The Others Enerji atağı

Enerji atağı

07.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Enerji atağı

Enerji atağı

55. Hükümet enerji darboğazına girilmemesi için hazırlanan yasa tasarılarını Meclis'ten çıkarmayı hedefliyor

BAŞTA Türkiye - İsrail Serbest Ticaret Anlaşması olmak üzere birçok önemli yasayı engelleyen RP Devlet eski Bakanı Fehim Adak'ın Yatağan Termik Santralı kararnamesini de engellediği ortaya çıkarken Anasol - D hükümeti, enerjide kapıya dayanan karanlığı önlemek çalışmalara hızlı başladı.
Enerji yatırımlarının önünü açacak yasa tasarısının güven oylamasından önce çıkarılması beklenirken; mahkemenin kapatma kararı verdiği Yatağan Termik Santralı'nın kapanmasını önleyecek düzenleme Bakanlar Kurulu'ndan çıkıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, hükümetin göreve başladığı gün ilk icraatını gerçekleştirdi. Ersümer, yıllardır bekleyen onlarca milyar dolarlık yatırımların başlamasını sağlayacak Yap - İşlet - Devret Yasası Tasarısı'nı meclis komisyonundan çıkartmayı başardı. Ersümer, tasarıya daha önce muhalefet eden DSP'li ortaklarını da ikna ederken; Başbakan Mesut Yılmaz ise, tasarıyı Meclis gündeminde ilk sıraya aldı.
Ersümer, Aydın İdare Mahkemesi'nin kapatma kararı verdiği ve Türkiye genelinde elektrik kesintilerine neden olan Yatağan Termik Santralı için harekete geçti. Mahkemenin baca arıtma tesislerinin (desülfürizasyon ünitesi) kurulmaması halinde kesin kapatılmasını kararlaştırdığı santrala ilişkin kararname yeniden hazırlanarak, önceki gün Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Kararname yurt dışında olan Dışişleri Bakanı İsmail Cem dışındaki bütün bakanlar tarafından imzalandı.
Kararnamenin bugün Cem'in yerine vekalet eden bakan tarafından atılacak imzayla tamamlanacağını açıklayan Ersümer, desülfürizasyon tesisinin temelinin atılabilmesi için kredi anlaşmasının onaylanmasının gerektiğini hatırlatarak, "Onay kararnamesi de Fehim Adak'a takılmış. Yarın (bugün) tamamlanıyor. Bu ay içinde de arıtmanın temeli atılıyor. Böylece mahkemenin koyduğu şart yerine gelmiş olacak" dedi.
Ersümer, yasa yasarının önümüzdeki çarşamba günü Meclis'te görüşülmesini beklediğini kaydederek, "İç tüzük gereği hükümet güvenoyu alıncaya kadar, görevlendirilen başbakanın Meclis'te görüşülecek hususları tesbit edip bildirme yetkisi var. Sayın başbakanın bu yetkisine istinaden kanunun görüşülmesine ilişkin talebi Meclis Başkanlığına ilettik. Meclis Başkanlığı da bunu gündeme alıyor. Bu yasa ilk çıkacak yasalardan biri olacak" diye konuştu.

Yazarlar