The Others Daralan çember

Daralan çember

24.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Altı aydır failleri yakalanamayan Münevver Karabulut cinayetinde Cem Garipoğlu’nun bulunamaması nedeniyle şirket çalışanlarının ifadelerine başvurulması haberindeki bazı isimlere itiraz geldi

Daralan çember

Münevver Karabulut cinayeti zanlısı Cem Garipoğlu’nun ailesinden 12 kişinin ifadesine başvuran Emniyet, 3 Mart’tan bu yana sürdürülen soruşturmayı genişletti.
İstanbul Emniyeti son olarak Garipoğlu şirketlerinde çalışan 9 kişinin daha ifadesine başvurunca 21 Ağustos tarihli Milliyet’te haber “Garipoğlu çemberi daralıyor” başlığıyla yer aldı.
Milliyet muhabirleri Elvan Ezber ve Haluk Atalay’ın haberinde şöyle deniliyor:
“Cumhuriyet Savcılığı, polisten, zanlıyı şirket çalışanlarının sakladığı yönündeki ihbarların değerlendirilmesini istedi. Garipoğlu ailesinin şirketlerinde çalışan 9 kişiye Münevver’in katil zanlısı Cem Garipoğlu’na para gönderip göndermedikleri soruldu. Bu kapsamda Garipoğlu ailesine ait Burgaz Rakı’dan Müfettiş Gülşah Kerpiçci ve Habip Kurt; Multinet şirketinden İdari İşler Müdürü Gülşen Selçuk, Halkla İlişkiler Müdürü Halime Çelik, Genel Müdür Uğur Yıldırım, Satın Alma Müdürü Mehmet Karakayalı, Kürşat Yılmaz, Ahmet Batur ve Biray Çimen’in evlerine operasyon düzenlendi.
Emniyet’e götürülen çalışanlara, ‘Garipoğlu’nu gördünüz mü? Para gönderdiniz mi?’ soruları yöneltildi.”

‘Multinet’te çalışmıyorlar’

Garipoğlu şirketlerinden Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş Halkla İlişkiler Sorumlusu Pınar Gökgöl, bir açıklama göndermiş:
“Milliyet gazetesinde ‘Garipoğlu çemberi daralıyor’ başlıklı haberde ifadesi alınan kişiler arasında Multinet’te çalıştığı ifade edilen birkaç isim yer almıştır. Bu isimlerden Gülşen Selçuk ve Halime Çelik, Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş.’de çalışmamaktadır, kendilerinin isimlerini ilk kez duyuyoruz. Bizim için önemli olan bu konuda düzeltme yayımlamanızı rica ediyoruz.”
Milliyet Haber Araştırma Servisi, Okur Temsilcisi’ne, haberde yer alan bilgilerin Emniyet kaynaklı olduğunu bildirdi.

Ombudsman’ın görüşü

Haberde de belirtildiği gibi soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan kişiler Garipoğlu’na ait çok sayıda şirketin çalışanları. Polis, adliye muhabirlerinin, Emniyet ile haber merkezleri arasında yaşadıkları koşuşturmacada “zaman” sorunu çoğu kez sadece Emniyet’in bilgileriyle hareket etmelerine neden oluyor. Ancak söz konusu haber, Milliyet’te yer almadan bir gün önce bazı gazetelerde, “...Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’nde ifadeleri alınan kişilerden 9’unun isimleri şöyle: Burgaz Rakı Müfettişi Gülşah Kerpiçli, İdari İşler Amiri Gülşen Selçuk, çalışanlardan Biray Çimen, Burgaz Rakı eski Halkla İlişkiler Sorumlusu Halime Çelik...” şeklinde kullanılmış.
Dolayısıyla Emniyet yetkililerinin ifadelerine dayanarak iki farklı açıklama yapılamayacağına göre; adı geçen şahısların Garipoğlu’na ait Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş’de çalışıp çalışmadıkları muhabirlerimiz tarafından teyit edilebilirdi. Milliyet haberinde sadece şirket isminde bir hata yapıldığı, Multinet’te çalışmadığı belirtilen bu kişilerin Garipoğlu şirketlerinden birinde çalıştıkları anlaşılıyor.
Bu durum, ‘çemberi daraltalım’ derken ‘çemberi genişleten’ bilgiler resmi kanallardan da gelse habercilerin daha dikkatli olması gerektiğini ortaya koyuyor. Multinet gibi Burgaz Rakı yöneticileri de açıklama yapıp, gözaltına alınan isimleri ‘ilk kez duyuyoruz’ diyebilecekler mi?
Kaldı ki haberde bir suçlamadan çok, Münevver Karabulut cinayetinin aydınlatılmasıyla ilgili kamu vicdanında oluşan beklentileri karşılamaya dönük ifade alınması olayı söz konusudur.

Yazarlar