The Others Kadınlar 'gün'de şişmanlıyor

Kadınlar 'gün'de şişmanlıyor

17.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kadınların kilo almasında pastalı çörekli 'gün'lerin ve hareketsizliğin payı büyük.

Kadınlar günde şişmanlıyor

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Kadının doğumla başlayan hayatı çeşitli evrelerden oluşur ve kadın için bu evrelerin her birinde beslenme düzeni oldukça önemlidir. İlk âdet kanamasıyla doğurganlık hayatı başlayan kadının hayatında gebelik ve emziklilik gibi önemli dönemler vardır.

Vücut yağ miktarları daha doğdukları ilk günden itibaren erkeklerden daha fazla olan kadın bedeninin bu dönemlerden minimum düzeyde etkilenmesi, bebeğini sağlıklı şekilde dünyaya getirip ona süt vererek sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi, menopozla gelen olumsuzluklardan minimum düzeyde etkilenmesi ve sağlıklı bir yaşlılık süreci geçirmesi beslenmesiyle yakından ilişkilidir.


Ülkemizde durum

Obezite, genel olarak dünyadaki gelişmiş toplumlarda erkeklerde, gelişmekte olan toplumlarda ise kadınlarda daha sık görülmektedir. Türk kadınlarında obezite sıklığı yüzde 33 iken, erkeklerde yüzde 13 civarındadır. Bu farklılığa, eğitim, gelir düzeyi, sosyal durum, doğum sayısı, diyabet gibi hususlar yol açmaktadır.

Mutfakta geçirilen sürenin uzun olması nedeniyle yapılan atıştırmalar, kabul günlerinde tatlı ile hamur işlerinin fazla miktarlarda tüketilmesi, gelişen teknoloji ile birlikte ev işlerinin büyük çoğunluğunun makineler aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve yapılan fiziksel aktivite oranının düşük olması gibi nedenler ev kadınlarının çalışan hemcinslerine oranla kilo alma risklerini de artırmaktadır.

Sağlığın korunmasında beslenmenin çok önemli yeri var ve ev kadınları beslenme konusunda bilinçlendirilmelidir.

Beslenme ve öneriler

Yapılan fiziksel aktivite miktarı artırılmalıdır. Haftada en azından 3 gün düzenli olarak 30- 45 dakika yürüyüş veya egzersiz yapılabilir.

Özellikle kabul günleri kilo almak için büyük etkendir. Çünkü kadınlar yemek hazırlama yarışına girer. Oysa daha az kalorili ve lezzetli mönüler hazırlamak mümkündür. Kek, kurabiye yerine taze meyve, sebze ve salatalar tercih edilebilir.

Ev kadınlarının bir diğer yanlışı, aile bireylerinin tabakta bıraktıklarını yemeleridir. Uygun porsiyonlarla servis hem israfı, hem de fazladan enerji alımını önler.


Haftanın besini

Mate, "Ilex paraguayensis" adlı bitkinin yeşil yapraklarıdır. Önceleri Güney Amerika yerlileri, daha sonra Cizvit rahipleri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak kullanılan mate, süpermarketlerden ve eczanelerden kolayca temin edilebilir.

Vücutta neler yapar?

Vücuttan su atımını kolaylaştırır ve ödem giderici etki yapar.
Yağların hızlı yakılmasını sağlar. Bu nedenle diyetlerde ve obezite tedavisinde sıkça kullanılır.

Yüksek orandaki vitamin ve mineral içeriği vücuda enerji verir.
Dokuları zararlı dış etkenlere karşı koruyarak, yaşlanma etkilerini geciktirir, vücudun direncini artırır.