The Others Genelge tepkisi

Genelge tepkisi

25.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başkan Ali Müfit Gürtuna, Büyükşehir’e ait şirketlerin belediye ihalelerine katılmasını engelleyen genelgenin Bakan Tantan’dan döneceğini umuyor

Genelge tepkisi

Genelge tepkisi

Başkan Ali Müfit Gürtuna, Büyükşehir’e ait şirketlerin belediye ihalelerine katılmasını engelleyen genelgenin Bakan Tantan’dan döneceğini umuyor

MEHMET DEMİRKAYA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, belediye şirketlerinin belediye ihalelerine katılmasını yasaklayan genelgelerin ihale yasasına uygun olmadığını, İçişleri Bakanı Bakanı Sadettin Tantan’ın genelgeyi düzelteceğine inandığını belirtti. Gürtuna, "Bu yanlıştan dönülecektir. Dönülmezse mahkemeler bu genelgeyi iptal edecektir" dedi.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Karabilgin’in bakan adına imzaladığı ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen belediye ihaleleri ile ilgili genelgeler, belediye şirketlerini zor durumda bıraktı.

Tantan’ın haberi yoktur
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, büyük tepki gösterdiği genelgelerin hem 2886 sayılı Devlet İhale Yasası’na aykırı olduğunu, hem de gerçeklere uygun olmadığını söyledi. Yanlıştan dönüleceğine inandığını belirten Gürtuna, "Bariz bir şekilde yasaya aykırılık var. Söz konusu yasa maddesinin ihaleyi yapan ile ihaleye katılan tarafların ita amirlerinin (ödeme yapmaya yetkili kişi) aynı olamayacağını belirtiyor. Ancak genelgede tüm belediye personeli ita amiri olarak yorumlanıyor" dedi. Gürtuna, "İçişleri Bakanı Saadettin Tantan’ın genelgelerden haberi olmadığını sanıyorum. Genelgeler alt kademede imzalanıp gönderilmiş olabilir. Muhtemelen olayın özü iyi incelenmeden yazılmıştır" dedi.
Gürtuna genelge düzeltilmezse şirketlerin durumunun ne olacağını şöyle yorumladı: "Şirketlere bir şey olmaz. Yönetim kurulu üyeleri değişir o kadar. Belediyede çalışmayan, o şirketlerde çalışanlar da doğal olarak yönetim kurulu üyeliği yapabilir. Önemli olan burada yaklaşımın doğru olması. Yetkileri kısarak, yetkileri daraltarak, yanlışlık düzeltilmez."

Yetkiler daraltılmasın
Devletin önünü tıkamaya kimsenin hakkı olmadığını vurgulayan Gürtuna, insanlara güvenilmesi gerektiğini ancak bunun işlerin kontrol edilmeyeceği anlamı taşımadığını, hukuka ve vicdana uygunluğun aranacağını söyledi.
Gürtuna şu değerlendirmeyi yaptı: "Diyelim ki belediye başkanları yanlış yapıyor. Yetkiyi valiye verin, vali yanlış yapıyor, yetkiyi bakana verin, bakan yanlış yapıyor yetkiyi Başbakan’a verin. Başbakan yanlış yapıyor Cumhurbaşkanı’na verin. Cumhurbaşkanı yanlış yapıyorsa yetkiyi kime vereceğiz? Bunun sonu yok. Biz insanımıza güvenmek zorundayız. Yetki olacak. Hepimiz devletin önünü açmakla mükellefiz."



İSTANBUL