The Others Gazetecilere 41 kere dava

Gazetecilere 41 kere dava

01.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gazetecilere 41 kere dava

Gazetecilere 41 kere dava

       MANİSA'da yasadışı örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan gençler hakkında haber ve yorum yapan gazeteciler hakkında bugüne kadar toplam 41 dava açıldı. Hukukçular, ülkemizin gündeminden düşmeyen "Manisalı gençler davası"nda bu kadar dava açılmasını rekor olarak yorumladı.
       Olayın Türkiye'nin gündemine girdiği 16 Ocak 1996 yılından bugüne kadar haber yapıp yorum yazan gazeteciler, Terörle Mücadele Yasası'nın 8, Basın Yasası'nın 30. maddelerine muhalefet suçlarından soruşturmaya uğradı. Soruşturmayı yürüten İzmir ve Manisa Cumhuriyet Savcıları, bugüne kadar 41 dava açıp gazetecilerin cezalandırılmasını istedi.
       Gazeteciler, İzmir 2. Asliye Ceza, İzmir Devlet Güvenlik ve Manisa 2. Asliye Ceza mahkemelerinde üç aydan iki yıla kadar hapis istemiyle yargıç karşısına çıktı.
       Gazeteciler bu davalarda üç ay ile altı ay arasında hapis cezasına çarptırıldı. Köşe yazarları Umur Talu, Zeliha Midilli, Oral Çalışlar ise "Eleştiri ölçüsünde yorum yaptığı" gerekçesiyle beraat etti.
       Yargıtay'ın verilen cezalara bakış açısı ise oldukça ilginç oldu. Yargıtay, eksik soruşturma ve gazetecilerin ortaya koyduğu deliller karşısında verilen cezaları bozarak dosyaları tekrar geri gönderdi.

       Manisalı çocukların davasını, Türk ve dünya kamuoyu gündemine getiren CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, açılan rekor sayıdaki davanın, çağdaş hukuk normları ile bağdaşmadığını ileri sürdü. Ergül, "Haklarında dava açılan gazeteciler haberlerinde, Manisa'da yaşanan insanlık dışı işkence olgusunu Türk ve dünya gündemine taşıdılar. Bu onların işi. Bana göre yazılan haberlerde, hukuka ve yargıya müdahale edici bir unsur yok. Bu tamamen bir yorum meselesi" yorumunu yaptı.
       Gazetecilerin yazdıkları yazıların opjektif olmasından dolayı, Yargıtay'ın bozma kararında etkili olduğuna işaret eden Manisalı çocukların avukatı Sema Pektaş, "Bu davada gezeteciler yargıya büyük katkı sağlamıştır" dedi.
       "Rekor" düzeyde açılan davaların, 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde dahi yaşanmadığını hatırlatan Pektaş, "Bir dava ile ilgili yazdıkları yazılardan dolayı, 41 davanın açılması inanılmaz bir olay. Bir hukuk devletinde, örneğine az rastlanır bir gelişme" olarak değerlendirdi.

       Milliyet Gazetesi: Köşe yazarları Umur Talu, Zeliha Midilli. Gazeteciler Turhan Atav, Çağlayan Bilgen, Rüya Sancar, Fikret Karagöz (4 ayrı dava), Mert İlkutluğ (3). Toplam 12 dava...
       Hürriyet Gazetesi: Erdal İzgi, Macit Sefiloğlu (3) ve Ercan Pala. Toplam 5 dava.
       Cumhuriyet Gazetesi: Necati Aygın (3), İbrahim Yıldı. Köşe yazarı Oral Çalışlar. Toplam 5 dava.
       Show TV: Can Dündar
       Zaman Gazetesi: Mehmet Ergene (3)
       Yeni Asır Gazetesi: Rıdvan Kaynar, Hasan Çömlekçi. Köşe yazarı Mehlika Türkmenoğlu.
       Gazete Ege: Şafak İnce ve Adnan Kaya. Köşe yazarı Atilla Sertel.
       ATV: Çiğdem Anat, (2)
       Kanal D: (2)
       Kanal 1: Hasan Tahsin, Devrim İnce (3)
       Manisa'da yayınlanan iki yerel gazeteye de birer dava açıldı.

Yazarlar