The Others Hizbullah hâlâ devlette

Hizbullah hâlâ devlette

09.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hizbullah hâlâ devlette

Hizbullah hâlâ devlette


Yüksel, iddianamede örgütün halen bitmediğini militan yöneticilerin firarda olduğunu ve devlet dairelerinde yuvalananların tespit edilemediğini savundu


       Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, hazırladığı Hizbullah iddianamesinde, örgütün halen bitmediğini vurgulayarak "Örgütün bir kısım militan yöneticileri halen firarda olduğu gibi devlet dairelerinde yuvalanan mensupları da henüz tamamen saptanmış değil" görüşünü dile getirdi.
       Yüksel, Hizbullah'ın yurtdışı ve yurtiçi organizasyonu ve eylemlerini anlattığı 66 sayfalık iddianamesinin değerlendirme bölümünde şu uyarıda bulundu:
       "Devleti ele geçirmeye çalışan irticai faaliyetler aralıksız sürüyor. Bu nedenle hassasiyetin de sürekli olması gerekir. Bu hassasiyet gösterilmez ve irticaya karşı verilen mücadelede taviz verilerek irticayla mücadeleye imkan veren yasa maddeleri kaldırılır veya işlemez hale getirilirse daha çok Hizbullah'lar çıkar, daha çok Konca Kuriş'ler işkenceyle ölür ve daha çok Ahmet Taner Kışlalı'ların arkasından yas tutulur."

"Hizbullah casus örgüt"

       Yüksel, kitap haline getirdiği iddianamesinde şu görüşleri dile getirdi:
       "Hizbullah İran kaynaklı bir örgüt. Şeriat devleti kurmayı amaçlayan örgüt, eylemlerini kesinlikle üstlenmiyor. Bu da 'casus bir örgüt olduğunu' ortaya koyuyor. Hizbullah, Türkiye'de, 'Müslüman Kardeşler' örgütünden etkilenilerek 1979'da Hüseyin Velioğlu tarafından Batman'da kuruldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okuyan Velioğlu, bu dönemde Milli Selamet Partisi'nde de görev aldı.

32 kişi suçlanıyor

       İddianamede 32 sanık hakkında istenilen cezalar şunlar:
       * Mehmet Emin Alpsoy, Mustafa Gürlüer, Şeyhmus Alpsoy: "Devletin Anayasa ve temel nizamlarını bozmak"tan idam.
       * Sadullah Arpa, Abdurrahman Alpsoy, Burhan Özlük, Fahrettin Yıldız, Aysel Aldanmaz, Nurettin Şahin, Abdülsalem Öztürk, Hayrettin Şahin, Mehmet Şevki Kocaağa, Mehmet Ali İçen, Murat Aydın, Yaşar Gültekin, Veysel Direk, Rasim Saygın, İbrahim Halil Aksakal, Ayşe Sudan, İmran Öztürk, Vahit Altun, Cahit Ekinci, Mehmet Sırrı Zorçi, Mehmet Sait Zorçi, Bilal Yılmaz, Hasan Alpsoy, Abdülsamet Yıldız, Dursun Uslu: "Terör örgütü üyesi olmak"tan 15 - 22 yıl hapis.
       * Mehmet Zahir Yıldız, Veli İnce ve Halit Karslı: "Terör örgütüne yardım ve yataklık"tan 4 yıl 6 ay - 7 yıl 6 ay hapis.
       * Ahmet Akbulut: Bölücülükten üç yıla kadar hapis.