The Others Hatice GÜLER - Aydın HASAN / ANKARA

Hatice GÜLER - Aydın HASAN / ANKARA

31.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Oral Çelik'in "bizi cezaevinden bir bakan kurtardı" açıklamasına karşı, dönemin İstihbarattan Sorumlu Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, Çatlı ve Çelik'i Ankara'da görevli CIA yetkililerinin İsviçre'ye giderek kurtardıklarını söyledi

Hatice GÜLER - Aydın HASAN / ANKARA

ANKARA kulisleri dün ülkücü camianın önde gelen isimlerinden Oral Çelik'in Susurluk Araştırma Komisyonu'na bilgi verirken kendilerine yardım ettiğini söylediği Devlet Bakanı arayışına sahne oldu. Dönemin istihbarattan sorumlu Devlet Bakanı İsmail Özdağlar 1984'te kendilerine İsviçre'de iki Türk'ün uyuşturucu ile yakalandığı haberinin geldiğini, yapılan araştırmada miktarın az olduğunun tesbit edildiğini anlattı.
Bu dönemde herhangi bir bakanın İsviçre'ye gitmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Özdağlar, şok bir iddiayı da gündeme getirerek şöyle konuştu:
"Görevimden ayrıldıktan sonra 1985'te Ankara'da görevli CIA yetkililerinin İsviçre'ye giderek bu kişilere yardım ettiğini öğrendim. Ancak bu informal bir bilgidir. Ben Çatlı ismini 1984'den daha sonra da hiç duymamıştım. Oral Çelik ismini Papa Suikastı, Çatlı ismini de Susurluk kazası ile duydum."
O dönemde Dışişleri Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ve MİT görevlilerinin katıldığı Komite'nin Başkanlığını da yapan Özdağlar, zaman zaman istihbarat örgütlerinin birbirlerine destek verdiğini vurgularken, "Aralık 1983'ten görevden ayrıldığım 3 Ocak 1985 tarihine kadar hiçbir bakan böyle bir görevle İsviçre'ye gitmemiştir. Belki Oral Çelik zamanı yanlış hatırlıyor" dedi.

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, devletin yasadışı örgüt üyeleriyle mafyayı 1965'ten beri kullandığını söyledi. Güzel şöyle konuştu:
"Bugüne kadar böyle bir şey duymadım. 1984'te mesela Kaya Erdem devlet bakanıydı. O böyle birşeyi hayatta yapmaz. MHP kökenli Mustafa Taşar ise o dönemde bakan değildi. Devletin bazı kişileri 1965'ten beri kullandığını duydum. Özellikle 1980'deki askeri darbeden sonra sadece MHP değil, hem sağ hem sol hem de mafya devlet tarafından kullanılmıştır. Somut olarak bildiğim olaylar var, ama bugün söyleyemem."

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Agah Oktay Güner, Oral Çelik'in Susurluk Komisyonu'nda ANAP Lideri Mesut Yılmaz, kendisi ve Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan hakkında ileri sürdüğü iddiaları "safsata" diye nitelendirdi.
1980 öncesinde Okuyan'la MHP'de üst düzeyde görev yaptığını hatırlatan Güner, Çelik ve Abdullah Çatlı'yı tanımadığını belirterek, bu kişilerin o dönemde kendilerinin bulunduğu mevkiilere yaklaşmasının dahi mümkün olmadığını kaydetti.

ANAP Gaziantep Milletvekili Mustafa Taşar ise Çatlı'yı da Çelik'i de tanımadığını söyledi. Taşar, Horzum ile birkez Brüksel'de karşılaştığını, o dönemde Horzum'un itibarlı bir iş adamı olduğunu, bunun dışında kaçak olduğu dönemde ne Horzum ile ne de Çatlı ve Çelik ile görüşmediğini söyledi. Taşar "Hiç tanımam, tanımadığım için de çok rahatım" dedi.

Yazarlar