The Others Dev dalgalarıyla eylemi engelledi

Dev dalgalarıyla eylemi engelledi

06.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dev dalgalarıyla eylemi engelledi

Dev dalgalarıyla eylemi engelledi


HALUK ATALAY İstanbul Fotoğraf: OKTAY ANKIN


       Bahama bandıralı, 312 metre uzunluğundaki dev SG Enterprise gemisi, yoğun güvenlik önlemleri altında dün sabaha karşı İstanbul Boğazı'ndan geçti.
       Boğazlar'dan geçişine 1 milyon dolar teminat yatırıldıktan sonra izin verilen 200 bin ton demir yüklü SG Enterprise, İstanbul Boğazı'ndan geçmek için dün saat 05.30'da demir alı. Kılavuz kaptan eşliğindeki geminin geçişi sırasında Boğaz trafiğe kapatıldı.

       Gemiye ulaşamadılar
       Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait romorkörler ile Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'ne ait tekneler gemiye refakat etti. Gemi geçişini saat 07.45'de tamamlayarak Karadeniz'e açıldı.
       Bu arada Doğa Savaşçıları Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş ve iki arkadaşı, gemiye, "Boğazların değeri 1 milyon dolar mı?" şeklinde yazmak için motorla yola çıktı. Ancak bizzat geminin oluşturduğu dev dalgalar nedeniyle gemiye yanaşamayan Çetintaş ve iki arkadaşı, bir süre gemiyi izleyip geri döndü.

       Tam bir dev
       SG Enterprise tankeriyle ilgili rakamlar da dev:
       - Uzunluğu: 312 metre.
       - Yüksekliği: Bacasıyla birlikte 70 metre.
       - Motor gücü: 300 bin beygir.
       - Demir yüklü olduğu için 25 metresi su altında, sadece 45 metresi su yüzeyinde görünüyor.
       - Gemi, yüklü olduğu için 64 metre yüksekliğindeki Boğaziçi Köprüsü'nün altından rahat geçti. Ancak dönüşünde boş olacağından 60 metresi su yüzeyinde görünecek. Bu, Boğaz Köprüsü ile bacası arasında sadece 4 metre kalacak anlamına geliyor.