The Others Meclis'teki alo severler

Meclis'teki alo severler

23.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis'teki alo severler

Meclisteki alo severler

196 milletvekili, toplam 39.5 milyar lira olan telefon borcunu üç taksitte ödeyecek

GEÇEN yıl TBMM Başkanlığı'nın belirlediğinden fazla telefon konuşması yapan 196 milletvekili, Meclis'e toplam 39 milyar 535 milyon lira ödeyecek.
TBMM Başkanlık Divanı dün yaptığı toplantıda, değişik partilere mensup 196 milletvekilinin 1997 yılında yaptıkları fazla konuşma ücretlerinin kendilerinden üç taksitte tahsil edilmesini kararlaştırdı.
TBMM'deki uygulamaya göre, milletvekillerinin yıllık telefon konuşmalarının, aralık ayı net ödenek ve yolluk tutarı kadar kısmını TBMM karşılıyor. Bunu aşan bölümü ise milletvekillerinin ocak ayı ödenek ve yolluklarından kesiliyor.
Divan kararına göre, milletvekillerinin 1997 yılı telefon faturalarının aralık ayı net ödenek ve yolluk tutarı olan 547 milyon lirayı aşan kısımları, bu milletvekillerinden üç eşit taksitte alınacak.
Alınan bilgiye göre, 1997 yılı içinde 18 milletvekili bir milyar liranın üzerinde telefon konuşması yaptı. ANAP İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya'nın yıllık bir milyar 536 milyon lirayla en çok telefon konuşması yapan milletvekili olduğu belirlendi.
TBMM Başkanlık Divanı, Meclis'in personel ihtiyacını belirlemek ve gerekirse yasal düzenlemeler yapmak üzere Başkanvekili Uluç Gürkan başkanlığında bir komisyon da oluşturdu.
TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başkanlık Divanı toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Meclis'e en çok eleştiri ve şikayetlerin personel konusunda geldiğini vurgulayarak, bu konuyu tek tek çözmek yerine, ciddi bir çalışmayla çözümlenmesinin gündeme geldiğini anlattı. Çetin, açıklamasında şöyle dedi:
"Ben göreve geldiğim günden bu yana, Meclis içinde birimlerin ne kadar ve ne tür elemana ihtiyacı var, o konuda bir çalışma yapıldı ve bir sonuca gelindi.
Divan, Uluç Gürkan başkanlığında bir komisyon oluşturdu. Bu Komisyon, gerektiğinde dışarıdan uzman alarak, en kısa sürede Meclis'in ihtiyaç duyabileceği eleman sayısı, niteliği ve bu konudaki gerekliliği sonuçlandıracak. Personel alımı, kanunla veya yönetmelikle düzenlenerek, standart hale gelecektir. Yani, önümüzdeki dönemde parlamentoya nasıl eleman alınacağı ve nasıl terfi edileceği, hangi tip eleman alınacağı bir kurala bağlanacak."


ANAP Giresun Milletvekili Rasim Zaimoğlu (1 milyar 109 milyon lira), ANAP Bursa Milletvekili İbrahim Yazıcı (1 milyar 335 milyon lira), ANAP Adana Milletvekili Mustafa Küpeli (1 milyar 39 milyon lira), CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Kul (1 milyar 372 milyon lira), ANAP Bursa Milletvekili İlhan Kesici (1 milyar 70 milyon lira), ANAP Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar (1 milyar 44 milyon lira), DYP Ardahan Milletvekili Saffet Kaya (1 milyar 143 milyon lira), ANAP İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya (1 milyar 536 milyon lira), ANAP Trabzon Milletvekili İbrahim Çebi (1 milyar 79 milyon lira), FP Van Milletvekili Mustafa Bayram (1 milyar 114 milyon lira), FP Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu (1 milyar 102 milyon lira), ANAP Iğdır Milletvekili Adil Aşırım (1 milyar lira), DTP Mardin Milletvekili Muzaffer Arıkan (1 milyar 57 milyon lira), ANAP Aydın Milletvekili Cengiz Altınkaya (1 milyar 88 milyon lira), DYP Edirne Milletvekili Ümran Akkan (1 milyar 142 milyon lira), FP Diyarbakır Milletvekili Abdülkadir Aksu (1 milyar 208 milyon lira), ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı (1 milyar lira).