The Others Dış basın

Dış basın

22.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dış basın

Dış basın

       VRADINI
       BİZ Yunanistan'da, Brüksel'deki birçok ciddi insanın bizi Avrupa'nın `kara koyunu' olarak tanımlamasından şikayetçi oluruz. Hiç olmazsa bize yapılan tanımlama henüz teoride kalıyor, yalnızca bizi parmakla gösterip, kaçınılması gereken bir örnek olarak nitelendiriyorlar.
       Bölgemizdeki bir başka `kara koyun' ise uzun diplomatik, siyasi ve askeri uyuşukluktan sonra yeniden gündeme geliyor.
       Slobodan Miloseviç sekiz yıldır, omuzları duvara yapışmış savaşıyor. 1991 yazında, Almanların inisiyatifi sonucu, Tito Yugoslavyası'nın bölünmesinin ve paylaşılmasının ardından, bu adam ABD'lilerin ve daha birçoklarının hedefinde...
       Diyelim ki Miloseviç gidiyor; öldürülüyor, istifa ediyor, kovuluyor veya sürgüne gönderiliyor. Eski Yugoslavya denilen bu ateş içindeki bölgenin hangi sorunu çözülecek? Başka hangi Sırp lideri NATO'ya kayıtsız şartsız boyun eğecek?

       LIBERATION
       CUMARTESİ Racak yakınlarında bir çukurda bulunan ve "Kosova Kurtuluş Ordusu tarafından Sırp polisinin evlerinden alarak kurşuna dizdiği siviller" olarak basına gösterilen 45 cesetin, bir gün önce Sırp polisiyle girdikleri silahlı çatışmada ölen Arnavut direnişçilerinin olduğu varsayımı ağırlık kazanıyor.
       Cuma sabahı Sırp polisinin Racak, Belince ve Malopoliçe köylerinde Kosova Kurtuluş Ordusu'na karşı başlattığı saldırıyı izleyen AP, Reuters ve AFP muhairlerinin tanıklıklarına dayanarak bu kişilerin çatışmada öldükleri ve silah arkadaşları tarafından sonradan toplanarak çukura yerleştirdikleri böylece olaya `sivil katliamı' ve `yargısız infaz' havası verilmeye çalışıldığı sanılıyor. Çukurda bulunan cesetlerin yanında çok az sayıda boş mermi kovanı ve kan izi bulunması, Sırpların başından beri ileri sürdüğü "çatışmada öldüler" iddiasına geçerlilik kazandırıyor. Cesetlerin sayısı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) göre 37, ABD'lilere göre 45, Arnavutlara göre 51, AGİT ayrıca ölenlerin yarısından çoğunun 50 yaşından yukarıda olduğuna ve mermilerin Sırp silahlarından çıktığına dikkat çekiyor. Sırp tezi ağırlık kazanmasına rağmen olayın ne denli çarpık olduğuna ilişkin araştırma yapılmasına ise yine Sırplar tarafından izin verilmiyor.

       Le Soir
       KOSOVA sorunun giderek derinleşmesi ve bölgeye yayılabilecek olası bir savaş tehlikesi acil bir çözümü kaçınılmaz kılıyor. Şimdi tüm gözler yarın (bugün) Londra'da toplanacak ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya ve İtalya'dan oluşan Temas Grubu'nun toplantısına çevrilmiş durumda.
       Arnavut temsilciler ise bugün çözüm bekleyen birçok konuda derin görüş ayrılığı içindeler. İzlenecek strateji, uygulanacak taktik, hedefler konusunda her şey beklemede.
       Arnavut lider İbrahim Rugova da bu durumdan bir ders çıkarmak zorunda. Dışarıdaki olumlu imajı içerideki puan kaybını engellemeye yetmiyor. Avrupalı bir diplomatin deyimiyle Rugova bugün ordusuz bir general, UCK da generalsiz bir ordu konumunda. Bu durum, Yugoslav Devlet Baskanı Slobodan Miloseviç'in ezici kişiliği karsısında bir zayıflık örneği olmaktan çok, son derece ciddi bir siyasi hata.