The Others İmza yetkisi Çiller'deydi

İmza yetkisi Çiller'deydi

10.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İmza yetkisi Çiller'deydi

İmza yetkisi Çillerdeydi


Batman'a ithal edilen silahlar için paranın 1994'de Geliştirme Destekleme Fonu'ndan ödendiği ortaya çıktı. Gülöksüz, fondan ancak Başbakan'ın imzasıyla para çekilebileceğini vurguladı


       Batman'da Valilik tarafından ithal edilen bir bölümü kayıp silahlar için ödemenin Geliştirme Destekleme Fonu'nun "karakol ve lojman inşaatı" için ayrılan kaleminden yapıldığı anlaşıldı.
       Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlakbank'tan sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından başlatılan incelemede silahların 2.3 milyon dolar tutan bedelinin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi bünyesindeki Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan 1994 yılında ödendiği anlaşıldı. Toplu Konut İdaresi'nin bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, konuya ilişkin başlattığı soruşturmanın sonucunu beklediğini söyledi.
       Dönemin Toplu Konut İdaresi Başkanı Yiğit Gülöksüz de, fonun harcama alanının çok geniş olduğunu belirterek, "Bu fonda para olmadığı zaman Hazine'den aktarma yapılıyor" dedi.
       Ödeme kararlarının Yüksek Planlama Kurulu'ndan Başbakan imzasıyla geldiğini hatırlatan Gülöksüz, para ödenmelerinde Başbakanlığın yazısının arandığına işaret etti.
       Gülöksüz, 1984 tarihli Geliştirme ve Destekleme Fonu Kurulması Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı'nın Güneydoğu'ya aktarılan paraya dayanak yapılan 3. maddesinin "Y" bendi hükmünü şöyle açıkladı:

Lojman gerekçesiyle ödenmiş

       "... Fon ... Olağanüstü Hal Bölgesi'nde; Jandarma Genel Komutanlığı'nca kurulacak komando birliklerinin iskanı ve eğitimi için gerekli arsa alımı ve hizmet binası yapımı ile noksan araçların tamamlanmasında Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı birimlerinin hizmet binası yapımı, arsa alımı, personelinin iskanı için lojman yapımı ve alımı ile eksik araç, gereç ve tesisatlarının tamamlanmasında bakım ve onarımında ... kullanılır."
       Gülöksüz, kayıp silahların finans kaynağı olarak ortaya çıkan bu hükmün daha çok inşaatlar için kullanıldığını vurgulayarak, "Genel olarak inşaatlarda hak ediş durumuna göre ödeme yapardık. Ancak biz bunların yerinde kullanılıp kullanılmadığını bilemiyoruz. Çünkü denetleme yetkimiz yoktu" dedi.

Karayalçın: Haberim yok

       Dönemin Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın da hızlı işlediği için devletin tüm harcamalarının içinden geçirildiği "Geliştirme Destekleme Fonu"na dikkat çekti. Batman Valiliği'ne silah ithal etmesi için özel izin verilmesi ve kaynak aktarılmasının Bakanlar Kurulu gündemine getirilmediğini anlatan Karayalçın, "Bir Valiliğe silah izni için özel izin verildiğinden haberim olmadı. Olsaydı kuşkusuz karşı çıkardık. O dönemde İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı da yaptıkları uygulamalar konusunda hükümet ortağı olan bize danışmaz ve ayrıntılı bilgi vermezdi" dedi.

Silahlar usulsüz, çok kaygı verici

       Başbakan Bülent Ecevit, Batman Valiliği'nin, silah ithal etmesinin usulsüz olduğunu, olayı "çok kaygı verici" bulduğunu, bazı silahların şeriatçı terör örgüte Hizbullah'a gitmiş olabileceğini belirterek, "Çok ciddi bir durum" dedi.
       Ecevit, dün akşam Başbakanlık'ta şu açıklamayı yaptı:
       "Batman Valiliği'nin yurtdışından getirdiği silahlar çok kaygı vericidir. Silahların nasıl ve kimler taraf kullanıldığı da kuşku uyandırıcıdır. Sayın Mesut Yılmaz Başbakanlığı döneminde silah konusunda soruşturma açılmasını istemişti. Ben de Mülkiye müfettişlerince soruşturulmasını istedim. Soruşturmanın olayı bütün yönleriyle aydınlığa çıkaracağına inanıyorum."
       Soru üzerine "Batman valiliği ya da başka bir valiliğin böyle bir yetkisi yok" diyen Ecevit, şöyle devam etti:
       "Ancak bildiğim kadar Olağanüstü Hal Valiliği'nin böyle bir yetkisi var. bu konuda İçişleri Bakanlığı'nın da onayı gerikyordu. Fakat ileri sürülen iddialar gösteriyor ki, bu onay da alınmadan silahlar getirilmiştir. Bunların kimler tarafından ne amaçla getirildiği, gerçekten merak ve kaygı uyandırıcıdır. Ayrıca silahların bir bölümünün kaybolduğu anlaşılmaktadır" diye konuştu.

"Dışardan duydum, Bilgim yok"

       İçişleri Bakanlığı için silah ithal eden Hospro Şirketi'nin sahibi Ertaç Tinar, "Sadece onun Emniyet Genel Müdürlüğü'nde devlet için ithalat yaptım" dediği Mehmet Ağar, Batman silahları konusunda bilgisi olmadığını açıkladı.
       Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar, Batman Valisi Salih Şarman'ı hedef alan silah alımıyla ilgili iddialar hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Şarman'ın yurtdışından silah ithal ettiği dönemde Emniyet Genel Müdürü olan Ağar, Milliyet'e, "Bu konu bizim üzerimizden geçmedi. Ben de dışarıdan duyuyorum, bilgim yok" dedi. Başbakanlığı sırasında Batman Valisi olan ve kendisi ile sık görüşen Salih Şarman'a silah ithal izni verdiği yönündeki sorularla karşılaşan DYP lideri Tansu Çiller, açıklama yapmadı.

"Şirazesinden çıkmış demektir"

       Maliye, İçişleri ve Milli Savunma Bakanı olan DTP Genel Başkanı İsmet Sezgin, Salih Şarman'ın açıkladığı koruculardan oluşan özel birliğin kuruluşunun normal olmadığını, valiliğin silah ithalinin de usulsüz olduğunu söyledi.
       CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Sezgin, Batman Valiliği'nin ithalatında yetki devri yapıldığını belirterek şöyle konuştu:
       "Silah almak için İçişleri Bakanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı gibi kurumlarca ihale açılır. Beyefendi de (Ertaç Tinar) mümessildir, gelir ihaleye katılır. Batman Valiliği doğrudan silah ithal edemez. Bu yetkiyi OHAL Yasası bölge valisine vermiş." Sezgin, "Burada devlet sırrı olacak bir şey yok. Batman Valisi 'Emir aldım' diyor, İçişleri Bakanı devredışı bırakıldığını söylüyor. Eğer böyle bir şey olduysa iş şirazesinden çıkmış demektir" dedi.

Silahlar kaçak girdi

       Batman Valililiği tarafından özel bir birlik oluşturmak gerekçesiyle ithal edilen silahlarla ilgili skandal, dalga dalga büyüyor. Silahların önemli bir bölümünün gümrüklerden kayıt yapılmadan geçirildiğinin saptanması üzerine Gümrükler Genel Müdürülüğü de soruşturmaya katıldı. Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler müfettişlere, "soruşturmayı sonuna kadar götürün" talimatı verdi.
       Skandal silahlarla ilgili soruşturmayı yürüten İçişleri Bakanlığı müfettişleri, silahların yaklaşık üçte birinin Türkiye'ye hiçbir gümrük işlemi yapılmadan sokulduğunu saptadı. Bunun üzerine Gümrükler Genel Müdürlüğü müfettişleri de Batman gümrüğünde inceleme başlattı. Kayıtlar üzerinde yürütülen araştırmada silahların 507 bin 375 dolarlık bölümü için Gümrük Giriş Beyannamesi düzenlenmediği anlaşıldı.

Kaçakçılıktan yargılanacaklar

       Soruşturmayla yakından ilgilenen Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, "Silahların gümrüklerden nasıl geçirildiği ve kimlerin sorumlu olduğu en geç 15 gün içinde ortaya çıkacak" dedi. Gümrük Yasası'na göre, hiç kimsenin gümrükten beyanname vermeden ve işlem yapmadan, silah dahil, hiçbir eşyayı geçiremeyeceğini belirten Keçeciler, soruşturma sonunda silahların çekilmesinde imzası olan kişinin ünvanı ve görevi ne olursa olsun "gümrük kaçakçılığı" suçundan yargılanacağını vurguladı.
       Soruşturmayı büyük bir titizlik içinde sürdüren Gümrükler Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, silah ithalatının yapılabilmesi için Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı veya Milli Savunma bakanlıklarının izni gerekiyor. Gümrük beyannamesine eklenen Başbakanlık ya da bakanlık izniyle silahların yurda girişine izin veriliyor ve vergiden muaf tutuluyor.
       Müfettişler, silahları gümrüklerden beyanname vermeden çeken devlet görevlilerinin saptanmasından sonra dosyayı savcılığa teslim edecekler.

Yazarlar