The Others Korkutan kehanet!

Korkutan kehanet!

14.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Korkutan kehanet!

Korkutan kehanet


Hendek'in FP'li Belediye Başkanı: ABD'li ve Avrupalı uzmanlar, Başbakanlığı 13 - 17 Aralık tarihlerinde burada bir deprem olacağı konusunda uyardılar


       Uzmanların, Hendek - Akyazı fay hattında 13 - 17 Aralık'ta büyük bir deprem olacağına ilişkin bulgular elde ettiğinin ortaya çıkması bölgede paniğe yol açtı. Hendek Belediye Başkanı FP'li Ali İnci, ABD'li ve Avrupalı uzmanların, uydudan alınan verilere dayanarak Başbakanlık Kriz Merkezi'ni uyardığını, uyarının rdından bölgede teyakkuza geçildiğini açıkladı.
       İnci, bundan bir hafta önce Başbakanlık Kriz Merkezi'nden Hendek'e gelen heyetin, harita üzerinde araştırma ve yer tespiti yaptığını söyledi. Böyle bir olayın bugüne kadar ilk defa yapıldığını vurgulayan İnci şunları söyledi:
       "Bu olayın Akyazı ve Hendek'te, yani iki ilçede yapılması dikkat çekti. Bu yer tespitinde çadırlar nereye kurulacak, helikopterler nereden kalkabilir, alternatif helikopter yerleri neresidir, alternatif yollarımız nedir, şehir trafiğinin tıkanmaması için neler yapılabilir bunları araştırdılar. Bizim fazla bir bilgimiz olmadığı için onlara değişik değişik yerleri gösterdik."
       Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç'ın cumartesi günü ilçeye geldiğini, vali yardımcıları, kaymakam ve Ankara'dan gelen sivil savunma uzmanı bir albayla toplantılar yaptığını belirten İnci, "Çünkü Ankara tarafından haberdar edildi veya uyarıldı olayla ilgili olarak" dedi.

"Amerikalı uzmanlar belirlemiş"

       Toplantıya kendisinin gittiğini, ancak Kıraç'ın ağzından birşey duymadığını kaydeden İnci, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Vali bey, kaymakam bey ve sivil savunmayla ilgili olarak gelen albayla birlikte gizli olarak bir şeyler konuştu, görüştü. Arkasından kaymakam beyi istedi, onunla bir şeyler görüştü. Bize bilgilerin hepsini aktarmadı. Ancak daha sonra Vali Yardımcısı Alparslan Bey (Alparslan Kavaklıoğlu) ve kaymakam beyin, daire amirleri ve belediye başkanı olarak yaptığımız konuşmada, işte Avrupalıların ve Amerikalılarının yaptığı uydu olayını anlattılar, izah ettiler.
       Kesin olmamakla ve Ankara'dan aldığımız bilgilerle, MTA'nın ve aynı zamanda ODTÜ'nün hazırladığı raporlar ve ABD'den gelen bilgiler doğrultusunda, Hendek merkezde veya Akyazı'da bir depremin kısa süre içinde olacağından bahsettiler. Belki dünyada ilk defa zamanı belirlenecek bir konumdaki bir depremden bahsettiler.
       Tabii bu deprem olma ihtimalinin ne olduğunu sorduğumuzda, yüksek olduğunu söylediler. Halk zaten tedirgindi. Sivil Savunma araçları, valiler, Ankara'dan gelip giden ekiplerin çoğalması, halk üzerinde büyük bir panik yarattı. Bu panik devam ediyor şu anda. Hendek'te evlerde kalan hiç kimse yok. Yani bu oluşumdan sonra bir katlı evleri bile Hendekliler terk etti."

"Okullar bu yüzden tatil edildi"

       İnci, belediye olarak kendilerinin de Hendek Arama Kurtarma Timi (HAKUT) kurduklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Belediyedeki görevliler toplantılar yaparak olası bir depremde belediyenin ne yapacağına dair raporlar hazırladıklarını kaydeden İnci şu görüşleri dile getirdi:
       "Yabancı uzmanların söylediği, kısa bir süre içinde ayın 13 ile 17'si arasında deprem olabileceği mahiyetinde. Bu ilk defa, zaman olarak söylenen, kesin olmamak kaydıyla düyşünülen bir olay. Eğer gerçekleşirse halk memnun olacak. Hoş bir şey değil felaketin beklenmesi, ama tespit açısından böyle bir şey yapılabilirse, gerçekten dünya ilminin gelişmesi açısından takdire şayan bir olay olur. Ama inşallah deprem olmasın bölgemizde bizim istediğimiz bu."
       Bölgede okulların bir hafta tatil edilmesinin de bu gelişmeye bağlı olduğunu söyleyen İnci, "Bir katlı binalarda da tedbir olarak eğitimin yapılmaması, çadırlarda eğitimin devam etmesi kararlaştırıldı" diye konuştu.

"Kimse evine girmiyor"

       Hendek'te sırf bu fay hattı yüzünden, sağlam da olsa kimsenin evine girmediğini, herkesin barakada ve çadırda kaldığını anlatan Hendek belediye Başkanı İnci, 1943'te Hendek - Akyazı fayında meydana gelen depremde ilçenin yüzde 70'inin yok olduğunu hatırlattı.
       Bu arada Sakarya'nın Akyazı ilçesinde de Hendek'deki gibi önlemler alınırken, Akyazı Belediye Başkanı Recep Yıldırım, personelle toplantılar yaparak gerekli önlemleri aldıklarını söylemekle yetindi.
       Vali Yardımcısı Kavakçıoğlu, devamlı teyakkuz halinde bulunduklarını, uzmanların bu bölgede olası bir depremin 24 ili ilgilendireceğini söylediğini belirtti. Kendilerine de bazı bilgiler geldiğini kaydeden Kavaklıoğlu, "Biz devlet memuruyuz açıklama yapma yetkimiz yok. Ancak bölgede depreme karşı alınacak önlemler konusunda çalışmalar yapıldığını söyleyebilirim" dedi.
       Hendek Kaymakamı Ergün Güngör de bu konularda görüş belirtemeyeceğini, gerekli açıklamayı Vali M. Cahit Kıraç'ın yapabileceğini söyledi.
       Kıraç ise ilçelerde rutin toplantılar yaptığını ve her zaman olduğu gibi önlemleri gözden geçirdiklerini söyledi. Kıraç, "O bölgede yetkili arkadaşlarımıza olası bir olaya karşı her zaman tedbirli olunması gerektiğini, hasarlı binaların kesinlikle kullanılmamasını söyledim. Böyle bir durum olduğu takdirde zaten kamuoyunu bilgilendiririz" yorumunu yaptı.

       Afet Bölgesi Koordinatör Valisi Kutluay Öktem ise ne okulların tatilinden, ne de bu tür bir gelişmeden bilgisi olmadığını söyledi. Başkan İnci'nin açıklamalarının ardından görüşüne başvurduğumuz Vali Kutluay Öktem, "Afet Bölgesi Koordinatör Valiliği olarak deprem bölgesindeki valilerle sürekli görüşüyoruz. Ancak bana bu konuda herhangi bir bilgi gelmedi. Ancak bölgede artçı depremler devam etmesi nedeniyle her zaman tedbirliyiz" dedi. Vali Öktem, 13 - 17 Aralık tarihleri arasında deprem beklendiği ileri sürülen bölgedeki okulların tatil edilme kararından da bilgisi bulunmadığını belirtti.