The Others ‘İmralı savunması’na idam

‘İmralı savunması’na idam

04.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘İmralı savunması’na idam

‘İmralı savunması’na idam


Namık Durukan Diyarbakır


PKK Başkanlık Konseyi'nin, Abdullah Öcalan'ın İmralı'da yaptığı savunmayı destekleyen mesajının ardından, örgüt mensupları da yargılandıkları davada aynı savunmayı tekrarlamaya başladı.
Diyarbakır DGM'de yargılanan 17 sanık, dünkü karar duruşmasında son söz olarak "Önderimizin savunmalarına katılıyoruz" demekle yetindi. Mahkeme, sanıklardan sekizini, Öcalan'ın yargılandığı TCK'nın 125. maddesine göre önce idam cezasına çarptırdı. Cezalar, daha sonra müebbet hapis cezasına çevrildi. Sanıklar kararı "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla protesto ederken, yakınları mahkeme salonunda baygınlık geçirdi.

İdamdan döndüler

Mahkeme sanıklardan Fehmi Koç, Ferda İldan, Aydın Kaçar, Mahmut Dursun, Vahdettin Turan, Abdullah Altun ve Sedat Görenç'in "devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiili işleme" suçunu sabit bularak ölüm cezasıyla cezalandırdı. Sanıkların işledikleri fiilleri ve duruşmalardaki iyi hallerini gözönünde bulunduran mahkeme heyeti, ölüm cezasını müebbet ağır hapis cezasına çevirdi. Sanıklardan Ergin Çelik'in ölüm cezası ise yaşının küçüklüğü nedeniyle 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çevrildi. Sanıklar Hüsnü Ablay ve Gıyasettin Kurt 12 yıl altı ay, dört sanık da örgüte yardım ve yatakçılık yaptıkları gerekçesiyle üç yıl dokuzar ay hapis cezasına çarptırıldı.