The Others Fırtına Deresi'nde öğrenci protestosu

Fırtına Deresi'nde öğrenci protestosu

21.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fırtına Deresi'nde öğrenci protestosu

Fırtına Deresinde öğrenci protestosu

       RİZE'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Deresi üzerinde yapımına başlanan Dilek - Güroluk Hidroelektrik Santralini protesto etmek için bölgeye gelen İTÜ'lü öğrenci gurubu Jandarma engeliyle karşılaştı. Öğrencilerin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin şantiyeye yaklaşmasına izin vermeyen Jandarma, sadece 3 öğrenci temsilcisini şantiyeye gönderdi.
       İstanbul'dan 2 otobüsle önceki akşam Çamlıhemşin'e gelen 110 öğrenci, geceyi Ayder Yaylası'nda geçirdikten sonra dün sabah Çamlıhemşin ilçe merkezinden BM Holding'in şantiye sahasına yürümek istedi. Yaklaşık 2 kilometrelik mesafe boyunca yoğun güvenlik önlemleri alan Jandarma, öğrencileri şantiyeye 250 metre kala durdurdu. Burada bir süre Jandarma ile tartışan öğrencilerden 3 temsilcinin şantiye sahasına gidip inceleme yapmasına izin verildi. Jandarma yetkilileri, basın mensuplarının da şantiye sahasına yaklaşmasına izin vermedi. Daha sonra ilçe merkezine dönen grup adına konuşan İTÜ öğrencisi Emrah Özkök, "Bölgedeki çalışmalar hakkında fikir almaya gelmiştik. Bu kadar zorluk çıkarılmasının nedenini anlayamadık. Halkın görüş ve düşüncesini aldık. Şimdi yetkililerle görüşeceğiz. Neden bu kadar büyütüldü ve bizden korkuldu anlayamadık" dedi.
       İTÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Deval da, Fırtına'da ekolojik dengenin hiçe sayılıp tam bir katliam yapıldığını söyledi.
       Bu arada Bağımsız Yurttaş Girişimi Sözcüsü Avukat Remzi Kazmaz'ın basın açıklaması yapma isteği de Jandarma tarafından engellendi.
       Çamlıhemşin - Hemşin Vakfı Trabzon Şube Başkanı Yaşar Yurtseven de, BM Holding'in doğayı yok etme emellerini elleriyle söküp Fırtına Vadisi'nden atacaklarını belirterek, "Türkiye'de herkesin vicdanını sızlatan çevre kıyımı Fırtına Vadisi'nde tüm hızıyla sürüyor. Devlet doğal güzellikleri tanımıyor. Gökova'nın, Çan'ın, Yatağan'ın, Bergama'nın, Akkuyu'nun katledilmesine gözyumdular, şimdi sıra Çamlıhemşin'e geldi. Birileri, ülkenin en güzel doğa parçalarını peşkeş çekiyor. Ama biz bu kıyıma burada son vermeye kararlıyız. Bu santrali buraya kurdurtmayacağız" diye konuştu.
       Öğrenciler, çevreciler ve sivil toplum örgütü üyeleri daha sonra Çamlıhemşin'den ayrıldı.