The Others İstihbarat zaafı mı var?

İstihbarat zaafı mı var?

26.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gazi’den sonra, Diyarbakır’da da polislerin hedef alınması provokasyon ihtimalini gündeme getirdi

İstihbarat zaafı mı var

10 Soru - 10 Cevap
İstihbarat zaafı mı var?

Gazi’den sonra, Diyarbakır’da da polislerin hedef alınması provokasyon ihtimalini gündeme getirdi

NAKİ ÖZKAN

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve beş emniyet görevlisinin öldürülmesi olayını Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi, terör uzmanı Dr. Emin Gürses, "10 Soru 10 Cevapöta değerlendirdi.

1 - Olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
İki hafta önce İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’la görüştüğümde de ona söylemiştim. Sayın Tantan ve Emniyet Genel Müdürü Turan Genç’in işbaşına gelmesinden sonra, emniyet toparlanmaya başladı. Ama bundan içerde ve dışarıda rahatsız olanlar, Tantan ve Genç’i tasfiye etmek istiyenler var. Hatta, orta yerde bu rahatsızlığı ifade edenler bile oldu. Emniyetin prestijini sarsmak istiyorlar. Gaffar bey Tantan’ın da çok sevdiği birisiydi.

2 - Ortada bir istihbarat zaafı mı var?
Olduğu açık. İstihbarattan gelen bilgiler gerekli yerlere ulaşmıyor. Emniyetin içinde gruplar var. Uğur Mumcu cinayetinde, en son yakalanan gruplarla ilgili olarak, bir ilin polis teşkilatından bazı yanıltmalar yapıldığını, Ankara’ya yanlış bilgilerin verildiğini biliyoruz. Emniyet birimleri hiç istihbarat almamış mı? Neden almamış? Ben daha önce de, "zaafa kapılmayın, bu saldırılar devam edecek" diyordum.

3 - Neden Diyarbakır seçilmiş olabilir?
İstanbul’daki saldırılar yetmedi. Emniyetin prestijini daha büyük saldırılarla yıkmak istediler. Diyarbakır’daki saldırı sıradan bir olay değildir. Açıkca Türkiye Cumhuriyet’ine bir saldırıdır. Bunu Ahmet Taner Kışlalı olayına benzetiyorum. Diyarbakır’da bir huzur havası vardı. Ama her türlü örgütün de bulunduğunu biliyoruz. Bu saldırıyla kafaları karıştırmak istiyorlar. Cenazeye halkın geniş bir katılımı var. Sevilen bir insan hedef alındı. Zaten sevilmeyen bir adamı öldürürseniz emniyete zarar vermiş olmazsınız! Gaffar bey Tantan’ın ekibinden namuslu birisiydi. Olaya bakın. Emniyet müdürlüğünün 500 metre civarında pusu kuruluyor.

4 - Pusunun dikkat çeken bir özelliği var mı?
Bu pusu çok profesyonel. Önce bomba atılması, karşı grubun karşılık vermesini geciktirir. Bomba atıldı mı, saldırının nereden geldiği hemen farkedilmez. Polis, saldırı nereden gelirse ona karşılık verme üzerine yetiştiriliyor. Bu şaşkınlık anında çapraz ateşe başlamışlar.

5 - Saldırının arkasında hangi örgüt olabilir?
Saldırın arkasında şu veya bu örgütü arıyoruz. Ancak, uzun namlulu silahlarla ve bombalarla emniyetin yakınında bekleyen bu insanlar nasıl tespit edilemiyor, asıl bunu sormalıyız. Belki saatlerdir, günlerdir, pusuda bekliyorlardı! Emniyet iki simitçiyle, iki kestaneci de mi bulamadı?
Saldırılar, ülkede güvenliğin olmadığını söyletecek hedeflere yöneliyor. Hizbullah operasyonlarını başarılı bir şekilde yürüten ekibe saldırdılar. Biliyoruz ki Hizbullah bünyesinde, içerden ve dışardan her türlü şeytanlık var.

6 - Nasıl yani?
Hizbullah’ın içinde her türlü istihbarat örgütü var. Ortadoğu’daki bazı ülkelerin istihbarat birimleri de, Ortadoğu’daki Amerikan dostu olarak bilinen bir ülkenin istihbaratı da var. Hizbullah’ın kuryeler vasıtasıyla haberleştiğini biliyoruz. Kuryeleri de izlememişler mi?

7 - Bu saldırıyı sadece terörist bir örgütün saldırısı olarak görmemek mi lazım?
Böyle bir saldırıyı yapacak aptallıkta bir örgüt olmaz. Böyle bir saldırı örgütü bitirir. Bu, Sayın Tantan ve ekibine mesaj veren bir saldırı.

8 - İstihbarata hakim değiller mi?
İstihbaratta zaaf olduğu çok açık. Emniyette bazı bilgiler zamanında gerekli yerlere ulaşmıyor. Şişli’de daha önce üst geçitten bir saldırı olabileceğini söylemiş; Şişli emniyet müdürlüğüne girerken ben arandığım halde, bazılarının neden aranmadığını sormuştum. Emniyetin içinde hala bazı kafakol ilişkileri var.
Bolu’da bir konuşma yaptım. Emniyet hakkımda her türlü araştırmayı yaptı. Nerede çalışıyorum, oturuyorum, hep araştırıldı. Sıradan insanlar hakkında emniyet araştırma yapıyor da, terörle ilişkili insanlar hakkında neden yapmıyor, zaaf gösteriyor? Emniyet, bizim gibi vatandaşları dinleyeceğine Türkiye’nin düşmanlarını dinlesin.

9 - Hizbullah listelerinin ele geçtiği doğru mu?
Emniyet Hizbullah listelerinin ele geçtiğini söylüyor. Peki bunlar dinlenmeye alınmadı mı? Tetiği çekenler bulunur da, örgütlerin arkasındaki yönlendiriciler bulunur mu? Mesele burada. Kimlik sorunu ve yoksulluğun olduğu bir yerde insanların, dinci ve şiddet örgütlerine gitmesi, Hizbullah’ın olması doğaldır.

10 - Son olaylarda provokatif bir hedef de yok mu?
Diyarbakır ve Gazi mahallesi sakindi, iki yerde de polisler öldürüldü. Etnik sürtüşme ve mezhep kaşıması yapılmak isteniyor. Sorunları kaşımak, dikkatleri bu yerlere çekmek istiyorlar.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ