The Others Demirel `deve sabrı' istedi

Demirel `deve sabrı' istedi

21.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel `deve sabrı' istedi

Demirel `deve sabrı istedi

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel dün Çankaya Köşkü'nde alışılmışın dışında konuklar ağırladı. Çin'den geçen yıl yola çıkan Arif Aşçı önderliğindeki İpek Yolu Kervanı Köşk'e ulaştı. Demirel, törendeki konuşmasında siyasilere "deve sabrını" örnek gösterdi ve "kervan da, maraton da, demokrasi de sabır işidir" dedi.
Haziran 1996'de Çin'in Şian kentinden deve sırtında yola çıkan ve tarihi İpekyolu'nu izleyen Aşçı önderliğindeki dört kişilik ekibin dünkü durağı Çankaya Köşkü oldu. Yolları üzerindeki Çin, Kırgızıstan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran devlet başkanlarına Demirel'in oğlak derisine yazılmış mektuplarını veren kervan, devlet başkanlarının mesaj ve armağanlarını da Cumhurbaşkanı'na iletti.
Aşçı'nın kervanla ilgili verdiği bilgileri ve anılarını dinleyen Demirel, "Kimse bunu bir maceradan ibaret sanmasın. Anlamlı bir olaydır. Kervancılar birşey söylemek istiyor. Ben onların adına söyleyeceğim. İnsanlara ekmek, su hava kadar lazım olan barıştır" dedi.
Çin'in büyük bir güç haline geldiğini, kervanın Çin'le Avrupa arasındaki yolu açılabileceğini gösterdiğini kaydeden Demirel, kin, garaz, düşmanlık gibi barışa engel görüşlerin bir kenara atılıp yerine dostluk ve kardeşliğin konulması gerektiğini belirtti. Demirel şöyle konuştu:
"Bu bir macera değildir. Karvan bütün dünyayı barışa davet ediyor. Barış adına kervanı alkışlıyorum, Arif Aşçı'yı, ekibini ve bu güzel develeri tebrik ediyorum, ha gayret. Çölleri geçen bu mübarek deveye kutluyorum. Çünkü çölü ancak deve geçer. Çöl geçmek sabır işidir. Kervan, maraton ve demokrasi de sabır işidir" dedi. Demirel, "mesajımı aldınız mı çocuklar" diyerek gazetecilere espri yaptı.
Daha sonra Aşçı, Demirel'e geçtikleri ülkelerin devlet başkanlarının iyi niyet mektuplarıyla çeşitli hediyeler sundu. Demirel kervanda yer alan develerin yanına giderek fotoğraf da çektirdi.
Köşk'teki törene Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek, Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Milli Eğitim Bakanı Bakanı Mehmet Sağlam, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, milletvekilleri ve çeşitli ülkelerin büyükelçileri katıldı.
İpekyolu'nu yeniden canlandırma amacıyla gerçekleştirilen projeyi Kale Grubu finanse etti. İpekyolu Kervanı 12 Nisan 1997'de Türkiye'ye giriş yaptı. Ekip sanat tarihçisi Aşçı, kameraman Paxton Winters, fotoğrafçılar Nejat Nazaroğlu ve Murat Özbey'den oluşuyor. Kervan'da beş deve bunuluyor. İpekyolu kervanının, yolculuğu 27 Temmuz'da Çanakkale'nin Çan ilçesinde sona erecek.