The Others Levent Kırca'ya siyasi destek

Levent Kırca'ya siyasi destek

28.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Levent Kırca'ya siyasi destek

Levent Kırcaya siyasi destek

       RTÜK'ün "Olacak O Kadar" programındaki Devlet Bakanı Işılay Saygın tiplemesi nedeniyle Kanal D'ye verdiği bir gün kapatma cezasına tepkisini bir basın toplantısıyla dile getiren, tüm sanatçı ve halkı sansürle mücadeleye çağıran sanatçı Levent kırca'ya, CHP milletvekilleri de tam destek verdi.
       Dolmabahçe'deki Levent Kırca - Oya Başar Tiyatrosu'nda oyuncu kadrosuyla birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Kırca'yı, CHP milletvekilleri Altan Öymen, Mehmet Sevigen, Bülent Tanla, Cevdet Selvi, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Hüseyin Aslan ve Beşiktaş İlçe Başkanı Zakir Özülü yalnız bırakmadı.
       RTÜK ve Saygın'ı protesto amacıyla Kanal D'deki televizyon çalışmasını noktaladığını belirten Kırca şunları söyledi:
       "Mizah, var olan bir gerçeğin abartılmasıdır. Bunu sokaktaki çocuk bile söyler. Bir mizahçı herhangi bir konuda bir söz söylemişse, bunu kendi hayalinden uydurmaz, gercek bir olaydan yola çıkarak oluşturulur. Bu herkesin bildiği, ama yukarılarda birilerinin bilmediği mizah tanımının ışığında son günlerin kamuoyu gündemine bakarsak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil etmek üzere görev almış bir Sayın Bakan'ın bulunduğu makama yakışmayacak beyanlarını görürüz.
       Bu Bakan tüm dünyaya yaptığı beyanlarında `Bekaret kontrolü bütün kızlara uygulansın canım ne olacaktır' diyebiliyor. Bekaret kontrolüne götürüldüğü için intihar eden genç kızlarımız için `Ediyorsa edecektir, bu o kadar önemli değil, üç tane beş tane' diyebiliyor. Resmi nikahları gündeme getirebilmek için `Bir iki can yakacaklarını' belirtiyorlar."
       Saygın bir büyük gazeteye konuşurken, makam ciddiyetine yakışmayan bir biçimde bakire olduğunu, hiçbir erkekle birlikte olmadığını söyleyebildiğini ifade eden kırca sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Devlet ciddiyetiyle hiç bağdaşmayacak sözleri bulunduğu yerin önemine, temsil ettiği kitlenin büyüklüğüne bakmadan söyleyebilen ve gelen tepkiler için de `Tepkilerin hiç önemi yok' diyebilen bir kişi, elbetteki mizahçıların hedefi olacaktır. Ben 35 yılını sanata vermiş bir sanatçı olarak bugünlere sansürle mücadale ederek geldim. Bu ülke kimseye babasından miras kalmadı. Kimse bu ülkede canının istediği gibi at oynatamaz. RTÜK bize kimlerin taklidini yapacağımızı gösteren bir liste versin, bizde ona göre hareket edelim. Tüm sanatçıları, tüm kurumları ve halkı sansürle mücadelemde destek olmaya çağırıyorum."

       DEVLET Bakanlığı, Tiyatro Sanatçısı Levent Kırca'nın "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Devlet Bakanı Işılay Saygın'a bağlı olduğu düşünülürse, olay daha da manidardır" sözlerini, "RTÜK üyelerine gerçek dışı iftira" olarak değerlendirdi.
       Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Olacak O Kadar" adlı programı nedeniyle bir televizyon kanalına RTÜK tarafından kapatma cezası verilmesi üzerine Kırca'nın "televizyonu bıraktığı" haberlerinin bazı gazetelerde yer aldığı anımsatıldı. Bu haberlerde Kırca'nın "RTÜK'ün Saygın'a bağlı olduğu düşünülecek olursa, olay daha da manidardır" ifadesinin yer aldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
       "Sayın Kırca'nın bu iddiası, tamamen gerçek dışıdır. Bilindiği gibi RTÜK, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun'un 5. maddesiyle kurulmuştur. Sözkonusu kurulun üyeleri, TBMM üyelerince seçilerek göreve gelmektedir. Televizyon yayınlarını 3984 sayılı kanunun 4. maddesinde yer alan yayın ilkeleri açısından inceleyerek, hiçbir kişi, kurum ya da kuruluştan emir almaksızın tamamen tarafsız biçimde karar vermektedirler. Sayın Kırca'nın bu sözleri, Devlet Bakanı Saygın'a hiçbir biçimde bağlı olmayan RTÜK'ün değerli üyelerine gerçek dışı bir iftiradan başka hiçbir anlam taşımamaktadır."