The Others İHD'den insan hakları yürüyüşü

İHD'den insan hakları yürüyüşü

14.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İHD'den insan hakları yürüyüşü

İHDden insan hakları yürüyüşü

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Başkanı Akın Birdal, Lüksemburg'da yapılan Avrupa Birliği toplantısında AB Dönem Başkanı Jean Claude Juncker'in Türkiye'yi "işkenceci" olarak suçlamasının raslantı olmadığını belirterek, "Kendimizi de Avrupa'yı da kandırmayalım" dedi.
İHD, İnsan Hakları Evransal Bildirgesi'nin 49. yıldönümü nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Binası önünden Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'na kadar "İnsan haklarına saygı yürüyüşü" gerçekleştirdi. Birdal, BM binası önünde yaptığı açıklamada, Lüksemburg'daki toplantıda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülkeler sıralamasına giremediğini, geçen hafta yapılan İslam Konferansı'ndan da apar topar döndüğünü söyledi. Türkiye'nin yaklaşık bir aydır Lüksemburg'daki toplantıya yönelik olarak insan hakları konusunda genelgeler yayınladığını, düzenlemeler yapacağını dile getirdiğini ifade eden Birdal, "Devlet kendi halkına saygılı olmak zorunda. Bugüne kadar Avrupa'yı kandırmaya çalıştık. Ama dönem başkanı Lüksemburg'un Başbakanı Juncker Türkiye'yi işkenceci ilan etti" dedi.
Başbakan Mesut Yılmaz'ın insan hakları konusunda yayınladığı genelgenin güzel olduğunu, ancak Göktepe davası sanıklarından Mehmet İşbiter'in Geyve Emniyet Müdürlüğü'ne atandığını kaydeden Birdal şöyle devam etti:
"Sayın Başbakan Avrupalılar ile bir yemeğe otursaydı bu durumu nasıl izah ederdi. Kendimizi ve Avrupa'yı kandırmaktan vazgeçilim. Türkiye'nin öncelikle kendi insanı için bu düzenlemeleri yapması gerekir. Ülkenin kaynaklarını savunma harcamaları adı altında kullanmayalım. Doğal kaynaklarını, beyin gücünü barış için, insan hakları için, Türkiye'nin kalkınması için kullanalım."
Daha sonra Birdal ve beraberindeki İHD üyeleri BM Binası'nın önünden Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önüne kadar yürüdü. Birdal, yol boyunca elindeki İnsan Hakları Bildirgelerini vatandaşlara dağıtırken, haklarını bilip bilmedikleri sordu ve herhengi bir ihlalle karşılaşmaları durumunda İHD'ye başvurmalarını istedi.