The Others Ergenekon çekleri

Ergenekon çekleri

07.07.2008 - 02:23 | Son Güncellenme:

Ergenekon soruşturması nedeniyle cezaevinde bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Tuncay Güney’in ifadelerinde geçen çekleri reddediyor

Ergenekon çekleri

Ergenekon adlı örgütlenmenin açığa çıkmasında, ‘kilit isim’ olarak nitelendirilen Tuncay Güney’in, 2 Mart 2001’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi’ne verdiği belgeler arasında hamiline yazılı milyon dolarlık iki çekin fotokopisi bulunduğu öne sürüldü. Güney’e çekleri Veli Küçük’e iletmesi için Ali Balkaner’in verdiği yönündeki bir iddia Milliyet Gazetesi’nin 29 Mayıs 2008 tarihli sayısında birinci sayfadan ‘Veli Küçük’te Balkaner çeki’ başlığıyla yayımlandı.  

Balkaner’in ifadesi
Milliyet İstanbul kaynaklı haberde şöyle deniliyor:
“Yurtbank davasında aldığı ceza nedeniyle cezaevinde bulunan Ali Avni Balkaner’in, Ergenekon soruşturması kapsamında Veli Küçük’e verdiği iddia edilen 2.5 milyon dolarlık iki çek nedeniyle sorgulandığı ortaya çıktı. Balkaner, savcı Öz’ün talimatıyla 28 Nisan 2008’de tutuklu bulunduğu Kartal H-Tipi Cezaevi’nden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilerek iki saat boyunca sorguya alındı. Tuncay Güney’in ‘samimi itirafları’na dayandırılarak yürütülen soruşturmada Balkaner’in, 2003 yılında öldürülen oğlu Hakan Balkaner’in mafyadan aldığı tehditlerin ardından Veli Küçük tarafından korunmasını sağlamak üzere girişimlerde bulunduğu, çekleri de bu nedenle kestiğini ifade ettiği öne sürüldü.”
Ergenekon soruşturması kapsamında halen Kocaeli F Tipi 1 No’lu Cezaevi’nde tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük bir açıklama göndermiş. Şöyle diyor:
“29 Mayıs tarihli gazetenizin 1. sayfasında ‘Veli Küçük’te Balkaner çeki ‘ başlıklı bir haber yayımlandı. Gazetenin 17. sayfasında haberin devamı olarak 2.5 milyon dolarlık çekin Tuncay Güney kanalıyla bana gönderildiği iddiasına yer verilmiştir. Bu doğru değildir. Haberinizde kişilik haklarıma saldırı olduğu gibi, adil yargılamayı etkileme, Basın Yasası’nın 19. Md. ihlal, hakaret ve gizliliği ihlal suçları mevcuttur. Ali Balkaner’in hakkımda verilmiş böyle bir ifadesi olmadığı gibi söz konusu çek fotokopilerinin Ali Balkaner ile Korkmaz Yiğit arasındaki ticari işlemlerle ilgili olduğu kesinlik kazanmıştır.”

Ombudsman’ın Görüşü:
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ‘Çek fotokopilerinin Ali Balkaner ile Korkmaz Yiğit arasındaki ticari işlemlerle ilgili olduğu kesinlik kazanmıştır’  demesine karşın nasıl kesinlik kazandığını açıklayamıyor. 
Küçük’ün bugüne dek ‘derin devlet’ ile ilişkilendirilen pek çok suçlamayı reddettiği gibi, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı ile son telefon görüşmelerinden birini yapmış olduğu savcılıkça belirlendiği, ‘Yeşil’ kod adıyla bilinen JİTEM tetikçisi Mahmut Yıldırım’ın kullandığı telefonun üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıktığı halde belgeli haberleri de doğrulamadığı biliniyor.
Dolayısıyla, haberimize konu olan açıklamaları ancak yargıya intikal etmiş bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaştığı noktada anlam kazanacaktır. 13 aydır süren Ergenekon soruşturmasında sona gelindi. Savcı Zekeriya Öz’ün iddianamesini beklerken manipülasyona açık haberlerden uzak durmak gerekiyor.