The Others Çiller'in Jet - Pa itirafı

Çiller'in Jet - Pa itirafı

07.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çiller'in Jet - Pa itirafı

Çillerin Jet - Pa itirafı


DYP Genel Başkanı, Jet - Pa adaylarını listeye aldığı yolunda kendisine yöneltilen eleştirilere "Biz de yardım alacaktık tabii" karşılığını verdi

Aydın Hasan Ankara


DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, önceki gün yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında, Jet - Pa ve partinin paralarıyla ilgili sorular karşısında soğuk ter döktü. Çiller'in, DYP listelerinde adaylarına yer verilmesi karşılığında Jet - Pa'dan yardım alındığı itirafında bulunduğu belirtildi.
GİK'in 6.5 saat süren toplantısında istifa çağrısıyla karşılaşan Çiller, sert eleştirilere uğradı. GİK üyesi Ergun Özdemir, seçim harcamalarını gündeme getirerek şunları söyledi:
"Devlet yardımı aldık. Adaylık için başvuranlardan para alındı. Bu altı trilyon lira nereye harcandı? Ben İstanbul 3. Bölge'de 20 milyar liranın üzerinde kendim harcama yaptım. Teşkilatlar para gelmediğini söylüyor. Bu paralar nereye gitti? Bu konuda genel muhasibin ayrıntılı bilgi vermesi gerekir. Böyle bir söylenti var, bu açıklanırsa herkes rahatlar. Bundan müteselsilen GİK olarak, parti yöneticileri olarak biz de sorumluluk altında kalırız. Bu bizi zan altında bırakır. Yargı önünde de zor durumda bırakır."
Özdemir, Milliyet'e yaptığı açıklamada da, GİK toplantısında hiç kimsenin zan altında kalmaması için bilgi verilmesini istediğini belirterek, "Bütün il başkanlarına 'Size para geldi mi?'açın sorun" dedi.
Özdemir'in sözleri üzerine, DYP Genel Muhasibi İsmail Karakuyu'nun, 5.2 trilyon civarında devlet yardımı alındığını, harcamalara ilişkin tabloyu istenmesi durumunda daha sonra dağıtabileceğini söylediği kaydedildi.

Jet - Pa parası

Özdemir, toplantıda, Jet - Pa adaylarına listede yer verilmesini gündeme getirerek, "Biz misyon partisiydik, komisyon partisi haline geldiğimizi gördük" diye konuştu. Bu sözler üzerine, Çiller, "Diğer partiler listelerinde 12 kişiye yer verdi. Biz üç kişi aldık. Biz de yardım alacaktık tabii" dedi.
Toplantıda, daha önce Çiller'in Mal Varlığını Soruşturma Komisyonu üyesi olarak görev yapan Özdemir'le Susurluk Komisyonu üyesi olarak görev yapan Nihan İlgün'ün eleştirileri dikkat çekti.
Özdemir, Çiller komisyonunda, "çekilen kura sonucunda görev yaptığını, başka türlü yorumlanmaması gerektiğini" ifade etti.
Susurluk Komisyonu'ndaki görevi sırasında bu konuda Çiller ile hiç görüşmediğini savunan İlgün de, seçim hezimetinde DYP liderinin sorumluluğunun Türkiye'deki lider anlayışı çerçevesinde daha fazla olduğunu dile getirdi. İlgün, Genel Başkan ve GİK'in kongreye, Başkanlık Divanı'nın ise GİK'e hesap vermesi gerektiğini vurguladı. Çiller, İlgün'ün Başkanlık Divanı'nın istifası isteğine karşı çıktı.

Cevheri: Fesih yapamazsın

Necmettin Cevheri de, toplantıdaki tavrıyla Çiller'e karşı "kurumsal mücadele" başlattı. Teşkilat fesihleri konusunda Çiller'i uyaran, bu yetkiyi GİK'in kullanacağını belirten Cevheri, cebinden çıkardığı DYP Tüzüğü'nü okuyarak oylamaların gizli yapılacağını, aksi durumda mevzuata göre suç oluşacağını söyledi.
Kendisini Genel Başkanlık'tan indirecek delege yapısını teşkilat fesihleriyle değiştirmeyi planlayan Çiller'in, bu noktadaki uyarıya karşı çıkmadığı kaydedildi.
Cevheri, hükümet konusunda da, "Koalisyonda yer alırsak oyumu geri alırım. DYP, koalisyonda üçüncü parti olursa biter. Muhalefette kalmalıyız" dedi.
GİK'te Çiller'in yetki alanını daraltarak ilk raundu kazanan Cevheri'ye DYP'ye dönme hazırlığı içinde olan Yalım Erez'in de destek verdiği kaydedildi. Farklı muhalif cephelerin Cevheri'nin toparlayıcı genel başkanlığı üzerinde uzlaşma eğilimi içinde oldukları bildirildi.

Deklarasyon hazırlığı

DYP Kurucular Kurulu da, Çiller'in istifasını sağlamak için harekete geçti. DYP'nin hayatta olan 47 kurucusundan 37'sinin Refik Belendir Sokak'taki Meclis misafirhanesinde toplantı yaptıkları öğrenildi. Kurucuların deklarasyon hazırlığı içinde oldukları bildirildi.

DYP 5.2 trilyon yardım aldı

DYP GİK'te Tansu Çiller'e sorulan parti paraları, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkında açılan önemli davalardan birisinin dayanağı oldu.
Erbakan, "kapatılan RP'ye yapılan yaklaşık 1 trilyon liralık Hazine yardımını devlete iade etmemek için harcanmış gibi göstererek dolandırıcılık yaptığı" gerekçesiyle 70'i aşkın sanıklı davada halen yargılanıyor.
Seçim öncesinde siyasi partilere yapılan Hazine yardımlarının miktarı şöyle:
DYP : 5 trilyon 229 milyar lira
ANAP: 5 trilyon 113 milyar lira
DSP : 2 trilyon 940 milyar lira
CHP : 2 trilyon 153 milyar lira
FP, MHP ve DTP: 1 trilyon 644'er milyar lira
BBP: 411 milyar lira