The Others İşler karışık....

İşler karışık....

18.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşler karışık....

İşler karışık....

İşler karışık....

Dijital platformda dijital yayın yapan bu platformda bir spor kanalı kanal yok. Ama Işık TV maçları yayınlamaya başladı. Işık TV'nin bu platformda yer alan örneğin bir Sat 1 ya da bir Kanal D'den hiç bir farkı yok.

Bu kanal aynı zamanda kabloda da yayında. Kabloda yayındayken birden maç saatlerinde kesilmeye başladı. Çünkü o sırada dijital platformda başka bir iş görüyor yani maç yayını yapıyordu...

Sonra Işık TV kalktı bari yayın izni alayım dedi. İzin almakla işlerin çözülmeyeceği belliydi. Nitekim RTÜK "tamam sana izin var ama bunun için şifre çözücü ile yayın yapman gerekir" dedi. Yani hem dijital yayın hem de kablodan bir şifre çözücü ile yayın. Tabii bu girişimde sonuçsuz kalmış oldu.

RTÜK"Futbol Federasyonu ihalesi sırasında bizim söylediklerimiz kulak ardı etti. Biz dijital yayıncılığın bu ihaleye katılamıyacağını söyledik" diyor. Karşı görüş; "Kanunlar o kadar geride kaldı ki böyle bir durum kaçınılmazdı. Futbol takımlarının bu paraya ihtiyacı var"

Bir ay içinde dijital yayın yönetmeliği hazırlanıyor. Nuri Kayış; "Dijital yayın yapanlar bir yönetmelik yok onun için biz sizden nasıl izin alalım diyorlar haklılar. Ama bir ay sonra bu çözümlenmiş olacak" diyor. Peki naklen maç yayınları?.."O zaman şifreli ya da vs. yayınlarında nasıl yapılacağı netleşmiş olacak"cevabı geliyor.

Kulağıma gelen bir başka ayrıntı bu konuda; Türktelekom yayın sinyallerinin alınması konusunda sesini çıkarmamış(dijital yayınlar için), Haberleşme Yüksek Kurulu da dijital yayın ile ilgili yönetmeliğin hazırlanmasını istemiş. Ama RTÜK buna "neden ben devre dışı bırakıldım?" diye alınmış ve işi sürüncemeye sokmuş...Tabii burada siyasi ilişkilerin olduğu da kaçınılmaz bir gerçek. Yani MHP faktörü.

Şimdi ne olacak? Nuri Kayış" Biz kanunsuz olduğunu söyledik. Suç duyurusunda bulunduk savcılığa ve dava İstanbul 9. Asliye Mahkemesi'nde devam ediyor. Sözleşme yaptıktan sonra bu davanın sonucu geriye doğru işler" yorumunu yapıyor. Yani yayın hazırlanan yönetmelik ile yayın izni alınsa bile davanın sonucu beklenecek...Ama maçlar da yayınlanmaya devam ediyor.

DıgıTurk yayın sözleşmesine kadar anlaşılan böyle idare edecek. "Hiç bir şey değşimez böyle gider" havası var.

Peki batıdaki örnekler nasıl? Almanya'da "Premier Dijital Platorm"da Sport World paketinin içinde "Kick" adlı bir seçenek var. Oradan maçları izleyebiliyorsunuz. 17 hafta için 200 mark yani 65 milyon civarında. Yayın izni alındıktan sonra maçlar bağımsızbir spor kanalında yayınlanmalı.





Yazarlar