The Others Hangi Jane?

Hangi Jane?

15.03.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

Milliyet’in 11 Mart tarihli Dış Haberler sayfasında çıkan “Cihat Jane, ABD’yi şok etti” haberi ilginç bir tartışmaya yol açtı.

Hangi Jane

Haberde ABD’nin Philadelphia kentinde Colleen R. LaRose adlı bir kadının “acı çeken Müslümanlara yardım etmek” için internette cihat savaşçısı toplamakla suçlandığı belirtiliyor. Amerikalı kadının, başrolünü Demi Moore’un oynadığı “G.I. Jane” filminden esinlenerek “Jihat Jane” adını kullandığı öne sürülmekte.
İzleyenler anımsayacaktır; Demi Moore o filmde Amerikan deniz piyadesi bir askeri canlandırıyordu.
Okur Temsilcisi’ne bir not geçen Taylan Bilgiç, haberdeki “Cihat Jane” ile bu filmdeki “G.I. Jane” arasında bağ kurulamayacağını savunarak şu bilgiyi iletmiş:
“Bildiğim kadarıyla bu isim Jane Fonda’nın Vietnam savaşındaki muhalif tutumuna karşı kendisine yakıştırılan ‘Hanoi Jane’ lakabının günümüze uyarlanmış versiyonu ve herhangi bir Hollywood filmiyle ilgisi yoktur.”
Milliyet Dış Haberler Müdürü Menderes Özel, şu bilgiyi verdi:
“Amerikan askerlerini ve onların taşıdığı teçhizatı işaret eden ‘GI Joe’ (GI ‘devlet malı’ ve ‘galvaniz kaplı demir’in kısaltması olarak algılanıyor) terimi, Ridley Scott’ın başrolünde Demi Moore’a yer verdiği 1997 tarihli ‘GI Jane’ filmine esin kaynağı olmuştu. Filmde Amerikan donanması özel timinde tutunmaya, kendini kanıtlamaya çalışan bir kadın anlatılıyordu.
Müslüman olduktan sonra internette ‘Cihat Jane’ takma adını kullanan Colleen Renee LaRose isimli Teksaslı kadının ‘GI Jane’ filminden esinlendiğini anlamak için GI kısaltmasının okunuşuyla (ci ay), cihat kelimesini karşılaştırmak yeterli.
Bazı aşırı sağcı Amerikan internet sitelerinde ikisinin de birer vatan haini olduğunu vurgulamak için ‘Cihat Jane’ ile ‘Hanoi Jane’in yorumcular tarafından aynı kefeye konulduğu bir gerçek. Ancak Batılılara saldıracak, suikastlar düzenleyecek mücahitler bulmaya çalışan LaRose’nin ‘Hanoi Jane’ gibi savaş karşıtı bir figürden esinlendiğini düşünmüyoruz.”