The Others Dayakçı eşe ceza

Dayakçı eşe ceza

24.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dayakçı eşe ceza

Dayakçı eşe ceza

Devlet Bakanı Saygın'ı "istifa"ya götüren tasarı, yeniden Meclis'te

KADIN ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın, göreve başlar başlamaz yine "ailenin korunmasına dair kanun tasarısını" ele aldı. 54. hükümet döneminde aile içi şiddetle ilgili tasarıya özellikle RP'li milletvekillerinden gelen tepkiler üzerine istifa eden Saygın, tasarının bu kez kabul edilmesi için kararlı.
Tasarıyı büyük bir reform olarak değerlendiren Saygın, "Biz olaya kadın olarak değil insan olarak bakıyoruz. Bir kadın sürekli şiddete uğradığında bu tasarıya göre, komşusu karakola telefon açtığında, polis şiddet uygulayanı hemen götürecek. Yürürlükte olan yasaya göre, polis şu an `aile içi ilişkiye karışamam' diyor. Bu değişecek" dedi.
Tasarıya göre, şiddete maruz kalan kadının kendisi, komşusu ya da bir başka yakını Cumhuriyet Başsavcılığı'a başvurduğunda olay Sulh Hukuk Mahkemesi'ne aktarılıyor. Mahkeme kusurlu eşi uyarıyor. Eşi tehdit etme, evden uzaklaşma, eşinin ve çocuklarının eşyalarına zarar verme, eşini veya çocuklarını iletişim vasıtalarıyla rahatsız etme, alkollü olarak eve gitme, eve alkol alma gibi eylemler bu uyarıya neden olabiliyor. Kusurlu eş uyarılara uymazsa üç ayla altı ay arasında hapis cezası öngörülüyor.
Saygın, RP'li milletvekillerinin komisyonda dile getirdikleri "Adamın karısı değil mi, döver de, sever de" anlayışının yanlışlığını bir kez daha vurguladı.
Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürü Narınç Ataman da, "Amaç şiddetsiz bir toplumsa, önce aile içi şiddeti engellemek lazım. Çünkü aile içinde şiddet olursa, çocuklar ya şiddet uyguluyor, ya da kendilerine şiddet uygulanmasına izin veriyorlar" diye konuştu.
Ataman, tasarıya alt komisyonda Mayıs ayında eklenen maddelerin kendi hedeflerini aştığını, özellikle cezanın kesinleşmesinden sonra asliye hukuk mahkemesine üç gün içinde itiraz edilebileceği maddesinin erkekleri korumaktan başka bir amaç taşımadığına inandığını söyledi. Meclis gündeminin ilk altı maddesi arasında bulunan tasarının bugün görüşülmesi bekleniyor.