The Others MEB'den mesleki eğitim reklamı

MEB'den mesleki eğitim reklamı

18.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

MEB'den mesleki eğitim reklamı

MEBden mesleki eğitim reklamı


Ortaöğretim kademesinde, mesleki-teknik eğitim ağırlıklı bir yapı kurmayı hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı, hedefe ulaşabilmek için "reklam"a başvurdu. Bakanlık, mesleki eğitime ilginin artırılmasını sağlamak amacıyla, bu eğitimin
sağladığı olanakları içeren ilanlar hazırladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, mesleki-teknik eğitime ilginin artırılmasına yönelik olarak, tanıtım etkinliklerine ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, hazırlanan "Meslekler Rehberi"nin, ilköğretimin
8'inci sınıflarında öğrencilere ulaştırılarak, bilgi verilmesi ayrıca da öğrenci ve velilere yönelik küçük ilanlar hazırlanması planlandı. Bakanlık, ilk olarak "Mesleki ve Teknik Öğretim Yapan Okul Mezunlarına Sağlanan Haklar" başlıklı bir ilan hazırlayarak, sınav kılavuzlarına koydu. Mesleki eğitimin öğrencilere sağladığı 17 olanağın sıralandığı ilanların, ayrıca okullarda da öğrencilere ulaştırılacağı öğrenildi. Mesleki eğitimin sağladığı olanaklara ilişkin ilanda yer alan maddelerden bazıları şöyle:
"-Mesleki-teknik liselerden mezun olanlar, 3795 sayılı kanuna göre `Teknisyen' ünvanı ile istihdam edilir.
-Bu kurumlardan mezun olanlar, ÖSS'ye girme hakkına sahiptirler. ÖSS'de alanında tercih yapan adaylar, ÖSS puanları hesaplanırken ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.5 katsayısı ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklenmesi, ayrıca ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.15 katsayısı ile çarpılarak elde edilen rakam kadar da ek puan da verilmesi nedeniyle, diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.
-Yükseköğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst dereceden göreve başlar.
-Anadolu teknik ve teknik lise mezunlarına `İşyeri Açma Belgesi' verilir.
-Bu kurum mezunları, işyeri açmak için şart olan `ustalık' ünvanına, kendi mesleklerinde bir yıllık pratik çalışma yaptıktan sonra girecekleri sınav sonucunda ulaşırlar.
-İşletmelerde mesleki eğitim yapanlar, eğitimleri süresince yaşlarına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak ücere ücret alırlar. İşletmenin sağladığı olanaklardan yararlanırlar, hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar. Sağlık giderleri SSK tarafından karşılanır."


Yazarlar