The Others Hedef Fırat denizi

Hedef Fırat denizi

10.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hedef Fırat denizi

Hedef Fırat denizi

       DEVLETİN zirvesi dün GAP'ta buluştu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz ve çok sayıda bakan dün Gaziantep ve Şanlıurfa'da vatandaşla kucaklaştı. Demirel, Güneydoğu'lu vatandaşlara "Herşey size helal olsun" diye seslenirken Yılmaz "İnsanımızın yazgısı GAP'la değişecektir" dedi. Demirel, "Suriye sınırına kadar bir Fırat denizi" oluşturulacağını kaydederken, Yılmaz, GAP projesini "dostlarımıza sevinç veren düşmanlarımızın hasetini çeken bir proje" diye nitelendirdi.
       Demirel, Yılmaz ve Çetin, Karkamış barajında buluşarak programlarına başladı. Yılmaz, ANAP bayrakları taşıyan vatandaşların da yer aldığı baraj tören alanında şunları söyledi:
       "Elazığ'dan başlamış Suriye sınırına kadar sıraladığımız beş barajla, Fırat'ın suyuna beş defa set vurulmuş olacak. Fırat beş defa gemlenmiş olacaktır. İnsanların kaderi de bölgenin çıkmazı da değişecektir. GAP bütün milletimizin övündüğü bir projedir. Önümüzdeki sene Sayın Cumhurbaşkanımızın bu barajı teftişe gelmesine gerek kalmayacak, çünkü baraj hizmete girecektir."
       Demirel, Çetin, Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra helikopterle Birecik barajına geçti. Yılmaz burada yaptığı konuşmada da çoraklığın yerini berekete, fakirliğin de zenginliğe bırakacağını söyledi. Projenin gecikmesine izin vermeyeceklerini, kamulaştırma nedeniyle mağdur durumda kalacak 30 bin vatandaşın iskanının sağlanacağını kaydeden Yılmaz, Demirel'e projeye gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti. Demirel ve beraberindekilere bdaha sonra brifing verildi. Demirel, yetkililere, "2000 Mart'ına bitirmezseniz ben de buraya gelmem" dedi.

       Demirel ve beraberindekiler daha sonra GAP Uluslararası Havaalanı'nın temel atma törenine katıldı. Yılmaz, GAP'ın 75 yaşına basan cumhuriyetin gerçekleştirdiği en büyük proje olduğunu kaydederek "Türkiye'de önce sorunların ortaya çıkması, sonra çözüm bulunması gibi yanlış bir yöntem vardır. Hükümetimiz bunu yapmamıştır" dedi. Yılmaz, Şanlıurfa otoyolunun kısa sürede temelinin atılacağını, hükümetin enerji, ulaşım ve haberleşme projelerine öncelik verdiğini söyledi.
       Hükümete havaalanı projesi için teşekkür eden Demirel ise "Keban'dan Suriye sınırına kadar bir Fırat denizi meydana geliyor. Bu toprakların güzel insanları ve devlet, büyük bir heyecanla bu projeyi izliyor. Şimdi iş size kalıyor. Bu topraklar 12 ay yeşerecek" diye konuştu.
       Demirel kendisini çoşkuyla dinleyen vatandaşlara "Projenin hedefi sizi zengin yapmaktır. Hiçkimse, oturduğu yerde zengin olmadı. Siz ne bedava birşey istersiniz ne de helal olmayan birşey istersiniz. Her şey size helal olsun" diye seslendi. Demirel ve beraberindekiler daha sonra Şanlıurfa içme suyu arıtma tesisinin temelini attı ve Mardin kanalı inşaatını başlattı.

       Valiliğe birlikte gelen liderler meydanda toplanan halka seslendi. Yılmaz, ilk defa bu sene GAP kapsamındaki projeler için özelleştirme gelirlerinin tahsis edileceğini belirtti.
       Çetin de Türkiye'nin sorunlarının bulunduğunu, ama çözümünde arandığını kaydetti. Daha sonra kürsüye çıkan Demirel, "İşte toprak, işte su, işte havaalanı. Yetiştirin, emeğinizi ürünlerinizi, dünyanın her yerine gönderelim" diye konuştu.
       Hakkında, "şeriatçı akımlara destek olduğu" gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'nca inceleme başlatılan Şanlıurfa Valisi Şahabettin Harput, Demirel ve Yılmaz'a makamında brifing verdi.

       Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Yılmaz ve bakanların sekiz saatlik GAP maratonu şöyle:
       * Karkamış Barajı'nda inceleme
       * Birecik Barajı'nda inceleme
       * Şanlıurfa Havaalanı temel atma töreni
       * Şanlıurfa İçmesuyu Arıtma Tesisi temel atma töreni
       * Mardan Kanalı İnşaatı'nın başlatılması
       * Şanlıurfa Valilik binasını ziyaret, brifing, halka hitap
       * Balıklıgöl'ün gezilmesi
       * Şanlıurfa Spor Kompleksi'nde inceleme
       * Organize Sanayi Bölgesinde açılış törenleri: (Hektaş TAŞ Zirai Mücadele İlacı Üretim Tesisi, Işık Un Fabrikası, Göncü Tekstil Fabrikası, Çadırcı Yağ Fabrikası, Harrani Tekstil Fabrikası, Güneş Tekstil Fabrikası, AFK Konfeksiyon Fabrikası, Mardin Çimento Fabrikası, Teksan Prefabrik Elemanları Fabrikası, EDA Bisküvi Fabrikası, Köran Tekstil Fabrikası)

       Demirel ve Yılmaz'ın temelini attığı GAP Uluslararası Havaalanı üst ve alt yapı tesisleriyle toplam 6 trilyon liralık keşif bedeli üzerinden ihale edildi. Şanlıurfa'nın 21 km. kuzeyindeki Taşdağı Mevkii'nde inşa edilecek havaalanı 10 bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak. 2001'de hizmete açılması planlanan havaalanı inşaatı kapsamında yılda 2 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, 6 uçak park kapasiteli terminal apronu ve büyük tonajlı uçakların iniş kalkışına elverişli bir pist yapımı da yer alacak. Projesi DHMİ'nce yapılan Havaalanı Günay İnşaat ve Günbeton AŞ'nin ortak girişimine ihale edildi.

       * FIRAT Nehri üzerinde kurulacak yedi barajı anımsatarak GAP'ı "Yedi Küpeli Gelin" diye nitelendiren Demirel, Şanlıurfa içme suyu arıtma tesislerinin temel atma törenine gelirken "Fırat Türküsü"yle karşılanınca duygulandı. Demirel GAP'la ilgili hayalini şöyle dile getirdi:
       "Fırat can aldı geçit vermedi. Ama dilinden anlamak, uslu uslu akar hale getirmek lazımdı. İşte, Harran Fırat'a kavuştu. Şanlıurfa'nın bir su şehri olmasını, Şanlıurfa halkının suyu `keyif' için" kullandıklarını görmek isterim."
       * Törenlerde Demirel "GAP'ın babası" Başbakan Mesut Yılmaz ise "Genç ve dinamik Başbakan" diye takdim edildi. Demirel, yıllarını verdiği GAP'ın geçirdiği aşamaları keyifle izlerken memnuniyetini "Çok mutluyum" diye dile getirdi. Demirel tamamlanma aşamasına gelen projeler için hükümete, Başbakan Mesut Yılmaz da "Cumhuriyetten sonra en büyük proje" diye adlandırdığı GAP'a gösterdiği ilgi için Cumhurbaşkanı'na teşekkür etti.
       * Demirel törenler boyunca "GAP şapkası" takarken Yılmaz yoğun güneşe rağmen şapka takmamakta ısrar etti. Fötr şapkasını kaptırmamasıyla ünlü olan Demirel, üzerinde GAP'ı simgeleyen amblemin yer aldığı şapkasını Mehmet Polat adlı bir vatandaşa hediye etti.
       * Gezide Demirel'e Bursa Bağımsız Milletvekili Cavit Çağlar, DTP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Keçeli, DYP Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri ve Güneydoğu insanının yaşamını yansıtan eserleriyle tanınan ünlü ressam Fikret Otyam eşlik etti. Törenlere Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, devlet bakanları Cavit Kavak, Hasan Gemici ve Salih Yıldırım da katıldı.