The Others İstahdamda da piyasa mekanizması işleyecek

İstahdamda da piyasa mekanizması işleyecek

04.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstahdamda da piyasa mekanizması işleyecek

İstahdamda da piyasa mekanizması işleyecek






Uzakdoğu'nun en hızlı büyüyen ve dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi Çin, bu büyük nüfusu, nitelikli hale getirmeye hazırlanıyor. Ucuz işgücü ile şu ana kadar rekabet üstünlüğü sağlayan Çin, bu avantajına kaliteli işgücünü de ekleyecek. Çin'in Hindistan gibi işgücü ihraç eden bir ülke olması halinde küresel işgücünün de oldukça fazla etkileneceği belirtiliyor.
Devlet Konseyi ve Merkezi Komite'nin aldığı karar doğrultusunda 'kaliteli ve nitelikli bir toplum yetiştirme projesi' başlatan Çin, 1.3 milyar kalifiye personel yetiştirmenin yanısıra yurtdışında okuyan ve çalışan vatandaşlarını da ülkeye çekmeyi planlıyor.

Rekabet geliyor
Yapılan ortak açıklamada "Çin Komünist Partisi ve hükümeti için toplumu insan kaynakları geliştirme stratejisiyle yeniden canlandırmak önemli bir görevdir" dendi.
Ayrıca artık Çin genelinde firmaların personel sistemleri de şeffaf, eşit ve rekabetçi olacak. Genç yetenekler için de 'expressway' adı verilen bir hızlı yükselme seçeneği sunulacak. Ayrıca ücretlendirme de değişecek yetenekli ve katma değer sağlayan çalışanlar ödüllendirilecek. Üst düzey ve alt düzey arasında ücret farkı da artırılacak. Pozisyona göre maaş belirlenecek. Kamu kurumlarını da kapsayacak 'modern iş sistemi kapsamında başarılı çalışanlar 'ulusal ödülle' onurlandırılacak.
Hükümet Başkanı Zhu'nun, 2001 - 2010 arasında Çin'i inşaat, insan kaynakları gelişimi, bilim, teknoloji ve sosyal hayat gibi konularda öngördüğü planın parçası olan modern proje ülkenin istihdam ihraç eden bir yapıya bürünmesini öngörüyor.

  • Program dahilinde yaratılacak yeni kalifiye insan gücü, piyasa merkezli olacak.
  • Yeni standartlara göre de istihdam sistemi 'eğitim ve tecrübe' yerine 'yetenek ve başarı' odaklı olacak.
  • Bireysel başarı temelli program hayata geçirilirken tüm çalışanların onayı alınacak. Böylece program, gerçekçi ve demokratik olacak.
  • İnsan kaynakları ağırlıklı olarak verimlilik ve büyüme üzerine odaklanacak.
  • Devlet insan kaynaklarına öncelik tanıyıp kaynak aktaracak.
  • Devlet bünyesinde yetenekli ve donanımlı özel bir birim oluşturulacak.
  • Bölgesel farklar ortadan kaldırılacak ve şehir ile kırsal kesim arasında fırsat eşitliği sağlanacak.

  • Yazarlar