The Others Komutanlara çiçek

Komutanlara çiçek

14.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Komutanlara çiçek

Komutanlara çiçek


NATO zirvesi Atina'dan İstanbul'a taşındı...


       19 Genelkurmay Başkanı ve eşi, askeri törenle karşılandı. Konuk komutanlar bugün Türk askerinin kara, deniz ve havada yapacağı tatbikatı izleyecek
       İlk bölümü Yunanistan'da yapılan NATO Askeri Komitesi Toplantısı'nın Türkiye'deki ikinci bölümüne katılacak genelkurmay başkanlarıyla üst düzey askeri yetkililer, dün İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen karşılama töreninde Askeri Komite Başkanlığı'nı yürüten İtalyan Genelkurmay Başkanı Oramiral Guido Ventroni, askeri kıtayı Türkçe selamladı.
       19 genelkurmay başkanı ve eşinin de yer aldığı 165 kişilik konuk ekibi, İstanbul'a birkaç saat önce gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, havalimanında askeri törenle karşıladı. Askeri Komite Başkanı Ventroni, askeri kıtayı "Merhaba asker, nasılsınız?" diye selamladı. Havalimanında komutan eşlerine Türk kızları gül verdi. Resmi görüşmelerin yapılmadığı ilk gün Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, konuk komutanlar onuruna akşam yemeği verdi. Türkiye'ye Yunan Genelkurmay Başkanı Manusoss Paragioudakis, ABD Genelkurmay Başkanı Henry Shelton ve İngiliz Genelkurmay Başkanı Charles Gutrie de geldi.

İstanbul'da tatbikat

       Komitenin bugünkü toplantısında konuk komutanlar, Türk askerlerinin hava, deniz ve karada gerçekleştireceği tatbikatı izledikten sonra, yat gezisi yapacaklar. Yarın Conrad Otel'de toplanacak komite üyelerinin onuruna, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer akşam yemeği verecek.

Yunan komutan Patrikhane'de

       Yunan Genelkurmay Başkanı Paragioudakis, Fener Rum Patrikanesi'ni ziyaret etti. Yunanlı komutan, Patrik Bartholomeos'la görüştü. Konuk komutan gazetecilerin kurulması teklif edilen ortak NATO karargahlarıyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu konu Atina'da da görüşüldü ama bir karara bağlanmadı. Burada da konuşulacak. Türkiye'nin AB üyesi olmaması bir sorun yaratmaz." Yaklaşık bir saat Bartholomeos'la görüşen Paragioudakis, Yunan ordusunun büyük bölümünün ortodoks olduğunu, bu nedenle Patrik'e saygı duyduklarını ifade etti. Yunanlı komutan ve eşi Christane Paragioudakis, daha sonra Patrikhane içindeki kilisiye ziyaret ederek, mum yaktı.