The Others Dokuz polise yargılama

Dokuz polise yargılama

10.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dokuz polise yargılama

Dokuz polise yargılama

Danıştay, Susurluk'taki kazadan sonra sahte pasaport sağladığı öne sürülen 9 emniyet görevlisinin yargılanması kararını verdi

DANIŞTAY, Susurluk'taki kazadan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nden kaybolan silahlarla, MİT muhbiri Tarık Ümit ve uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz'e sahte pasaport sağlanmasıyla ilgili açılan soruşturmalarda dokuz emniyet görevlisinin yargılanmasına karar verdi.
Danıştay 2. Dairesi, soruşturma kapsamında olmayan, ancak kayıp silahlarla ilgili oldukları kanısına varılan Özel Harekat Dairesi görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Danıştay söz konusu dosyaları temyizen incelediği için verilen kararlar kesin nitelik taşıyor ve iddianame yerine geçiyor. Buna göre sanıklar, Türk Ceza Yasası'nın (TCY) bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve memuriyetten süreli veya temelli men'i düzenleyen 240. maddesiyle, üç aydan bir yıla kadar, devlet zarara uğramışsa altı aydan üç yıla kadar hapis ve bazı koşullarda memuriyetten süreli veya temelli men cezasını hükme bağlayan 230. maddesi uyarınca Ankara Adliyesi'nde yargılanacak.
İçişleri Bakanlığı Memurin Muhakematı Komisyonu'nun dört ve İstanbul İl İdare Kurulu'nun bir dosyasıyla ilgili verilen kararlar şöyle:

Danıştay, Emniyet'e alınan 10 adet 22 kalibrelik Beretta tabancayla susturucularının kaybolması konusunda ise "gerekli gözetim ve denetim görevini yerine getirmedikleri" gerekçesiyle İkmal ve Bakım Daire Başkanı Necmettin Ercan, Emniyet müdürleri Musa Teber, M. Tekin Hatipoğlu ve Başkomiser Nazmi Kara'yla Polis Memuru Ömer Aydoğan'ın "görevi ihmal"den yargılanmasını istedi.

Daire, Öz'e iki adet sahte pasaport verilmesini öngören iki ayrı dosyada da yargılama kararı verdi. Öz'e sahte pasaport talep formuna istinaden yeşil pasaport veren Emniyet Amiri Nurten Demir'le Başkomiser Ömer Karaahmetoğlu, "görevi kötüye kullanmak" suçundan iki kez yargılanacak. .

Ümit'e, sahte yeşil pasaport verilmesi konusunda ise Genel İdari Hizmetler'de görevli memurlar Kevser Açıkalın, Aytaç Erdem Kansoy ve Berna Farımaz, Komiser Yardımcısı Ferhat Çetinkaya, polis memurları Kemal Demir, Orhan Şaman, Hasan Aksoy, Mehmet Baro ve Saffet Altan'ın yargılanmasına gerek görülmezken, Demir ve Karaahmetoğlu'nun yine aynı gerekçeyle yargılanması kararlaştırıldı.
Danıştay, Ümit'e verilen ikinci bir sahte yeşil pasapor için de Emniyet Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Halil Güven, Başkomiser Ömer Karaahmetoğlu, polis memurları Meltem Uçar ve Avni Coşkun hakkındaki dosyada ise Güven, Uçar ve Karaahmetoğlu'nun yargılanmasına karar verdi. Güven ve Uçar "görevi ihmal" Karaahmetoğlu ise "görevi kötüye kullanmak"tan yargılanacak.
Danıştay, Abdullah Çatlı'ya, "Mehmet Özbay" adıyla nüfus cüzdanı verdikleri ileri sürülen, Beşiktaş Nüfus Müdürlüğü görevlileri Seniye Güner, Şaziye Bozoğlu, Özdem Ergin, Ahmet Köse ve Zehra Çiçeker (Asar) hakkında ise zamanaşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.