The Others İşadamlarından EYLEM KARARI

İşadamlarından EYLEM KARARI

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşadamlarından EYLEM KARARI

İşadamlarından EYLEM KARARI


EYLEM TÜRK İSTANBUL


       Türk - Amerikan İşadamları Derneği (TABA), Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ve yabancı ticaret odaları temsilcilerinin bulunduğu işadamları grubu Ermeni tasarısını görüşmek üzere olağanüstü bir toplantı yaparak, eyleme geçme kararı aldı.
       TABA Başkanı Zeynel Abidin Erdem, ilk olarak misilleme amacıyla Irak'a bir çıkarma yapmayı düşündüklerini söyleyerek, ülkeye ilaç ve insani ihtiyaç malzemeleri götüreceklerini açıkladı. Konuyla ilgili olarak bir uçak şirketi ile anlaşmak üzere oldukların belirten Erdem, "Bu organizasyona izin verilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup yazdık" dedi.
       Erdem, ikinci olarak ise Dışişleri Bakanlığı kabul ederse 200 kişilik bir işadamı ekibiyle ABD Senatosu'nu ziyaret etme taleplerinin bulunduğunu söyledi.

Yürüyüş için ittifak

       Soykırım tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda onaylanması halinde Türkiye'de yürüyüş ve seminer yapılması için ittifak oluşturduklarını açıklayan Erdem, "Yetkililere faks göndereceğiz. Listeler hazırlanıyor. Gerek senatörlere gerek komisyon başkanlarına, seçimde etkili olacak örgütlere bu haksızlığı örnekleriyle anlatmaya çalışacağız" diye konuştu.
       Erdem, Dışişleri Bakanlığı'dan ABD'deki televizyonlarda reklam kampanyası başlatmasını talep edeceklerini belirterekr, Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin Ermeni konusunu ikinci bir defa çözmek için değil kökten halletmek için çalışması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası arşiv kitabı

       TABA Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin ne kadar belge varsa kendilerine gönderilmesini isteyerek, uluslararası bir arşiv oluşturmaya çalışacaklarını söyledi.
       TABA, belge bilgi toplama kampanyasına, Van Belediyesi eski Başkanı Aydın Talay'ın hazırladığı, "Yıkılan Bir Şehrin Anatomisi" ve "Rus General Mayewski'nin Doğu Anadolu Raporu" adlı iki kitabı Van'dan getirterek başladı. Erdem, bu kitaplardan 10 bin adet bastırmayı ve ilgili yerlere göndermeyi düşündüklerini belirterek, "Bilim adamları, tarihçiler, yazarlar, okullar, ellerinde Ermenilerle ilgili ne kadar belge varsa bize göndersinler. Konuyla ilgili uluslararası bir arşiv oluşturmaya çalışacağız" çağrısında bulundu.
       Ermeni soykırımı iddialarına yönelik olarak Türkiye çapında konuyla ilgili tüm araştırma ve yayınları İngilizce, Fransızca ve Almanca'ya çevirteceklerini anlatan Erdem, "Bunları çeşitli ülkelerin parlamento üyelerine, sivil toplum kuruluşlarına göndereceğiz. Basılacak kitapların maddi ve manevi desteğini biz sağlayacağız" dedi. (TABA: 0212.2742824 - Barbaros Bulvarı Ezer Apt. No:48 Kat:5 Balmumcu)

Türk - İş: Tarihi hata

       ANKARA Milliyet
       Türk - İş Yönetim Kurulu, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen ve Genel Kurul'a sunulması öngörülen sözde Ermeni soykırımı karar tasarısının "doğrudan doğruya siyasal amaçlarla tarihin tahrif edilmesi anlamında" olduğunu bildirdi.
       Türk - İş, tarihi en iyi yorumlayacak olanın tarihçiler olduğunu vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:
       "Tarihi ideolojilere ve günlük politikalara malzeme yapmak, büyük bir hatadır. Bir diğer büyük hata da tarihten, düşmanlık, husumet çıkarmak, tarihin, bugünü ve geleceği ipotek altına almasına yol açmaktır. Amerikan Temsilciler Meclisi'nin böylesi bir hataya, partizanlığa sahne olması son derece kaygı vericidir. ABD Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonlarında kabul edilerek, Genel Kurul'a sunulması öngörülen 'Ermeni Tasarısı' doğrudan doğruya siyasal amaçlarla tarihin tahrif edilmesi anlamındadır."