The Others İsviçre, Nazi altınlarını geri verdi

İsviçre, Nazi altınlarını geri verdi

05.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İsviçre, Nazi altınlarını geri verdi

İsviçre, Nazi altınlarını geri verdi


Haber Merkezi


İkinci Dünya Savaşı'nın kan ve barut kokan yılları. Naziler, yakaladıkları Yahudiler'i toplama kamplarına götürürken boşalan evlerini de talan etmekten geri durmuyordu. Toplama kamplarında ölüme yollanan Yahudiler'in altın, gümüş gözlük çerçevelerinden altın dişlerine kadar herşeylerini aldılar. Yahudilerin çalınan altınlarının izi ancak 1997'de bulundu.
Zürih'teki Union Bank of Switzerland'ın gece bekçisi 28 yaşındaki Christoph Meili, bir gece kıyma makinesinin yanından geçerken kenarda bekleyen torbalarda ne olduğunu merak etti. Torbaların birinden seçip okuduğu kağıdın, Yahudiler'den alınıp İsviçre bankalarına teslim edilen altınların belgesi olduğunu anladı. Belgelerden bir avuç alıp basına sızdırınca tarihi skandal da ortaya çıktı.
ABD Başkanı Clinton, Musevi lobisinden gelen baskı üzerine konuyu araştırması için Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Eizenstat'ı görevlendirdi. Eizenstat'ın raporu, Yahudi altınlarının toplamının o günün parasıyla 800 milyon dolar, bugünkü karşılığının da 5 milyar 600 milyon dolar olduğunu ortaya koydu.
Altınların dağıldığı ülkeler arasında Belçika, Hollanda, İtalya, Fransa, Avusturya, Çekoslavakya, Macaristan, Yugoslavya, Polonya, Lüksemburg'da bulunuyordu. Türkiye'nin de Almanya'ya yaptığı krom satışının karşılığı olarak bir milyon dolar değerinde altın aldığı ileri sürüldü. Türkiye, Nazi altınlarıyla ilgili soruşturmada aklanırken, İsviçre bankaları boyun eğmek zorunda kaldı. İsviçre Bankaları, geçen yıl Yahudiler'in İkinci Dünya Savaşı sırasında gördükleri zararın tazmini için Yahudi toplumuna bir milyar 250 milyon dolar ödemeyi kabul etti.