The Others Karadeniz'de facia

Karadeniz'de facia

21.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz'de facia

Karadenizde facia


Beşikdüzü Mayıs Şenliği'nde tekne sefası yapan 55 kişiyi dev dalga denize döktü: 24 kişinin cesedi bulundu, 15 kişi yaralı kurtuldu. 16 kişi ise kayıp


       Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi açıklarında, içinde kadın ve çocukların da bulunduğu iki balıkçı teknesinin alabora olması sonucu 24 kişi boğularak hayatını kaybetti, 16 kişi de kayboldu.
       Beşikdüzü'nde dün saat 14.00 sıralarında "Mayıs Yedisi Şenliklerini" kutlamak amacıyla yaklaşık 55 kişi, İsmail Keleş'e ait "Mustafa Reis" ve Hamdi Çetindemir'e ait "Gökhan" isimli dokuz metrelik iki tekneyle denize açıldı. Halk arasında "Deniz Bayramı" olarak adlandırılan günde keyifli dakikalar geçirmeyi düşünen teknedekiler, kıyıdan yaklaşık 500 metre açıldıklarında kendilerini Karadeniz'in sularında buldu. İki tekne de aşırı yük ve aniden gelen bir dalgayla alabora oldu.
       Best Otel açıklarında denize düşen insanları gören balıkçılar ve kıyıdan yardıma koşanların çabalarıyla ilk anda 15 kişi kurtarılarak, Vakfıkebir ve Trabzon'daki çeşitli hastanelere kaldırıldı.
       Facianın güvenlik güçlerine bildirilmesinin ardından çok sayıda polis ve sağlık ekibi olay yerine sevk edildi. Sahil Güvenlik botuyla balıkçı teknelerinin katıldığı geniş çaplı aramalarda 24 kişinin cesetlerine ulaşıldı.

Ölenlerin çoğu kadın

       Trabzon Valiliği'nden yapılan açıklamada, teknelerde kaç kişinin olduğunun kesin olarak belirlenemediği kaydedildi. Boğularak ölenlerden kimlikleri belirlenen 21 kişinin isimleri şöyle:
       "Fatma Bahadır, Şahsenem Gündoğdu, Havva Dilli, Emine Yaylı, Nuray Demirtaş, Gülizar Kahya, Ayten Yılmaz, Emine Yılmaz, Havva Özkan, Kaan Güneş, Çiğdem Güneş, Seyhan Güneş, Bilal Yanık, Yılmaz Al, Emine Al, Fatma Çelik, Havva Yavuz, Fatma Yaylı, Seyhan Durmuş, Melda Kıran, Hanife Yanık."
       Faciada yaralanan 15 kişiden kimlikleri belirlenenlerin isimleri de şunlar:
       "Yasemin Parlak, Özkan Yayla, Dilan Özkılıç, Abdulkadir Gül, Malik Kıran, Emrah Yayla, Özge Atalay, Ahmet Tanzıp, Mehmet Tanzıp, Mehmet Yayla, Merve Deniz Zengin ve Nurşen Çetinkaya."

Sahilde gözyaşı

       Bir toplantı nedeniyle Trabzon'da bulunan Emniyet Genel Müdürü Turan Genç ile Vali Adil Yazar da olay yerine giderken, yüzlerce insan, yakınlarından haber almak için sahilde toplandı. Vatandaşlar aramalar bitene kadar sahilden ayrılmayarak, umutla beklemeyi sürdürdü.
       Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürü Hücum Tulgar da Almanya'da bulunan Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun olayla ilgili talimatlar verdiğini belirtti. Tulgar, bunun üzerine Karadeniz limanlarında görev yapan kendilerine ait tüm deniz araçlarını derhal olay yerine sevk ettiklerini bildirdi.

Ağ atarak aradılar

       Kayıpların bulunması için Valilik, Tugay Komutanlığı'ndan helikopter istedi. Kısa sürede Erzincan'dan gelen helikopter, arama çalışmalarına katıldı. Ayrıca çevre illerden de acil olarak istenen balık adamlar denizde arama çalışmaları yürüttü. Best Otel açıklarında dalgıç ve kayıklarla sürdürülen aramalara vatandaşlar da destek verdi. Görevlilerin denize zaman zaman attıkları ağlar boş gelirken, yöredeki balıkçılar aramanın trollerle yapılmasını önerdi.

Sabaha kadar sürdü

       Çalışmaların sabaha kadar sürmesi nedeniyle Best Otel'in önü ışıklandırılırken, ilerleyen saatlerde takviye arama ekipleri de görevlendirildi.
       Giresun'da Aksu Festivali'ne katılan Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile Giresun Milletvekili Burhan Kara da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Oy deniz Karadeniz!

       ERGUN ATA Beşikdüzü
       Kars Kağızman doğumluydu Uzman Çavuş Murat Güneş. Denizi de pek severdi. Bir yıl önce Trabzon'a tayini çıkınca en çok deniz için sevinmişti. Bu, onun ilk Mayıs Yedisi'ydi; Karadenizli'nin Bahar Bayramı... Eşi Çiğdem Güneş (25) ve oğlu Kaan'ı (3) alarak, tıka basa insan dolu `Gökhan' teknesine bindi. Bu tekne, eşi ve çocuğunun mezarı oldu. Kendisi hala şokta...
       Ayten ve Emine Yılmaz kardeşler, Şalpazarı'nın Karakaya köyünde doğmuştular. Kısıtlı olanaklarla okuyarak, öğretmen oldular. Salpazarı Sağlık Meslek Lisesi'nde abla Ayten (30) meslek dersi, kardeş Emine (28) ise edebiyat öğretmenliği yapıyorlardı. Onlar `Mümtaz Reis' teknesine bindiler, acı sonlarını bilemeden...
       Emine Al (55) ise bedensel özürlü oğlu Yılmaz Al'ı (14) şenliğe götürdü. Amacı, onu biraz olsun eğlendirebilmekti. Onlar da Karadeniz'in azgın sularında çırpına çırpına can verdi.
       25 yaşındaki kuaför Seyhan Durmuş ise Mayıs Yedisi'nin keyfini arkadaşlarıyla çıkarmaya gitmişti. Gidiş o gidiş, şimdilik 24 kişiyle aynı kaderi paylaşarak.
       Her birinin ayrı ayrı öyküsü var...
       Yakınları, adı üstünde Karadeniz'e lanet yağdırarak, cesetlerin çıkarılışını, azgın suların tepeden tırnağa kendilerini ıslatmasına aldırmadan izledi. "Oy deniz Karadeniz" bir türküydü, ama ağıt oldu; Beşikdüzü'nün İskele Meydanı'nda.
       Ölenlerin büyük çoğunluğu kadın ya da çocuktu; kurtulanlar da genellikle gençler. 18 yaşındaki Abdullah Kılıç, "Gökhan teknesinde 25 - 30 kişi vardık. Büyük bir dalga geldi, tekne su aldı. Panik başladı. Bir büyük dalga daha gelince tekne devrildi. Ondan sonra sadece yüzdüğümü hatırlıyorum" dedi.
       Erdal Dilli ise 16 yaşında... Şoku henüz atlatamadan şöyle konuştu: "Dalgalar bizi de korkuttu. Öndeki tekneyi batarken görünce panik arttı. Tekne yan yattı, su aldı ve battı. Her şey bu kadar kısa sürede oldu."
       Kurtarma çalışmaları önce çevreden yetişenlerce başlatıldı. Trabzon, Giresun ve ilçelerinde ne kadar dalgıç varsa Beşikdüzü'ne toplandı. İl ve ilçe protokolü, olay yerine koştu. Trabzon'un yeni ilçelerinden 27 bin nüfuslu Beşikdüzü, adeta doldu taştı.
       Olay yerinden kaçan iki kişi vardı; `Gökhan' teknesinin kaptanı Hamdi Çetindamar ile `Mümtaz Reis'in kaptanı İsmail Keleş. Biri evinde, diğeri ormanlık alanda yakalandı.

Dev dalga yuttu

       Faciadan sağ kurtulan bir genç, kendisinin olduğu sandalda yaklaşık 25 kişi bulunduğunu belirterek, şunları anlattı:
       "Birden büyük bir dalganın geldiğini gördüm. Sandalın batacağını anlamıştım. Hemen atlama pozisyonuna girdim. Ben yüzme biliyorum. Beni içine almaması için ters yönde sandal batmadan atladım. İçinde 15 kadar kadın ve birçok çocuk vardı. Ancak kendimi kurtarabildim. Diğerlerinin bağırmalarını duyuyordum. Yüzmeyi sürdürdüm. Büyük bir kayık geldi. Bu kayığın arkasından kulaç attım. Beni sudan çıkardılar."

Tekne bir anda ters döndü

       Deniz faciasından yaralı olarak kurtulmasına karşın eşi Murat Parlak'ı kaybeden sekiz aylık hamile Yasemin Parlak, yaşadığı faciayı gözyaşları içinde şöyle anlattı:
       "İlk kez böyle bir geziye eşimin ısrarıyla katıldım. Yeni evliyim. Tekne çok kalabalıktı. Önce teknenin altındaydım. Dalga bizi ıslatmaya başlayınca üste çıktık. Hamile olduğum için daha rahat olurum düşüncesiyle üste çıktım.
       Bu arada aniden bir dalga patladı. Dalga ile tekne, içindeki yaklaşık 20 kişiyle birlikte ters döndü. Kendimizi suda bulduk. Ters dönen teknenin yan tarafında bulunan demire tutundum. Bu arada eşimi hiç göremedim, kayboldu. Hemen yanımıza gelen bir tekne beni kurtardı. Teknede arkadaşlarım da vardı. Ölenler genellikle çocuk. Karadan kısa süre önce uzaklaşmıştık."

Vali: Büyük ihmal var

       Trabzon Valisi Adil Yazar, olayın tamamen ihmalden kaynaklandığını belirtirken, balıkçı teknelerinin sahipleriyle Liman Başkanlığı hakkında soruşturma başlatıldı.
       Facianın yaşanmasının ardından hemen olay yerine gelen Yazar, alabora olan iki teknenin de kapasitesinin üstünde insanı aldıklarını vurguladı. Balıkçı teknelerinin yolcu almak için yetkileri olmadığını kaydeden Yazar, şunları söyledi:
       "Faciada kaybolanları aramak için bir helikopter istedik. Sahil Güvenlik teşkilatı, güvenlik güçleri ve vatandaşların yardımıyla arama ve kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Çünkü, sandallarda kaç kişi olduğu tam olarak bilinmiyor. Devlet bütün imkanlarıyla görev başındadır."
       Yazar, 15 yıl kadar önce yine aynı dönemde Giresun Aksu şenliklerinde benzer bir olay yaşandığını ve çok sayıda kişinin öldüğünü de sözlerine ekledi.
       Beşikdüzü Kaymakamı Sadettin Kalkan da batan teknelerin sahipleri iki kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yasak dinlemiyorlar

       Balıkçı tekneleriyle yolcu taşınması Liman başkanlıklarınca yasak. Hiç bir şartta balıkçı tekneleri ulaşım araçı olarak kullanılamıyor. Ancak tüm sahil bölgelerinde balıkçı tekneleri ile yolcu taşımacılığı, eğlence turizmi yapılıyor.

Sezer'den başsağlığı mesajı

       ANKARA Milliyet
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde iki balıkçı teknesinin alabora olması sonucu çok sayıda kişinin ölmesi nedeniyle Trabzon Valisi Adil Yazar'a başsağlığı mesajı gönderdi.
       Sezer, deniz faciası nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
       "Bugün Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde meydana gelen deniz faciasında, çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesinden büyük bir üzüntü duydum. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyor, ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

Ecevit: Büyük üzüntü duydum

       Başbakan Bülent Ecevit de deniz faciasında çok sayıda vatandaşın yaşamını yitirmesinden, çok büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Ecevit, yayınladığı mesajında şunları kaydetti:
       "Beşikdüzü ilçesinde meydana gelen deniz faciasında çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmesinden, çok büyük üzüntü duydum. Felakette yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifa dileklerimi iletiyorum."