The Others Depremzedeye çadırkent etüdü

Depremzedeye çadırkent etüdü

13.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Depremzedeye çadırkent etüdü

Depremzedeye çadırkent etüdü


Bostancıoğlu, şehir değiştiren depremzede öğrencilere her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi


       Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, deprem bölgesinde toplam 171 okulun eğitim öğretime başlamasının kısa bir süre ertelendiğini açıkladı.
       Türkiye genelinde 12 milyon öğrenci ile 523 bin öğretmenin 75 bin okulda eğitim ve öğretime başlayacağını kaydeden Bostancıoğlu, yeni öğretim yılının tüm yurtta olduğu gibi deprem bölgesinde de pazartesi günü başlayacağını duyurdu.
       Bostancıoğlu, deprem bölgesindeki okul sayısının 6 bin 168 olduğunu, Kocaeli'de 93, Sakarya'da 78 olmak üzere toplam 171 okulun eğitim öğretime başlamasının kısa bir süre ertelendiğini söyledi. Bakan Bostancıoğlu, "Çünkü bu şehirlerimizde temel altyapı hizmetleri verilememektedir. Bu durum, tüm deprem bölgesinde eğitimin ertelendiği ve bakanlığımızın okulların açılışı konusunda görüş değiştirdiği şeklinde yorumlanmamalıdır" dedi. Öğretime hemen başlayamayacak okullardaki öğrencilerin büyük bir bölümünün deprem sonrasında aileleriyle bölge dışına çıktıklarını kaydeden Bostancıoğlu, bu öğrencilerin gittikleri illerde misafir öğrenci olarak okula devam edebileceklerini kaydetti.
       Deprem bölgesinde derslere hemen başlanmayacağını, öğrencilerin psikolojik yönden destekleneceğini açıklayan Bostancıoğlu, çadırkentlerde öğrencilerin ders çalışabilecekleri ortamların da hazırlanacağını belirtti. Afet sonrasında yetim ve öksüz kalan veya maddi ve manevi zarar gören tüm ailelerin çocuklarına parasız yatılı olanağı sağlanacağını bunun için 40 bin yatılı kontenjanın ayrıldığını bildiren Bostancıoğlu, depremden zarar gören ailelerin çocuklarına giyim, kırtasiye ve kitap yardımının da yapılacağını bildirdi.
       Bakan Bostancıoğlu, Milli Eğitim Vakfı'nın depremde ölen öğretmenlerin ailelerine 500'er milyon lira para yardımında bulunacağını, çocuklarına burs verileceğini söyledi. Vakfın ayrıca evi yıkılan öğretmenler için 150 milyar liralık bir fon ayırdığını kaydeden Bostancıoğlu, bu fondan öğretmenlere eşit şekilde yardım yapılacağını vurguladı.

Deprem eğitimi

       Bostacıoğlu, depremde eğitimin, vatandaşların her alanda, her konuda eğitilmesinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Yeni dönemde liselerde "Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi" okutulacağını bildiren Bostancıoğlu, "Yeni öğretim yılında `Deprem ve Depremden Korunma Yolları' adıyla bastırdığımız kitapçıktan bütün okullarımıza yollayacağız" dedi.
       Bostancıoğlu, deprem bölgesinde görevli iken zorunlu bölge hizmeti için atamaları yapılan öğretmenlerin atamalarının bir yıl ertelendiğini, bölgede görev almak isteyen öğretmenlerin de atamalarının yapılacağını bildirdi.
       Öğrencilere sınav geçmede yeni olanaklar sunduklarını anımsatan Bostancıoğlu "Öğrencilerimize sağlanan bu olanaklardan sonra, daha başarılı olma yolunda gereken çabayı göstereceklerine inanıyorum" dedi.
       İlköğretimde 101 çeşit yeni ders kitabı bastırdıklarını bildiren Bostancıoğlu, ilköğretimde öğrenci merkezli aktif öğrenme modelini uygulamaya koyacaklarını söyledi. Bostancıoğlu, yeni öğretim yılında kırsal kesimdeki öğrencilere 9 milyon 450 bin ders kitabının ücretsiz dağıtılacağını açıkladı. Bostancıoğlu ayrıca 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sağlanan katkı payı ve bağışlardan bugüne kadar 423 trilyon 727 milyar 966 milyon lira gelir sağlandığını açıkladı. 30 bin yeni öğretmen alınacağını da söyleyen Bostancıoğlu, velilerden de çocukları ile yakından ilgilenmelerini istedi.