The Others ‘Komutanım kıymayın bize’

‘Komutanım kıymayın bize’

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Komutanım kıymayın bize’

‘Komutanım kıymayın bize’


Silahıyla Bilecik’e nakledilen Vedat Ergin 9.5 saat cezaevi aracından inmedi ve askerlere yalvardı


       Uşak E Tipi Cezaevi’ni 15 gün önce ele geçirip mahkumlara işkence yapan, 5 mahkumu cezaevinin penceresinden atarak öldüren ve devletle pazarlık yapan Ergin kardeşlerin başka cezaevlerine sevkinde de skandal yaşandı. Bilecik Özel Tip Cezaevi’ne nakledilen Vedat Ergin, silahını çekip cezaevi aracından inmeyerek 9.5 saat direndi.
       Önceki akşam Saat 00.15’te Vedat Ergin, altı yandaşıyla Uşak E Tipi Cezaevi’nden Bilecik Özel Tip Cezaevi’ne getirildi. Dış avluya giren araçlardan üç hükümlü indirilerek cezaevindeki odalarına götürüldü.

       Operasyon düzenlendi
       Vedat Ergin, üç adamıyla cezaevi bahçesindeki araçtan inmedi. Vedat Ergin tabancasını çekerek araçlarda bulunan güvenlik güçlerini tehdit ederek uzaklaştırdı.
       Bilecik Başsavcısı İlmettin Köklü ve jandarma Komutanı Albay Orhan Güngören da Ergin’i inka edemedi. Bunun üzerine dün saat 09.45’te jandarma “cezaevi" aracına operasyon düzenledi. Vedat Ergin ve üç adamı etkisiz hale getirilerek silahla birlikte iki cep telefonu alınan mahkumlar cezaevine sokuldu.
       Uşak’taki isyanın elebaşısı olan “Nuriş" lakaplı Nuri Ergin, Bilecik Özel Tip Cezaevi’ne nakledildikten 10 saat sonra, 12 adamıyla başka Bergama Cezaevi’ne gönderildi.

       Nuriş Bergama’da
       Önceki gün saat 18.00’de Bilecik’e getirilen Nuri Ergin ve yandaşları, 2 ve 4’er kişilik odalara konuldu. Nuri Ergin, kısa bir süre sonra Bilecik Cezaevi’nden alınarak Bergama’ya götürüldü.
       Ergin kardeşlerin avukatı Hikmet Çarboğan, cezaevine gelen Bilecik Valisi Ünal Ülkü’ün aracının önüne atlayarak “Sayın valim, Ergin kardeşlerin avukatıyım. Uşak Cezaevi’ndeki isyanda arabuluculuk yapmıştım. Burda da elimden gelen yardımı yapmaya hazırım" dedi. Vali, “Önce gelişmeleri öğreneyim" diyerek cezaevine girdi. Yarım saat cezaevinde kalan Ülkü, şunları söyledi:
       “Dün akşam 13 kişi devletin belirlediği cezaevlerine nakledildiler. Kendi isteklerine değil, devletin istediği cezaevlerine nakledildiler. Şu anda içeride 4 kişi daha var. Onlar da nakledilecek. Devlet kararlılığını göstermiştir. Herhangi bir kişinin burnu kanamamıştır. Devletin istediği de sonuçta olacaktır. Devletin otoritesine herkes uymak zorundadır."
       Ülkü, Nuri Ergin’in eşi, oğlunun bir süre gözaltına alınmasıyla ilgili olarak da “Yakınları kimlik bildirimiyle ilgili olarak emniyete götürüldü. Gereği yapıldıktan sonra serbest bırakıldılar" dedi.

       Avukatın açıklaması
       Valiye yaptığı “arabuluculuk" önerisi kabul edilmeyen Hikmet Çarboğan cezaevi önünde şu açıklamayı yaptı:
       “Nuri ve Vedat Ergin, daha çok yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu ve hasımlarının olmadığı için Bilecik Özel Tip Cezaevi’ni istedi, ama bakanlık bize faksladığı yazının tersine bir işlem yapıyor. Biz Uşak Valisi ve paşasının taleplerini yerine getirdik. Arabuluculuk görevini yaptım. Fakat Bilecik Cezaevi’ne getirildikten sonra burada tam tersi işlemler oldu. Nuri Ergin büyük bir olasılıkla Bergama Cezaevi’ne gönderildi.

       Vedat Ödemiş’e
       Vedat Ergin de aldığım bir duyuma göre büyük bir olasılıkla Ödemiş Cezaevi’ne sevk edileceğini duydum. Vedat burada kendisinin başka, ağabeyinin de başka cezaevine götürüleceğini öğrendiği için tepki gösterdi.
       Jandarma kamerası onların nasıl arandıklarını ve cezaevi aracına nasıl bindirildiğini görüntüledi. Silah olayını bu nedenle anlamış değilim, çünkü ben de oradaydım. Bir avukat olarak ben de kendimi arattım. Silahı nasıl temin ettiğini bilemiyorum."

       Sibel Can vurulmamak için evlenip hamile kaldı
       Karagümrük Çetesiönin lideri Nuri Ergin’in Uşak Cezaevi’nde başlaştığı isyandan sonra magazin dünyasında ilginç bir iddia da dilden dile dolaşmaya başladı.
       İddiaya göre Sibel Can’ın Sulhi Aksüt’le yıldırım evliliği ve hamile kalmasının ardında, Nuri Ergin’in ölüm tehditi var. Sibel Can’ın, manken Karahan Çantay’la görüntülerinin bulunduğu kaset karşılığında kendisinden para isteyenlerden kurtulmak için yardım istediği Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerle daha sonra arası açılıyor.

       Çetenin tavsiyesi
       Bunun üzerine Nuri Ergin, Can için “gerekenin yapılması" talimatını veriyor. Ergin’in yakınları, Sibel Can’a, “Tek bir kurtuluşun var. Ergin kardeşlerin raconunda hamile kadını öldürmek yazmaz. Evlen, hamile kal, kurtul" tavsiyesinde bulunuyor. Can da, bu tavsiyeye uyup, Aksüt’le evlenip, hamile kalıyor.

       Babasının OĞLU
       Karagümrük Çetesi’nin lideri Nuri Ergin’in oğlu Nurettin Ergin, ilginç hareketleriyle dikkati çekti. Nurettin Ergin, sık sık “Herkesi öldürürüm" derken babası, “Bir şey yapma dikkatli ol" dedi.
       Bilecik’e götürülen babasının bulunduğu konvoyu 9 adamıyla izleyen Nurettin Ergin, cezaevine de girerek babasıyla 15 dakika görüştü.
       Nurettin Ergin, ardından annesi ve şoförüyle Uşak’a dönerek bu kez de amcası Vedat Ergin’e refakat etti. Bilecik’te bir süre göz altında tutulan Nurettin Ergin, annesi ve adamları; Nuri ve Vedat Ergin’in başka cezaevlerine naklinden sonra serbest bırakıldı.