The Others Dost yine unutmadı

Dost yine unutmadı

08.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dost yine unutmadı

Dost yine unutmadı


Çerkeş'te deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına, karagün dostu olduğunu kanıtlayan Yunanistan'ın Hellenic timi de katıldı


       Çerkeş'te iki kişinin öldüğü, 78 kişinin de yaralandığı depreminin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına Yunanistan'dan gelen sekiz kişilik Hellenic timi de katıldı. İlde hasarlı bina sayısının 4 bin 842 olduğu belirlenirken, depremzedeler, soğuk havaya karşın geceyi sokaklarda geçirdi. Bölgeye gönderilen 4 bin çadır da depremzedelere dağıtıldı.
       Orta'daki vatandaşların büyük bölümü, önceki gün gönderilen çadırların yetersiz olması nedeniyle, kendi kurdukları barakalarda ve naylonların altında, bazıları da battaniyelerine sarınarak geceyi geçirdi.
       Afet Bölge Koordinatörlüğü'nce bölgeye gönderilen ve 3 bin 500 çadırla battaniye, yiyecek, jeneratör, ilaç ve yatak taşıyan 30 TIR'ın tamamı, dün akşam saatlerinde Çankırı'ya ulaştı. Ayrıca, kurulacak çadırların altına yalıtım için serilecek paletleri taşıyan iki kamyon Orta'ya geldi. Kızılay da seyyar mutfaklarda yiyecek dağıtımına başladı.
       Çankırı Valisi Halil Ulusoy, depremden etkilenen yerleşim birimlerine, koruyucu sağlık hizmetleri verilmesi için birer sağlık ekibi gönderdiklerini ve Orta'da sekiz farklı yere çadırkent kurulacağını ifade etti. Depremde yaralanmaların çoğunun enkazdan değil, panikten kaynaklandığını söyleyen Ulusoy, enkaz altında kalan başka bir vatandaş olmadığını bildirdi. Köylerde az insan yaşamasının, ölü sayısının az olmasını sağladığını ifade eden Ulusoy, Güldürcek Barajı'yla ilgili olarak da, "Üst sette bir çatlama meydana gelmiş. Konuyu DSİ Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Yetkililer geldi, gerekli incelemeleri yaptı, onarım çalışmasını başlattı. Korkulacak bir durum yok" dedi.
       Kızılay Bolu Temsilcisi Enver Levent, Çankırı'ya 500 Japon çadırı ve dört personel gönderdiklerini söyledi.
       Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ait iş makinaları yolları açarken, ön hasar tespit çalışmalarının yapıldığı, enkaz kaldırma çalışmalarınınsa daha sonra başlayacağı kaydedildi.
       İl genelinde hasar gören binaların bin 182'sinin hafif, bin 642'sinin orta ve 2 bin 18'inin ağır hasarlı olduğu belirtti. Çankırı'da Orta dışındaki okullarda eğitim ve öğretime başlanırken, kamu kurum ve kuruluşları da normal hizmetlere geçti.

Çubuk'ta çadırkent

       Depremde bir kişinin hayatını kaybettiği Çubuk'ta da 675 çadır kuruldu. Kaymakam Abdülhamit Erguvan, Çubuk Stadı'nda 57 çadırlık bir çadırkent oluşturulduğunu, evi hasarlı olan veya korkudan evine giremeyen vatandaşlara üç öğün yemek verildiğini dile getirdi.
       Çubuk Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan tüm yaralıların taburcu edildiğini söyleyen Erguvan, depremde telef olan ve gömülen hayvanların yeniden ilaçlandığını bildirdi.
       Çubuk'ta talana karşı güvenlik önlemleri arttırılırken, toplam 700 çadır ilçeye geldi. Ankara Valisi Yahya Gür, Aşağı Çavundur köyünde hayatını kaybeden Ali Yılmaz'ın evine giderek yakınlarına başsağlığı diledi.
       Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın da, bugün Çubuk'a gelerek vatandaşlara deprem hakkında bilgi vereceği ve incelemelerde bulunacağı öğrenildi.