The Others Minik eller buz kesti

Minik eller buz kesti

17.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Minik eller buz kesti

Minik eller buz kesti


Yaklaşan kışla gelen soğuk, Gölcük, Değirmendere, Yalova ve Çınarcık'taki çadırokullarda eğitim gören çocukların en büyük sorunu


       17 Ağustos sabahı saat 03.02'de, milyonlarca kişiyi uykuda yakalayan deprem, hafızalarda tüm tazeliğiyle duruyor. Depremin yarattığı acılar ise Çınarcık'ta, Yalova'da, Değirmendere ve Gölcük'te insanların yaşamlarında sızlıyor.
       Çasalara ve verilen tüm sözlere karşın, iki ay sonra depremin yaraları henüz sarılamadı. Yaklaşan kış, depremzedelerin çadırlarını geceleri ziyaret edip, soğuğun yıldırıcı etkisini hissettirirken, barınma sorununa ilişkin köklü bir çözüm bulunamadı.
       Depremzedeler koşullarından yakınırken şunu söylüyorlar:
       "Bize bunları uygun gören milletvekilleri bir gece çadırda kalsınlar, sonra konuşalım."
       Depremin vurduğu yerlerde ilk ve orta dereceli okullarda öğrenim çadırların desteğiyle başladı. Güneş çıkınca ısınıp içindekileri boğan, hava soğuyunca öğrencileri titreten çadırlar, "depremde eğitimin" simgesi oldu.
       Toplam 365 kişinin yaşamını yitirdiği Çınarcık'ta, enkaz kaldırma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Hasar Tespit Komisyonu'nun yıkılmalarına karar verdiği binalar için açılan ihale de sonuçlandı. Depremzedeler için kurulan çadırkent ise büyük bir düzen içinde çalışıyor. Ancak çadırların depremzelederi kış şartlarında ağırlaması mümkün görünmüyor. Çınarcık'ta çöken binaların önemli bir miktarı ikinci konut olduğu için Çınarcıklı depremzedelerin payına düşen yardım miktarı da diğer bölgelere oranla daha düşük kalıyor.
       Çınarcık Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, çadırkentte 149 çadır bulunduğunu kaydederek, "İlçede eğitim normal devam ediyor. Bugüne kadar gelen yardımlar için devlete de millete de gönüllü kuruluşlara da minnet borçluyuz. Çınarcık'ta kira yardımından yararlananların sayısı 65. Kira yardımı almak için başvuranların sayısı ise 942. Tüm başvuruları tek tek inceleyip sonuçlandırıyoruz" diyor.

Kira yardımı sancısı

       Deprem bölgelerinde uygulamaya sokulan kira yardımı yeni bir sancıyı da beraberinde getirdi. Bazı bölgelerde kira yardımı alanlar yaşadıkları çadırkentlerden çıkartılıyor. Kızılay, kamptan ayrılan depremzedenin çadırının yanı sıra yatak ve battaniyelerini de geri alıyor. Evi yıkıldığı için eşyası kalmayan depremzedeler, bu uygulamadan yakınıyor.
       Kira yardımıyla ilgili ikinci yakınma ise evleri yıkılmış kiracılardan geliyor. Kira yardımları sadece ev sahiplerine yapıldığı için, depremde evsiz kalan kiracılar kapsam dışında kalıyor.
       Kira yardımının yapılacağının açıklanmasından sonra deprem bölgelerinde kiralar ikiye, hatta üçe katlandı. Hüseyin Avcı, Nimet Uzun, Selçuk Demir, kira yardımından kiracıların da yararlanması için gerekli değişikliğin bir an önce yapılmasını isteyen depremzedelerden sadece birkaçı...
       Yalova'da henüz çözülemeyen sorunların başında çadırda sürdürülen eğitim geliyor. Yalova Lisesi, Ticaret Lisesi, Kız Meslek Lisesi, İmam - Hatip Lisesi'nde öğrencilerin bir bölümü çadırlarda eğitim görüyor.
       Okulların açılmasından önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gönderilen bir genelgede, depremzede öğrencilerin kitap ve kırtasiye masraflarının karşılanacağı bildirilmişti. Bakanlığın uygulaması okulların açılışında öğrencilere duyurulmuş ve masraf yapmamaları söylenmişti. Ancak eğitime başlanmasına karşın Milli Eğitim Bakanlığı henüz sözünü tutup öğrencilere eğitim yardımını vermedi.
       Deprem bölgesindeki memurlara yapılacağı söylenen deprem yardımı sözü de unutulan vaatler arasında yerini aldı. Öğretmenlerin deprem tazminatlarının önümüzdeki ay başında ödeneceği belirtilirken, diğer memurların durumu belirsizliğini koruyor. Deprem tazminatına hak kazanan belediye çalışanlarının ise belediyelerin içine düştüğü güç durum nedeniyle paralarını alabilmeleri mümkün görünmüyor. Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, toplam 600 çalışana 50'şer milyon lira deprem tazminatı veremeyeceklerini açıkça belirtiyor.
       Yalova'da askeri kışlık çadırların dağıtımı da sürüyor. Valiliğin, çadırların dağıtımında depremzedeler arasında ayrım yaptığı iddiaları Yalova'da çok konuşuluyor.

Altyapı onarılamıyor

       Depremin yıkıcı etkisini en şiddetli biçimde yaşayan Gölcük'te, özellikle altyapı onarımına henüz başlanamadı. Belediye Başkanı İsmail Barış, Kavaklı bölgesinde kanalizasyon, su ve denizin içiçe geçtiğini belirterek, "Derhal el konulması lazım, ancak hala dokunulmadı. Altyapı açısından Gölcük sıfır durumda" diyor. Belediye Başkanı deprem sonrasında enkaz kaldırma çalışmaları sırasında yolların da kamyon ve iş makinaları yüzünden kullanılamaz hale geldiğini hatırlatıp, "İnsanları bir an önce konutlara yerleştiremezsek kış şartlarında çocukları korumamız güçleşecek" görüşünü dile getiriyor.
       Gölcük ve Yalova'da depremin üzerinden 60 gün geçmesine karşın enkaz kaldırma çalışmaları henüz tamamlanamadı. İki ay sonra iş makineleri hala toz toprak içinde enkazı kaldırmak için çalışıyor.
       Toplam 13 bin binanın yıkıldığı, 5 bin 25 kişinin yaşamını yitirdiği Gölcük'te, yetki karmaşası sürüyor. Bu nedenle pek çok konuda sorumluluğun kimde olduğu da belirlenemiyor. Depremzedeler, henüz kışlık çadırlar dağıtılmadığı için her yağmurda sular içinde kalan yazlık çadırlarında kışı nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor. Kızılay tarafından iki aydır düzenli olarak yemek dağıtıldığı halde sadece mercimek, nohut ve kuru fasulye yemekten bıktıklarını söyleyen depremzedeler, gönüllü yardımlarının da artık kesilmesinden yakınıyorlar.
       Deprem bölgelerinde ticari yaşamı canlandırmak için zarar gören esnafa yardım vaatleri de sözde kaldı. Esnaf kendilerine bir an önce el uzatılmasını beklerken, depremzedelerin sorunları uzayıp gidiyor. Kış kapıya yaklaşırken, yapılanların yanında yapılamayanların listesi bitip tükenmek bilmiyor. Gözlenen o ki, deprem bölgelerinde standartlar hala ortalamanın çok altında kalıyor.

Dere yatağına deprem konutu

       Yalova'da depremzedelerin kışı açıkta geçirmemeleri için prefabrike konut yapımı da hızla sürüyor. Ancak özellikle Yalova - Bursa yolunda kurulan prefabrike konutların Balaban Deresi yatağında yer aldığı bu nedenle sel tehlikesiyle yüzyüze gelebileceği iddiaları tartışılıyor.


Yazarlar