The Others Kafkas Üniversitesi'nde garip gelişmeler

Kafkas Üniversitesi'nde garip gelişmeler

09.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kafkas Üniversitesi'nde garip gelişmeler

Kafkas Üniversitesinde garip gelişmeler

       KAFKAS Üniversitesi hakkında ortaya atılan iddialar ve üniversite görevlilerinin karşılaştıkları durumlar, rektörlük seçimleri öncesinde ortalığın kızışmasına neden oldu. Üniversitenin şu anki rektörü olan ve iki dönem rektörlük yaptığı için bir daha aday olma hakkı bulunmayan Prof. Dr. Nihat Bayşu'nun desteklediği, halen rektör yardımcılığı görevini sürdüren Prof. Dr. Necati Kaya'nın dışında, Prof. Dr. Semin Özsar ve Prof. Dr. Ali Ercan rektör adayı olduklarını belirttiler. Prof. Kaya'nın dışında iki profesörün de hakaret ve tehditlere maruz kalması, üniversite çevrelerinde şüpheyle karşılanıyor.
       Akademisyenlerin şüpheyle karşıladıkları bir başka durum ise, Kars Valisi Hayati Ataman ile Rektör Prof. Dr. Nihat Bayşu'nun rektörlük seçimleri öncesi Ankara'da yanı zamanlarda bulunması.

       Yaklaşık 6 sene önce kurulan üniversitenin hiç bir alanda gelişme gösteremediğini söyleyen Kars halkı, devletin üniversiteye verdiği ödeneğin ve yardımların nereye gittiğini öğrenmek istiyor. Karslılar, üniversitelerinin öğrenci sayısının bin 300'lerde kaldığını, tek gözle görülür yapının lojmanlar ile veterinerlik fakültesi olduğunu belirterek misafirhanenin de 30 Ekim Kars'ın kurtuluşu törenlerine katılacak olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in gelişine yetiştirilmeye çalışıldığını açıklıyorlar.
       Fen-Edebiyat Fakültesi eski Dekanı ve Fizik Bölümü eski Başkanı Prof. Dr. Ali Ercan, dersliklerdeki Atatürk resimlerinin eski olduğunu ve Atatürk'e benzemediğini belirterek 13433 nolu üyesi olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği'nden resim istedi. Görevli bir personele resimleri çıkararak yenilerini takmasını söyleyen Prof. Ercan hakkında, personelin resimleri takmayı unutması üzerine idareyi ihmalden soruşturma açılarak Prof. Ercan görevlerinden alındı. Konuyu araştırmak üzere üniversiteye giderek Prof. Ercan ile konuşan arkadaşımız Mil-Ha muhabiri Gürkan Ata, rektör Prof. Dr. Nihat Bayşu'nun tehditlerine maruz kaldı. ADD Genel Başkanı Yekta Güngör Özden de, YÖK'e bir yazı göndererek, hatanın düzeltilmesi gerektiğini, Atatürk'e benzemeyen resimler kullanılmasının amaçlı bir yıpratma yöntemi olduğunu belirtti.

       2 sene öncesinde Kafkas Üniversitesi'nden ayrılan ve halen Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. İsmail Doğan, üniversitedeki arkadaşlarını ziyarete geldiği tahsin Yıldırım adlı okutman tarafından dövüldüğünü söylüyor.
       Üniversitede görevli olan ancak aldıkları tehditler nedeniyle isim vermek istemeyen öğretim görevlileri, Yıldırım'ın, yüksek lisans sınavına girdiği Sosyal Bilimler'de aynı zamanda da okutman jüri olarak görev yaptığını belirterek, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İrfan Murat Yıldırım'ın itirazlarına rağmen bir sonuç alamadığını ifade ediyorlar.

       Okul hakkındaki en son iddia da, üniversite misafirhanesinin döşenmesinde yapılan ihaleler konusunda ortaya çıktı. Buna göre, mefruşat ihalesi 150 milyar liraya Bursa'lı bir işadamına verildi ve o iş adamı da ihaleyi 45 milyar liraya Kars'lı bir işadamına devrederek kar sağladı.
       Küfür ve tartaklamalara maruz kaldığı söylenen Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Finci de, fakülte binasının rektörlük konutu olarak kullanıldığını ve kendilerine verilen binada bir odada 3-4 kişi sıkışık vaziyette çalışmak zorunda kaldıklarını açıklıyor. Prf. Dr. Finci, Haziran ayında YÖK Denetleme Kurulu'ndan gelen üyelerin başlattıkları soruşturmanın devam ettiğini vurguluyor.