The Others Kohl'e `süper Türk' gelin

Kohl'e `süper Türk' gelin

29.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün küçük oğlu Peter, Türk kızı Elif Sözen ile evleniyor. 8 yıl önce ABD'de tanışan iki gencin evlendikten sonra Türkiye'de oturmayı düşündükleri bildirildi.

Kohle `süper Türk gelin

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda, iki ülke ilişkilerini gerginleştirecek düzeyde eleştiriler yönelten Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Türk kızı Elif Sözen'in (29) kayınpederi oluyor. Kohl Ailesi'nin küçük oğlu Peter (32), ABD'de tanışarak aşık olduğu Elif'le evlilik hazırlıkları yapıyor.
Elif ile Peter arasındaki aşk, sekiz yıl öncesine dayanıyor. İstanbul Robert Kolej'i bitirdikten sonra burslu olarak dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak bilinen ABD'nin Boston kentindeki Massachussets Institute Of Technology (MIT) matematik bölümünde öğrenim görmeye başlayan Elif, burada Almanya Başbakanı'nın oğlu Peter ile tanışıyor. Bir süre sadece arkadaş olan Elif'le Peter, birbirlerine ilgi duyduklarını anlayınca flört etmeye başlıyorlar.
Bankacılık ve borsa konusunda uzmanlığıyla tanınan Peter, okul bittikten sonra ülkesine dönerek bir özel bankada işe başlıyor. Elif de Londra'ya geçerek, burada iş buluyor.
Elif'ten uzun süre ayrı kalan Peter, çalıştığı bankanın Londra şubesine atanıyor. İki genç, geçen yıl birlikteliklerini resmileştirmeye karar vererek nişanlanıyor. Kohl ve Sözen ailelerinin tanıştıkları da öne sürülüyor.
Şimdilerde nikah hazırlıkları yaptıkları belirtilen iki gencin, evlilik sonrası Türkiye'ye yerleşme niyetinde olduğu bildirildi. Elif'in Türkiye'de finans alanında çalışmak, Peter'ın da yine Türkiye'de kendi adına bir iş yapmak istediği kaydedildi.
Elif'in annesi Lale Sözen'le kızkardeşi Aslı ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermek istemedi.
Bu arada Almanya Başbakanlık Basın ve Enformasyon Dairesi, iki gencin nişanlandığı haberinin doğru olmadığını açıkladı. Açıklamanın, Başbakan Kohl'un konunun basında fazla yer almasını istemediği için yapıldığı iddia edildi.

TÜRKİYE ve Almanya'da gündeme ağırlığını koyan büyük aşk, bir anda "Elif Sözen de kim?" sorusuna neden oldu.
1968 doğumlu Elif, çocukluğunu Yeşilköy'de geçirdi. İlkokulu başarıyla bitirdiği yıl, Milliyet İlkokullararası Bilgi Yarışması'nda ilk beşe girerek ödül aldı. Sınavını kazandığı beş okuldan Robert Koleji tercih etti. 1985'te "Uluslararası Ekonomi ve Matematik Ödülü"nü kazandı. TÜBİTAK tarafından da birincilikle ödüllendirildi.
1985 yılında bu okuldan mezun olan Elif, üniversite öğrenimini burslu olarak Amerika'da sürdürdü. ABD'de süper öğrencilerin okuduğu Massachussets Institute Of Technology'yi (MIT) birincilikle bitirdi.
Londra'ya geçen Elif, Goldman Sachs şirketinde Jeffrey Sachs'la Rusya Lideri Yeltsin'e danışmanlık yaptı. London Business School'de finans mastırı, London School Of Economics'te de doktora yaptı. Altı lisan bilen Elif Sözen, halen İngiliz finans kuruluşu JP Morgan'da yönetim kurulu üyeliği yapıyor.
Robert Koleji yıllığında Elif Sözen'in yaşam felsefesini anlatan satırlar göze çarpıyor. Kendine ayrılan sayfada iki ayrı şiire yer veren Sözen "Yeni bir dünya, insana, tadılmamış bir sevinç kapısı açabiliyorsa, Polyannacılık değil belki ama, en azından küçük mutlulukları doğada ve insanın yapısında aramak fena mı? Asıl ustalık ise, Polyannacılıkla karamsarlığın, bezginliğin tahteravallisinde yaşam sevincinin dengesini bulmak galiba" diyor.
Sözen bir başka paragrafta ise, insanların dostluğun köprülerini yalın şekilde kurmaları gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Arkadaşlığı gerçek anlamında yaşamalı. Tadı damağında kalmalı insanın. Bizler küçük hesaplar ve sürtüşmelerle birbirimizi yıpratmadık. İsterdim ki her arkadaşlık böyle olsun, ödün vermeden kimi değerlerden küçük hesaplar uğruna. Sevginin ve saflığın her an kendini hissettirdiği ilişkiler. Gerçek dostluklar alabildiğince sağlam, zamanın ve olayların yıpratıcılığına karşı dayanıklı. Umarım çoğumuz bu sezginin bilincindeyizdir, bilinçsizce. Galiba bu yüzden şöyle bitiyor sözlerim:
Beyaz, ipek gibi yağdı kar / Bir kız kardan hafif adımlarıyla yürüyüp geçti hayal içinde / Tüm insanları sevmek gerektiğini düşündüm / Düşmanlarımız dışında / Çünkü onlar / Sevgiyi yok ettikleri için / Düşmanımız oldular."

ALMANYA Başbakanı Helmut Kohl'ün 1965 doğumlu küçük oğlu Peter Kohl, Almanya'da ekonomi eğitimi gördü. Amerika'da Massachussets Institute Of Technology'yi bitirdi. Askerliğini paraşütçü olarak yaptı ve 1991'de İtalya'da bir trafik kazası geçirdi. Almanya'da bir bankada çalıştıktan sonra tayinini aynı bankanın Londra şubesine çıkarttı. Türkçe dahil altı lisan bilen Peter'ın şirket evlilikleri konusunda çalıştığı öğrenildi.