The Others Demirel-Cevheri dirsek teması

Demirel-Cevheri dirsek teması

08.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel-Cevheri dirsek teması

Demirel-Cevheri dirsek teması


DYP'de muhalif grubun bayraktarlığını yapan Necmettin Cevheri, Demirel'den yakın ilgi görüyor. Cevheri Urfa'dan Ankara'ya Demirel'in uçağında geldi

Serpil Çevikcan - Ankara


Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in uzun bir aradan sonra önceki gün gerçekleştirdiği GAP gezisi, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e karşı muhalefet bayrağını açan grubun liderlerinden Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri ile arasındaki yakınlaşmayı gözler önüne serdi.
Demirel'in, Çiller'in DYP Genel Başkanlığı'na seçilmesinden bu yana ilişkilerini dondurduğu Cevheri, seçim bölgesinde "Başbakan" sloganlarıyla karşılandı.

Demirel'den önce geldi

Demirel'i önceki gün Birecik Barajı derivasyon çalışmaları ve Karkamış Barajı'nda incelemelerde bulunmak üzere çıktığı gezide Gaziantep Havaalanı'nda karşılayanlar arasında Cevheri de yer aldı.
Birecik ve Karkamış'daki törenlerde protokolde Demirel'in çok yakınında yeralan Cevheri, tören alanına gelişinde DYP'li gruplar tarafından "Başbakan Cevheri" sloganlarıyla karşılandı.
Demirel'in gezi boyunca temaslarına eşlik eden ve bu hafta içinde toplanacak DYP Genel İdare Kurulu (GİK) sınavına hazırlanan Cevheri'yi Ankara'ya dönerken uçağına davet ettiği görüldü.

Kulisler çalkalanıyor

Çiller'i devirme harekatını sürdüren grubun "toparlayıcı" ismi olarak öne çıkan ve kongrede genel başkanlığa aday olacağına kesin gözüyle bakılan Cevheri'nin Demirel ile temasta olduğu ileri sürülüyor. DYP kulislerinde de Çiller'in kendisini genel başkanlıktan uzaklaştırmaya yönelik muhalefet hareketinin arkasındaki ismin Demirel olduğunu söylediği konuşuluyor.

Zincirbozan'dan bugüne

DYP'nin kurulması fikri, Zincirbozan yolunda Necmettin Cevheri'nin "kırmızı Mercedes'inde" geliştirilmişti. Cevheri, yasakların kalkmasından sonra da Demirel'e en yakın siyasetçiler arasında yer aldı. Ancak, 13 Haziran 1993'teki DYP'nin olağanüstü kongresinde, Cevheri'nin Çiller'i desteklemesi üzerine, ilişkiler soğudu. Cevheri'nin 18 Nisan seçimlerinden sonra Çiller'e bayrak açması, Demirel ile yeniden yakınlaşmasını sağladı.