepe'yle ilgili slayt gösterisinin yapıldığı anma toplantısında, Evrensel Gazetesi Adana Temsilcisi Kamil Canverdi, "Bir Metin Göktepe'yi katletmekle bitirmediler. Metin, basının bir simgesi olmuştur" diye konuştu.