The Others Kızılay'ın 'yanlış' dosyası hazırlandı

Kızılay'ın 'yanlış' dosyası hazırlandı

06.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kızılay'ın 'yanlış' dosyası hazırlandı

Kızılayın yanlış dosyası hazırlandı


Gökçer Tahincioğlu Ankara


       Kızılay ile ilgili incelemelerini tamamlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu, (BTK) Kızılay yönetimi hakkında "kayyum kararnamesi" hazırladı. Kızılay yönetimiyle ilgili 10 ayrı dosya hazırlayan BTK'nın kararnameyi Başbakan Bülent Ecevit'e sunduğu, Ecevit'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu gündeme getireceği öğrenildi.
       17 Ağustos Marmara Depremi'nin ardından kamuoyunun büyük tepkisiyle karşılaşan Kızılay ile ilgili soruşturma başlatan BTK, incelemelerini tamamladı. Soruşturmalar sonucunda 10 ayrı suç dosyası oluşturan BTK, bu dosyalardan 7'sini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Başsavcılık da bu dosyalarla ilgili soruşturma başlattı. BTK'nın diğer üç dosyayla ilgili incelemesini sürdürdüğü, bunların da kısa süre sonra başsavcılığa gönderileceği öğrenildi.

Hepsi karışmış

       BTK, Kızılay'ın yönetiminde bulunan kişilerin büyük bölümünün çeşitli suçlara karıştığını tesbit etti. Bunun üzerine, geçtiğimiz aylarda yönetim kurulunu değiştiren ve Kemal Demir'in yerine Ertan Gönen başkanlığında yönetilmeye başlanan Kızılay hakkında "kayyum kararnamesi" hazırlandı. Kararnamede, yönetim kademesindekilerin çeşitli suçlara karıştıklarının altı çizildi.
       Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Teftiş Kurulu'nun gönderdiği her bir dosya için ayrı ayrı soruşturma başlattı. Başsavcılığın başlattığı ve aralarında Demir ile Gönen'in de bulunduğu Yönetim Kurulu eski ve yeni isimlerinin geçtiği soruşturmalar şu başlıklardan oluştu:
       * Kızılay'a yapılan personel alımlarında yönetim kuruluna yakın isimlerin tercih edilmesi,
       * Kızılay'a yapılması gereken yardım ve bağışlarda usulsüzlüğe rastlanması,
       * Kızılay gayrımenkullerinin düşük fiyatla Yönetim Kurulu üyelerinin yakınlarına kiralanması,
       * Yurtdışı harcamalarda görülen usulsüzlük,
       * Kızılay içerisinde işlenen suçların yetkili makamlara bildirilmemesi,
       * Hac ziyareti için düzenlenen seyahatlerde, hacca başka ülkeler üzerinden gidilmesi,
       * Çadır bezi ihalesinde rüşvet karşılığı, ihalenin anlaşılan firmalara verilmesi. (Soruşturma sonucunda dava açıldı.)