The Others Dil eğitiminde farklı seçenekler

Dil eğitiminde farklı seçenekler

20.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dil eğitiminde farklı seçenekler

Dil eğitiminde farklı seçenekler


ABD'de 1932'de kurulan Experiment in International Living'in Türkiye temsilciliğini yapan Nevin Sabuncu ve Zeynep Toros, İstanbul Etiler'deki bürolarında yurt dışında dil öğrenmek isteyen öğrencilere yeni seçenekler sunuyor. Eperiment Turkey, gençlere ABD'nin 18 yerindeki kurslarda dil öğrenmeleri yardımcı oluyor. Programlar, üniversite bünyelerinde gerçekleştiriliyor ve en az 4 hafta sürüyor. Normal bir lisan programında öğrenciye haftada 25 saat İngilizce öğretiliyor. Öğrenci üniversite kampusunda kalırsa, 3 öğün yemeğin yanında oranın tüm olanaklarından yararlanabiliyor. İstenirse, aile yanında biraz daha ucuza kalınabiliyor. 4 haftalık bir kursun maliyeti 1800-2000 dolar civarında. Experiment, İngilizcesi yeterli olmak kaydıyla öğrencileri lise 1 veya lise 2'yi ABD'de okuma fırsatı da tanıyor. 10 ay süreli programın öğrenciye maliyeti 3950 dolar. 18-26 yaş arası bayanlara sunulan aupairlik programı ise, daha fazla ilgi görüyor. Aupairliğe kabul edilen genç, kaldığı ABD'li ailenin yanında hafta en fazla 45 saat çocuk bakımı gibi işlerle uğraşıyor. Buna karşılık haftada 139 dolar harçlık alıyor. En fazla 12 ay kalınabilen aupairlik programı için öğrencinin 800 dolar para yatırması gerekiyor. Öğrenci programı başarıyla bitirirse, bu paranın 400 dolarını geri alıyor. Aupairlik için İngiltere ve Fransa'ya da öğrenci gönderiliyor.
Merkezi San Francisco'da bulunan ve Türkiye ile birlikte dünyanın belirli ülkelerinde AYUSA da, dil öğreniminde öğrenciler için farklı bir seçenek oluşturuyor. 15-18 yaş arasındaki öğrenciler, bir yıl süreyle ABD'de gönüllü aileler yanında konuk olarak kalıp bir Amerikan Devlet Lisesi'nde eğitim olanağı bulabiliyor. Bu program için öğrenciler mülakat sınavıyla seçiliyor. Bu programa öğrenci kabul tarihi 30 Nisan'da sona eriyor. Bir kültürel değişim programı olan AuPair Care ile 18-26 yaş grubundaki öğrenciler, 1 yıl süreyle bebek ve çocuk bakımı için ABD'ye gönderiliyor. Mülakat ve test sınavları sonrası kabul edilen adaylar, hizmetleri karşılığı yeme - yatma gibi ihtiyaçlarının karşılanması yanında 650 dolar da aylık alıyor.
Ayrıca öğrenciler 2 haftadan 48 haftaya kadar İngilizce kursunun yanında mesleki kursa da gidebiliyor. Kurslar San Francisco, Boston ve San Diego'daki üniversite kampuslarında düzenleniyor. AYUSA'nın programları içinde bir Amerikan kolejinde 3. sınıfı okuyup Amerikan lise diploması alma seçeneği de var. Bunun için lise 2'yi Türkiye'de bitirmek gerekiyor.